Интервю

Държавните болници са за категория „защитени”

29-09-2022 07:00
МБАЛ – Разград търси кадри, осигуряваме конкурентни заплати и социални придобивки на всеки, който пожелае да работи при нас, казва Теодор ГарваловДържавните болници са за категория „защитени”
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
недостигът на кадри ограничи приема в АГ-отделението на МБАЛ „Свети Иван Рилски" в Разград преди няколко седмици. Решен ли е проблемът, какво се случва в болниците след поредното ново правителство, има или няма по-високи заплати, попитахме Теодор Гарвалов. Той е редседател на УС на МБАЛ-Разград и временно изпълняващ длъжността управител след смъртта на титуляра д-р Генчо Жеков.
- Г-н Гарвалов, недостигът на кадри ограничи приема в АГ на МБАЛ „Свети Иван Рилски". Как е решен въпросът с бременните, на които предстои да родят и наблюденията им от лекари?

- Ограничаването на приема в отделението по акушерство и гинекология, както и по неонатология се наложи заради дефицит на кадри. Началникът на неонатологията, който е единственият специалист е в дългосрочен болничен. Ситуацията наложи да ограничим приема, като уведомим всички органи, които имат отношение – Министерство на здравеопазването и регионалната здравноосигурителна каса. Бременните са преглеждани от АГ специалист, който решава какви действия да бъдат предприети, къде да бъдат насочени жените, ако се налагат неонатологични грижи. Болниците в близките градове са готови да ги приемат. до момента имахме само един случай, който трябваше да бъде насочен към друго лечебно заведение с работеща неонатология. Така успяхме да решим проблема на този етап. В момента водя разговори с няколко специалисти, надявам се да приемат и да бъдат назначени, за да запазим нивото на компетентност на отделението.

- Ако специалистите не приемат да работят в МБАЛ – Разград, какво ще правите?

- Ако те не започнат работа, решението е да направим Отделението по неонатология звено към Акушеро-гинекологичното отделение. По този начин лекарите педиатри ще могат да осъществяват дейността на неонатолозите. Така ще възобновим дейността изцяло. Надяваме се това да се случи до месец-два. Надявам се още лекарите, с които водя преговори за работа да не се откажат, а да дойдат при нас и да не се стигне до преструктуриране. 

- От какви специалисти се нуждае болницата? Има ли кандидати за работа?

- Неотложната ни нужда е за неонатолози, но като цяло се нуждаем от лекари от всички специалности, както и от специалисти по здравни грижи. МБАЛ-Разград може да предложи конкурентно заплащане и социални облаги на тези, които искат да заемат свободните места. Осигуряваме жилища, както и транспорт, ако живеят в друг населени места и не искат да се преместят в Разград. Дефицитът на кадри и решаването му зависи изцяло от политиката на Министерството на здравеопазването. Това е много сериозен проблем, по който трябва да се вземат мерки, тъй като натоварването на наличните лекари и медицински сестри е огромен. Така, както работим сега, при свръх работа на хората не е решение. както вече казах, имаме нужда от всякакви специалисти. Няма да върнем никой, който поиска да работи при нас. В момента колегите са преуморени, имат нужда да бъдат разтоварени. Въпреки недостигът на кадри успяхме да постигнем за някои отделения минималните изисквания, но хората в тях работят на максимални обороти при огромна умора. Проблем е и това, че Разград е между два други големи областни града – Русе и Варна, което също е причина нашата болница да не е достатъчно атрактивна за лекарите.

- Имате ли специализанти, може ли да се разчита на тях?

- Може и да се изненадате, но имаме. Успяваме да ги привлечем. Вече имаме 19 специализанти, справят се перфектно. Не е ясно обаче колко време ще ги задържим след това. Опитваме се да им осигурим и възможност за учене, а не само да работят. Имаме няколко човека, които останаха след завършване на специализациите си.

- Предвид хроничният недостиг на лекари, медициски сестри, акушерки, какво може да се направи?

- За да се реши този проблем, първо трябва да се вземе решение каква функция ще изпълнява здравеопазването в България – социална или икономическа. Ако тя бъде социална, то съответните органи трябва да подпомагат болниците изцяло, за да могат те да вършат свободно своята работа. Когато се реши този въпрос, ще могат да се вземат и съответните мерки за обезпечаване с кадри. В много от областните градове лечебните заведения от нашия тип са основните, та дори единствените, осигуряващи денонощни медицински грижи на населението. Същевременно, функцията им е свесена – нито е изцяло социална, нито е изцяло икономическа. Това е в основата и на почти всички проблеми в сектора. Ето защо, управленците трябва да определят какви сме ние, а след това да се започне и поетапното решаване на проблемите съобразно характера и тяхната специфика. Като юрист, за мен проблемът не се състои в самото устройство на болниците по смисъла на Търговския закон, а поставяните ограничения във възможностите за приходи, каквито не стоят пред частните болници. Единственият ни източник е НЗОК. Ние трябва да търсим най-изгодното финансово предложение за лечебното заведение, да се съобразяваме с всички направени разходи, да спазваме законови изисквания. Съответно при нас постоянно идват всякакви органи на проверка. МБАЛ – Разград е една от най-проверяваните в България от НЗОК. Имаме актове дори за допусната техническа грешка. Ние продължаваме да се борим за всяка стотинка, за да можем да оцелеем и пациентите ни са не са ощетени. Сега клиничните пътеки са вдигнати с 25 на сто, но новите заплати следва да са от 30 до 40 процента по-високи, което е огромен проблем. След КОВИД пандемията приемът на планови пациенти намаля. Хората се стресираха, изоставиха профилактиката. сега вече идват късно, когато има усложнения, с което се увеличават и разходите за лечението. Дори се налага не малко от тях да изпращаме в болници с по-високи нива на компетентност. Така губим приходи и изпадаме в затруднено положение. Всичко това отнема ресурси и енергия.

- Какво е финансовото състояние и как се справя МБАЛ „Св. Иван Рилски" - Разград в сегашната икономическа ситуация? Имате ли визия за развитието на лечебното заведение?

- Към 30 юни болницата няма просрочени задължения. Финансовото ни състояние е добро.

Успяваме да се справим, но с оглед на галопиращата инфлация, която ще се превърне в хиперинфлация се налага да заплащаме консумативите на лечебното заведение със собствени средства. Всяко ръководство при постъпването си конкурс има своята визия за развитието на лечебното заведение. досегашният управител на МБАЛ – Разград д-р Генчо Жеков беше продължително време в болнични, почина преди дни. като председател на Управителния съвет на болницата аз изпълнявам длъжността временно. Всички се надяваме да имаме амбициозен и добър управител в бъдеще. Засега се стараем да запазим постигнатото. Предвид икономическата ситуация много от набелязаните по-напред неща за развитие остават в сферата на добрите пожелания.

- Ще успеете ли да дадете новите заплати на работещите в болницата? Ако не успеете, не се ли безпокоите, че хората ще започнат да напускат?

- Не можем да ги изпълним лесно, защото увеличението на клиничните пътеки е с 25%, а заплатите следва да се покачат с 30 – 40 на сто. Освен това, някои от най-високо оценените пътеки ние не можем да изпълняваме, тъй като нямаме изискваното ниво на компетентност. Малка областна болница сме. Ние се борим за реалното заплащане на труда на хората, но трябва да запазим стабилно и финансовото състояние на лечебното заведение. До месец август ги изплащахме, като брутни,но не можем да си го позволим напред във времето. Ще се опитаме да ги запазим, но това поставя във финансов риск и сериозно затруднение търговското дружество.

- Какви са очакванията Ви от новия служебен здравен министър д-р Асен Меджидиев?

- Аз бях представител на държавата в Управителния съвет на МБАЛ-Разград, а след това спечелих конкурс и като независим. Преди да дойда тук работих в Министерството на здравеопазването. Преминал съм през Инспектората,отдел „Вътрешен одит", „Търговски дружества" и съм напълно запознат добре с възможностите, които има министъра. Ние сме в контакт с него. Информирали сме го за проблемите ни, прие ни, изслуша ни. Благодарение на него ни бе разрешено в случай, че не намерим неонатолог, да преструктурираме Отделението по неонатология, като го слеем с АГ отделението. Срещнахме пълно разбирателство и работим по въпроса.

- Каква оценка бихме дали на първия избран, след поредица служебни министри, здравен министър проф. Асена Сербезова?

- Не съм започнат конкретно с извършената работа от проф. Сербезова. Затова не би било коректно дай давам оценка.

- Анексът бе обсъждан, договарян. Защо, според Вас и кой е виновен за споровете, които той възбуди постфактум?

- Не мога да кажа. Вижда се, че е било подходено с добри намерения, хората да получат по-добри заплати. Нямам наблюдение върху преговорния процес. Според мен не е предвидена инфлацията и икономически процеси, които към момента на договарянето не бяха започнали.

- От какво ще се наложи да пестите предвид инфлацията?

- Лечебното заведение има много малко възможности за пестене. ще се постараем да подобрим енергийната ефективност на сградите, за да плащаме по-малко за отопление. Вече сме решили къде какво можем да направим. Във всяко направление работим при максимални условия на рационалност така, че да имаме възможно най-малко разходи. Нямаше свободни пари и в повече, че да правим преразпределение на средствата. Другият голям проблем са кадрите, защото когато ги нямаме решенията, които могат да бъдат взети по отношение на пациентите са ограничени. Дори да имат по-високи възнаграждения, те трудно ще издържат и трудно издържат на огромното натоварване.

- За реформа в здравеопазването се говори от десетилетия. Вие как я виждате?

- Зимата ще бъде тежка. Вижда се, че тя ще наложи най-сетне да започне някаква реформа. Варианти за нея има много, има много добри образци в Европа. Някои от тях не са подходящи за нашата страна, но може да се намери компромисно решение още повече, че имаме създадена много добра инфраструктура относно лечебните заведения. с едно правилно преструктуриране на някои от тях по сега действащото законодателство могат да се постигнат добри резултати.

- Договорните партньори на касата за болнична помощ към момента са 370. Не смятате ли, че са много? Какво може да се направи?

-Трябва да се вземат трайни решения, но какви да бъдат те, могат да кажат управляващите.

- Ще се справите ли при една сравнително по-висока КОВИД вълна през есента и зимата и финансово, и ресурсно с хора?

- Покойният управител д-р Жеков създаде много добро Инфекциозно отделение, което работи перфектно в последните две години. Екипът му е добре организиран с отличен опит. Затова смятам, че ще се справим.

- Как гледате на идеята за обособяване на защитени болници и по какви критерии трябва да се определя коя да попадне в тази категория и коя не?

- Преди да се пристъпи към създаването на защитени болници трябва да се види кои имат повече социални функции. Те следва да попаднат в тази категория. Ако държава го направи, ще е добро решение за някои от лечебните заведения и сигурност за пациентите, че могат да получат медицинска услуга наблизо. Според мен, при сегашната ситуация всяка държавна болница е за категорията защитена.

- Парите за здравеопазване, като цяло,се увеличават с всяка изминала година, но неудовлетвореността на пациентите от качество то е голямо, смъртността също се увеличава. Как да си го обясним?

- Здравето и здравеопазването са две различни неща. Световната здравна организация казва, че здравето е физическо, психическо и здравно благополучие. Другото е икономика. Работа на управляващите сектора е да направят така, че да осигурят нужното финансиране и организация, за да имат гражданите трите компонента на своето благополучие.


Безвластието поражда безвремие и безнадеждност

Безвластието поражда безвремие и безнадеждност

Втора година България се люшка в политическа криза, която рефлектира и върху здравната система. Докога болниците ще се роят, може ли държавата да се справи с незаконния износ на онколекарства, попитахме д-р Нигяр Джафер.

ББР дава до 5 млн. заем на болници

ББР дава до 5 млн. заем на болници

Вече може да се кандидатства по програмата, насочена към лечебни заведения със Спешни отделения, кредитите може да са за погасяване на задължения или за ремонти, ново оборудване
Не е работа на БЛС да променя методиката за леглата

Не е работа на БЛС да променя методиката за леглата

Това право е делегирано на управителите и изпълнителните директори на лечебните заведения в страната, заявява проф. Красимир Иванов
Облекчиха условията за заема на Александровска

Облекчиха условията за заема на Александровска

Болницата ще получи парите дори, ако не са сключени споразумения за опрощаване на лихвите с всички кредитори

Четирима в надпревара за детската болница

Четирима в надпревара за детската болница

Търсят се представили на държавата в Съвета на директорите в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров"- Смолян и МБАЛ „Рахила Ангелова" – Перник
Искат ново разпределение на леглата по НЗОК

Искат ново разпределение на леглата по НЗОК

То да се прави по специалности на национален, а не на регионален принцип, така че финансирането да следва повечето пациенти, искат мениджъри от частни болници
Един определя правилата, друг карат да плаща

Един определя правилата, друг карат да плаща

Още по-бързо ще ни закрият болниците след ограничаването на лекарите да работят само в областта, казва д-р Неделчо Тотев
Враца е на път да се сдобие с нова болница

Враца е на път да се сдобие с нова болница

МЗ разглежда процедура за разрешаване на частно лечебно заведение с 12 специалности, става ясно от отговор на ресорния министър

Новият НРД е въпрос на преговори

Новият НРД е въпрос на преговори

Важното до тук е, че трайно увеличихме клиничните пътеки още малко, казва д-р Александър Златанов
НЗОК генерира постоянно нови проблеми

НЗОК генерира постоянно нови проблеми

Подходът й е деструктивен и изнервящ, с предложенията й за новия НРД явно искат да отвлекат вниманието от бюджета, казва д-р Светлин Митев
1 2 3 4 5 ... 389 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Ноември 2022 Предишен Следващ