проблем

50% от лекарите - жертва на вербална агресия

09-09-2022 10:42
За да се реши проблема, от БЛС настояват за въвеждане на допълнителни часове в училище и разпространението на информация относно значението на уважението към здравните и социално-здравните специалисти50% от лекарите - жертва на вербална агресия
Clinica.bg

press@clinica.bg
55% от лекарите у нас са били жертва на някаква форма на агресия по време на работа, най-често вербална. За сравнение, всички останали професии са се сблъсквали с агресията в много по-малки мащаби - 17%. Това заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров по време на 11-тия Конгрес на Югоизточно-Европейския Медицински Форум.
Основната форма на насилие, упражнени срещу медиците е било вербалното. Според данните от проучването на "Тренд" за БЛС на вербална агресия е бил подложен всеи втори медик. За упражнена физическа агресия срещу лекарите споделят едва 7%, но за останалите професии този процент е по-нисък – 3%.

„Реалните случаи обаче са в пъти повече",

коментира д-р Иван Маджаров. Председателят на БЛС изнесе данни от проучване на Съсловната организация, според което 53% от лекарите в Италия са били жертва на насилие.

Оказва се, че ситуацията в близката

до нас Турция е много по-сериозна, там почти 90% от заетите в здравния сектор са били жертва на насилие поне един път през кариерата си. Д-р Маджаров коментира, че агресивното поведение се генерира основно от загриженост за здравословното състояние, дългото чакане, усещането за лошо качество на получените грижи и произтичащото от това неудовлетворение от отношението на медицинския персонал

 

"Физическата и вербалната агресия

 

срещу заетите в здравния сектор не само, че поставя в риск живота и здравето на медиците, има отрицателно въздействие върху психологическото и физическото им благосъстояние, но и сериозно засяга и мотивацията им за работа. В резултат на това, насилието неминуемо компрометира качеството на грижите и излага на риск предоставянето на здравна помощ на пациентите", категоричен беше д-р Маджаров. Според председателя на БЛС преодоляването на проблема с насилието над лекари минава през подготовка на медиците за рискова ситуации.

За повишаване на авторитета на съсловието


сред обществото от БЛС настояват за въвеждане на допълнителни часове в училище и разпространението на информация относно значението на уважението към здравните и социално-здравните специалисти. Оттам настояват и за въвеждане на Национален ден за образование и превенция срещу насилието над здравни и социално-здравни специалисти.

 

И не на последно място от БЛС искат

 

справедливи и бързи наказания и постоянното усъвършенстване на правната рамка, която да не създава усещане за безнаказаност у извършителите. По данни на Прокуратурата на България през 2017 г., регистрираните случаи на агресия у нас са близо 40, а през 2018 г. намаляват на 26. В следващите 2-3 години регистрираните нападения са на половина.

 

Положителната тенденция, обаче,

 

бележи обрат през тази година (2022 г.). По данни на Прокуратурата до месец юли, производства за нанесени телесни повреди на медицински специалисти, са образувани срещу 8 лица, а осъдените са 5. Като в посочената статистика не влиза един от последните фрапиращи, случай от това лято, когато мъж и жена нападнаха и душиха младата лекарка Айлин Ахмед в Центъра за спешна помощ в Шумен. След намесата на БЛС и благодарение на бързата реакция на Прокуратурата нападателите получиха максималната присъда, която предвижда законодателството. Майката е осъдена на 1 година лишаване от свобода с тригодишен срок на изпитание, а бащата - на 6 месеца също с тригодишен срок на изпитание.


Съдят ускорено нападателя на сестрата

Съдят ускорено нападателя на сестрата

Такова уверение е получил здравният министър д-р Асен Меджидиев, казват от МЗ
Пиян преби медицинска сестра

Пиян преби медицинска сестра

Жената е приета в Отделението по неврология на пернишката болница с комоцио и множество наранявания

Започнаха обученията за справяне с агресивни пациенти

Започнаха обученията за справяне с агресивни пациенти

Курсовете са безплатни за лекари и медицински специалисти и са разработени от психолози от Лаборатория за психично здраве на ВМА, казаха от БЛС
Съдят мъж за хулиганство в Спешна помощ

Съдят мъж за хулиганство в Спешна помощ

36-годишният радомирец е подведен под отговорност и за унищожаване и повреждане на имущество на ЦСМП в града
Арестуваха побойник на спешен медик

Арестуваха побойник на спешен медик

21-годишен е задържан в РУ-Момчилград, след като ударил няколко юмрука на лекарския асистент
Агресията показва недостиг на умения да се справяме

Агресията показва недостиг на умения да се справяме

Напоследък отново зачестиха проявите на агресия към медици, а и като цяло в обществото ни. Знак за какво е това, как може да се обяснят подобни действия и какъв е пътят да се ограничат, попитахме д-р Младен Пенчев. Той е специалист в Клиниката по Психиатрия на УМБАЛ "Александровска" в София.
Агресия и при спасителите

Агресия и при спасителите

До сблъсък с туристи се е стигнало на плажа на „Слънчев бряг" заради незачитането на червения флаг

Ние сме като гръмоотводи в системата

Ние сме като гръмоотводи в системата

При нас агресията е предимно вербална, хората протестират, че има грешка в документите им и не могат да получат лекарствата си на момента, казва магистър-фармацевт Димитър Маринов
Oще два случая на агресия над медици

Oще два случая на агресия над медици

В Гоце Делчев задържаха млад мъж отправял заплахи към медик, а лекарка от Казанлък е била обект на обиди и подигравки от страна на жена, потърсила помощ в спешното
Пак насилие срещу медик

Пак насилие срещу медик

Заради заплаха за убийство и опит за душене на д-р Айлин Ахмед, от БЛС сезираха Прокуратурата

1 2 3 4 5 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Октомври 2022 Предишен Следващ