НЕДОВОЛСТВО

В Стара Загора си искат парите над лимита

12-05-2017 16:06
Clinica.bg

press@clinica.bg
В Стара Загора си искат парите над лимитаШефовете на болниците в региона чакат решение за бюджетите от НЗОК до 19 май
До 19 май здравната каса да предложи решение за орязаните пари на болниците и неизплатената надлимитна дейност за 2015 и 2016 г. Това поискаха мениджърите на лечебни заведения от Старозагорско. Управителите на областни, общински и частни болници излязоха с декларация до председателя на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова и Надзорния съвет на НЗОК.

С документа мениджърите от Старозагорска област подкрепят декларацията на колегите си от Националното сдружение на областните болници в България, които на 27 април заплашиха, че ако бюджетите не бъдат коригирани, няма да подпишат договори с НЗОК. Управителите на лечебни заведения настояват лимитите за 2017 г. да не бъдат по-ниски от заработените през 2016 г. Както и най-сетне да бъде изплатена надлимитната дейност за 2015 и 2016 г.

Както Clinica.bg вече писа, само от началото на миналата година до април т.г. тя е на стойност 34 млн. лв. А днес от Лекарския съюз за пореден път заплашиха в писмо до управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов, че ако надработените през 2016 г. близо 19 млн. не бъдат разплатени, са готови да заведат дело. Адресатът на декларацията на болниците в Старозагорско – д-р Даниела Дариткова, пък вече обяви в интервю за Clinica.bg, че задача №1 на новата здравна комисия в парламента ще са бюджетите на клиниките. Затова и ще инициира изслушване на управителя й и представители на Надзора.

В днешната работна среща в Стара Загора са участвали мениджърите на УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“ проф. д-р Йовчо Йовчев, на Комплексен онкологичен център – Стара Загора д-р Петьо Чилингиров,  на МБАЛ – Гълъбово д-р Гошо Грозев, на МБАЛ „МК Иван Рилски“ д-р Кирил Добрев, на МБАЛ „НиаМед“ д-р Николай Христов,  на Очен МЦ „Д-р Трошев“ д-р Станимир Трошев, прокуристът на МБАЛ „Тракия“ Иван Колев. Част от шефовете вече са сложили подписи под декларациите, други ще я парафират, а към исканията вероятно ще се присъединят и още лечебни заведения от региона.


Ето и пълния текст на декларацията на болниците от Старозагорско:


"Ние, управителите на лечебни заведения в област Стара Загора, изразяваме категоричната си покрепа на позицията и исканията на Националното сдружение на областните болници в приетата декларация на общо събрание на организацията на 27 април тази година. 

Политиката на нови финансови рестрикции в предложените от НЗОК общи тримесечни стойности за дейностите в болничната медицинска помощ (БМП) през 2017 година обричат лечебните заведения от регион Стара Загора на системно недофинансиране и неизбежно ще доведат до преустановяване на тяхната работа.

Още веднъж настояваме за спешни мерки за изменение на определените тримесечни стойности за БМП на РЗОК Стара Загора и тяхното увеличение пропорционално на предвиденото увеличение на средствата за БМП съгласно ЗБНЗОК за 2017 г.

Ние настояваме:

1. Лимитите за 2017 година да не бъдат по-ниски от заработените дейности през 2016 г.

2. Да бъде изплатена надлимитната дейност за 2015 и 2016 година.

Ако до 19 май не бъдат променени условията на финансиране на болничните заведения, следва да не подпишем договори с НЗОК.

 

12.05.2017                                                        

Стара ЗагораСменяме личния лекар до края на юни

Сменяме личния лекар до края на юни

Това може да стане и он лайн, не е необходимо да се информира настоящото джипи
В „Александровска“ изследват безплатно стероиден профил

В „Александровска“ изследват безплатно стероиден профил

От 8 до 10 юни ще преглеждат без пари за бъбречни заболявания
Млад лекар спаси жена в двора на болница

Млад лекар спаси жена в двора на болница

Тя припаднала на стълбите пред Родилната зала на МБАЛ-Пазарджик и изпаднала в клинична смърт
Очаква се свръхпоток в болниците

Очаква се свръхпоток в болниците

Надзорният съвет на НЗОК отпусна допълнителни средства на болниците и медиците, за да се справят с последиците от пандемията. Ще помогнат ли те за оцеляване на лечебните завединия, попитахме д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ и представител на синдикатите в Надзорния съвет на НЗОК.
Психичното здраве на българите не се подобрява

Психичното здраве на българите не се подобрява

Стресът, качеството на живот и условията на труд са сред причините за това, сочат изводите от Годишния доклад за здравето на гражданите
Taтяна помага цял месец на Инфекциозното в Бургас

Taтяна помага цял месец на Инфекциозното в Бургас

Тя е медицинската сестра-доброволка от общинското здравеопазване
БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

Да бъде записано, че компенсациите за лекари и медици са безвъзмездни, предлагат от левицата
НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

Средства по тази линия ще получат и специализираните болници за рехабилитация
НПО иска повече домашни грижи за хронично болните

НПО иска повече домашни грижи за хронично болните

От организацията настояват за електронни здравни услуги и намаляване на административните процедури
Разговорът за детската болница започва от начало

Разговорът за детската болница започва от начало

Премиерът Бойко Борисов изненадващо обяви, че старата сграда, в която трябваше да се помести Националната детска болница, ще бъде разрушена и на нейно място ще бъде построена нова. Добро ли е това решение и какво трябва да последва, попитахме проф. Владимир Пилософ. 
1 2 3 4 5 ... 307 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2020