Превенция

И ЕМА одобри адаптираните ваксини

02-09-2022 11:29
Това са продуктите на Пфайзер и Модерна, които според експертите защитават по-надеждно от варианта Омикрон ВА.1И ЕМА одобри адаптираните ваксини
Clinica.bg

press@clinica.bg
Комитетът по лекарствата за хуманна употреба (CHMP) на Eвропейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръча две адаптирани ваксини срещу КОВИД-19 да бъдат одобрени от Европейската комисия, съобщиха оттам.
Това са ваксините на Пфайзер и Модерна, и защитават и от варианта Омикрон ВА.1. ЕМА ги препоръча като бустерни дози за хора от 12 и повече години, които вече имат първонаална ваксинация срещу КОВИД-19.

Те представляват адаптирани версии

на оригиналните ваксини на двете компании по такъв начин, че да съответстват по-добре на циркулиращите варианти на SARS-CoV-2. Те могат да разширят защитата и затова се очаква да помогнат за поддържане на оптимална защита срещу коронавируса. Проучванията показват, че те могат да предизвикат силни имунни отговори срещу Omicron BA.1 и оригиналния щам SARS-CoV-2.

 

От ЕМА уверяват, че страничните ефекти,

 

наблюдавани при адаптираните ваксини, са сравними с тези, които са при оригиналните, като обикновено те са леки и краткотрайни.

Становището на ЕМА ще бъде изпратено на Европейската комисия, която трябва да вземе окончателно решение за разрешаването им.

 

Стратегията на Европейския съюз предвид

 

развитието на пандемията е да разполага с по-широка гама от адаптирани ваксини, които са насочени към различни варианти на SARS-CoV-2. Така държавите - членки ще имат възможности според нуждите си при изграждане на своите ваксинационни стратегии.

 

От ЕМА посочват, че това е ключов елемент

 

в цялостната стратегия за борба с пандемията, тъй като не е възможно да се предвиди как ще се развие вирусът в бъдеще и кои варианти ще циркулират тази зима.

Други адаптирани ваксини, включващи различни варианти, като подвариантите BA.4 и BA.5 на Омикрон в момента се преразглеждат от агенцията и се очаква скоро тя да се произнесе по тях.

 

Ако те бъдат също бъдат разрешени, допълнително

 

ще разширят арсеналът от ваксини. Оригиналните ваксини на Пфайзер и Модерна все още са ефективни за предотвратяване на тежко заболяване, хоспитализация и смърт, свързани с КОВИД- 19. Те ще продължат да се използват в кампаниите за ваксиниране в ЕС, най-вече за първични ваксинации.


МЗ одобри адаптираните бустери срещу К-19

МЗ одобри адаптираните бустери срещу К-19

Те са за лица на и над 12 години, и само за хора със завършен преди това имунизационен цикъл
Увеличават бюджета на 120 болници

Увеличават бюджета на 120 болници

Здравната каса предлага да им се дадат още 43 млн. лв. през октомври, три четвърти отиват в осем частни болници, една държавна и една общинска

Омикрон с нов подвариант у нас

Омикрон с нов подвариант у нас

Средната заболеваемост от КОВИД леко се увеличи и е над 101 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
Проследяваме ефекта от терапията на 32 молекули

Проследяваме ефекта от терапията на 32 молекули

За да има максимален ефект в изразходването на публичните средства и новите терапии да са достъпни за максимален брой пациенти, държавите въведоха методи като оценка на здравните технологии (ОЗТ) и проследяване на ефекта им. Какво се случва в тези две направления у нас и има ли нужда от промени, попитахме проф. Илко Гетов. 

Само две области още са в пандемия

Само две области още са в пандемия

Те са Кюстендил и Враца, средната заболеваемост продължава да намалява и вече е 101.97 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
И СЗО вижда края на пандемията

И СЗО вижда края на пандемията

През октомври ще има нова среща, на която ще се реши дали КОВИД все още представлява извънредна ситуация за общественото здраве по света
Повече пациенти, по-малко приходи за медиците

Повече пациенти, по-малко приходи за медиците

Това става ясно от данните на здравното министерство за финансовите резултати на лечебните заведения за полугодието 

Пристигнаха адаптираните ваксини срещу Омикрон

Пристигнаха адаптираните ваксини срещу Омикрон

МЗ одобри препоръки за прилагането първична имунизация и за бустерна доза срещу КОВИД, казват от ведомството
20 области са свободни от КОВИД

20 области са свободни от КОВИД

Разпространението на заразата падна под 125 на 100 000, показват междувременно актуалните данни НЦЗПБ
Нови мерки в градини и училища

Нови мерки в градини и училища

Те не включват носене на маски или дистанционни уроци, учениците трябва да се хранят по график, по възможност часовете на отделните класове да започват по различно време и др.
1 2 3 4 5 ... 463 »
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Октомври 2022 Предишен Следващ