напредък

Възстановиха бъбречните трансплантации от жив донор

14-09-2022 06:28
Първата операция за годината извърши успешно екипът на проф. Маринчо Георгиев в Александровска болницаВъзстановиха бъбречните трансплантации от жив донор
Clinica.bg

press@clinica.bg

Бъбречните трансплантации от жив донор у нас вече са възстановени. Първата успешна операция за тази година извърши екипът на проф. Маринчо Георгиев в Александровска болница. Специалистите там очакват всички нуждаещи се и са готови да продължат трансплантациите и занапред без прекъсване.

Благодарение на успешната трансплантация 36-годишно момче от Враца получи втори шанс за живот. Негов донор стана 62-годишната му майка, като и двамата са в отлично състояние, предстои да бъдат изписани на 19 септември.

Младото момче е на хемодиализа от март тази година, за него единственият шанс за нормален живот е трансплантацията. А тя е най-добра, когато се направи бързо и с орган от жив донор, тъй като тогава той е най-витален.


Донор решава да стане майка му.


Така на 9 септември се стига и до самата трансплантация.

Реципиентът започна да отделя урина още на операционната маса, а диализното лечение спря на следващия ден, съобщи за clinica.bg проф. Маринчо Георгиев, началник на Клиниката по урология в УМБАЛ „Александровска". Болницата е едната от двете, където се извършват бъбречни трансплантации в България. Предстои на момчето да бъде назначена имуносупресивна терапия в Клиниката по нефрология, трансплантация и диализно лечение, след което то може да се върне към нормалния си начин на живот.

Лекарите в Александровска болница

са готови да помогнат на всички нуждаещи се. Бъбречните трансплантации от жив донор у нас се правят над четвърт век. Успеваемостта при тях е по-добра, отколкото при тези от трупен донор и резултатите ни са напълно съизмерими със световните, казва проф. Георгиев.

Към момента живото донорство у нас

е разрешено между близки роднини – донор може да бъде майка, баща, брат, сестра, дядо, баба, прадядо, прабаба, племенник, племенница, първи братовчеди, както и човек, с когото реципиентът е във фактическо съжителство от минимум 2 години, макар и без сключен брак. Също така в България е разрешено и т. нар. кръстосано донорство, което позволява роднина на един пациент да дари орган на втори пациент, с когото е биологически съвместим, а роднина на втория пациент от своя страна да дари орган на първия.

Въпреки това, тези опции не са популярни.

Хората не знаят, че тук могат да се правят трансплантации от жив донор и вместо това търсят болници в други държави, най-често в Турция, казва проф. Георгиев. Това обаче не е толкова добре. Трансплантациите там са свързани с много големи разходи, докато в България те са безплатни за пациентите.

По-големият проблем обаче са резултатите.

При нас в момента има няколко случая на български пациенти, които са трансплантирани неуспешно в Турция и сега лекуваме, казва проф. Георгиев и отново потвърждава, че вратите на Александровска болница са отворени за всички нуждаещи се от бъбрена трансплантация. Още за донорството и трансплантациите у нас, защо се случват трудно в страната ни и кой има интерес от това да ги няма, четете в интервюто с него утре.


ИАМН ще информира и за стволовите клетки

ИАМН ще информира и за стволовите клетки

Болниците сами решават дали да работят с публичната банка или не, припомнят още от здравното министерство

Няма донори, няма трансплантации и страдат всички

Няма донори, няма трансплантации и страдат всички

Бъбречните трансплантации от жив донор у нас се възстановиха. На 9 септември в Александровска болница беше извършена първата успешна операция за годината. Защо те бяха прекъснати, от какво зависи да продължат и занапред, какви са проблемите в донорството и трансплантациите у нас, защо не успяваме да ги решим от години, попитахме проф. Маринчо Георгиев. 

Стволови клетки в обществена полза

Стволови клетки в обществена полза

Над 2000 единици кръв от пъпна връв се даряват всяка година у нас, заради нерешени проблеми почти всички отиват в частните банки

Две бъбречни трансплантации в Александровска

Две бъбречни трансплантации в Александровска

Шанс за живот на болните пациенти даде 32-годишен мъж, донорската ситуация е реализирана в УМБАЛ «Св. Марина» във Варна

България намесена в японско разследване за нелегални трансплантации

България намесена в японско разследване за нелегални трансплантации

Двама чужди граждани били оперирани у нас миналата година с посредничеството на турчин, твърди японско издание
Още една чернодробна трансплантация

Още една чернодробна трансплантация

Тя е извършена от специалистите във ВМА на 12 август, след донорска ситуация в Плевен
Две нови трансплантации

Две нови трансплантации

Те са бъбречни и са извършени в "Лозенец", като едната е уникална за страната, казват от лечебното заведение
Правят нов стандарт за трансплантации

Правят нов стандарт за трансплантации

Липсата на обучение на лекарите и на адекватно финансиране на донорството и присаждането на органи и клетки спъват тези дейности

Да променим Закона за трансплантациите

Да променим Закона за трансплантациите

Необходими са повече средства и грижи за хората, след като получат новия орган, казва проф. Георги Михайлов
Вадят трансплантациите от ИАМН

Вадят трансплантациите от ИАМН

Освен това здравните власти смятат, че е нужно да се направи кампания за ползата от донорството, включително и в училищата

1 2 3 4 5 ... 24 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Октомври 2022 Предишен Следващ