Лице

Милионерът родолюбец

02-09-2022 07:00
Сънародникът ни Шевкет Чападжиев обнови МБАЛ – Мадан за 1 млн. долара, държи всеки цент да се харчи в името на БългарияМилионерът родолюбец
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
МБАЛ – Мадан е обновена с нова апаратура, инструменти, сградата е реновирана. Предстоят още подобрения. Това стана възможно благодарение на дарението на родения в родопското градче Шевкет Чападжев. Koй е той.
Шевкет Чападжиев е личност, известна на всеки в Родопите. Не само за богатството му, но и за неговата храброст и целеустременост знаят дори децата. Той е от онези свободолюбиви хора, за които няма непреодолими пречки по пътя към свободното изразяване на волята. Точно свободолюбието и чувството за собствено достойнство го водят от съвсем млад в живота му.

Роден е в Мадан на 24 април 1939 година. Баща му Садък Чападжиев бил дребен търговец, който с продажби от скромните си стоки осигурявал прехраната на съпругата и трите си деца – две момчета и едно момиче. 9 септември 1944 г. обаче слага обрат в спокойния иначе делник на семейство Чападжиеви. Бащата Садък е земеделец, сподвижник на Никола Петков. Затова и семейството е интернирано в котелското село Боринци. Там то живее от 1949 до 1954 година. Фамилията получава разрешение да се върне в родния Мадан чак в 1953 г., където Шевкет завършва и гимназия.

 

Нощем през граничната бразда

 

Негов добър приятел е Хамид Русев от село Горна Арда. И каквато е практиката в онези години, след завършване на средно образование всички момчета е трябвало да отбиват редовна военна служба. Шевкет и Хамид обаче, заради произхода им, са разпределени в строителни войски – нещо, което наранява гордостта на младежите. По същото време Шевкет започва многократно да препрочита пътеписа на Алеко Константинов „До Чикаго и назад". Решен е, ще бяга. Приятелят му Хамид Русев също е решен да не остава в България. Месеци наред двамата проучват граничната бразда между България и Гърция – обичайният път по онова време за бягство. Те, като по чудо, успяват да се измъкнат от полезрението на българските граничари и кучета. Успяват да пресекат браздата точно в полунощ на 30 юли 1963 година. И пак, според тогавашната практика с имигранти, гръцките гранични власти ги закарвам най-напред в Драма, после в имигрантски лагер в Кавала, а сетне в лагер в Лаврион на около 50-ина километра от столицата Атина. Близо година по-късно двамата приятели поемат с кораб към САЩ.

 

С по-малко от един пробит долар в джоба

 

Шевкет Чападжиев не забравя откъде е тръгнал въпреки, милионите, които го правят един от най-заможните български граждани зад Океана. На пристанището в Ню Йорк той се оказал със 75 цента в джоба си. И тъй като стомахът е празен, няма време за умуване – захваща се с първата му предложена работа. Започва да разнася олио и подправки по домовете. Общ работник в цех за шмиргели е втората му стъпка към Американската мечта. Година по-късно е във Вашингтон, където работи в ресторанта на Международния валутен фонд. И там не се задържа. Мести се в малка печатница. Тук мастилото влиза в кръвта му. Пести пари. За себе си харчи, колкото да задоволи елементарните си жизнени потребности. Със спестеното успява да купи три стари машини за сгъване на хартия и открива своята първа малка фабрика. С десетилетията тя е разработена и оборудвана така, че сега е един от най-големите полиграфически комбинати в САЩ. Бизнесът на Шевкет Чападжиев процъфтява. Той има имоти не само в Чикаго и Ню Йорк, но и във Флорида, Еквадор.

 

Дареното е най-голямото ти богатство

 

От тази максима се води благодателят на маданската болница. Подпомагал е и подпомага обществени организации, училища, лечебни заведения, социални домове и домове за изоставени деца. Голям благодетел е на българска църковна общност в Чикаго. Не винаги обаче се отзовава на исканията за пари, особено когато те идват от устата на политици. "Отбягвал съм да давам дарения на политически организации. Гледам да давам там, където всички хора ще го ползват. Не ме интересува какви са политическите им възгледи, в какво вярват, бели ли са, черни ли са. Важното е да са човеци. Като давам нещо, дори да е само един долар, имам едно условие, да е в името на България", казва той с родолюбив плам, на който мнозина други могат да завидят. Защото неговото родолюбие е на дело дори за Океана. С негови средства е изработен бюстът на Алеко Константинов в Чикаго. "България и българските гражданите трябва да бъдат над всичко. Да защитаваме личните интереси навън, защото всички тези, които се правят на наши спасители, са наши окупатори", убеден е Шевкет Чападжиев.

Заради заслугите си е почетен гражданин на щата Илинойс и родния му град Мадан. Известен е като първия българин, който е платил 200 000 долара, за да лети в Космоса. Със съпругата си Магдалена, която е еквадорка имат две дъщери. София е университетски преподавател, а Сабрина е музикант. Синът им Семи е с увреден слух. Казва, че обича да идва в родния си град Мадан, да пътува из България, но му е тъжно да гледа как селата обезлюдяват, че дори и в малките градове старците са повече от младите хора.

 

Как една вехтория отприщва поток от пари

 

Точно така, като в приказва, овехтялата и непомнеща обновление маданска болница се оказала, че е привлякла филантропските намерения на милонера Шевкет Чападжиев. С вълнение и досега разказва една чудна случка от онова време директорът на лечебното заведение д-р Стефан Хаджиев. „Беше през есента на 2019 година. Шефкет беше дошъл в България, тъй като брат му вече губеше битката с рака и беше в нашата болница. След като се видяха, го поканих в моя кабинет, да се разговорим. Той влезе, предложих му стола за пациенти, друг нямах. Седна, усмихна се и ме попита: Откъде се сдоби с този стар стол? Като го гледам, май ми е набор", разказва д-р Хаджиев. Срам не срам, той му признал, че го е намерил на тавана, ремонтирал го и го взел в кабинета за пациентите. Разговорът тръгнал към оборудването на американските болници, модерната им апаратура, възможностите на тамошната здравна система, разбира се, за който може да си я позволи. „Знаех, че по това време Шевкет Чападжиев беше започнал да разпродава част от бизнеса си предвид възрастта. Знаех, че и лечебните заведения там често подменят оборуването си. Затова го помолих, ако отнякъде разбере, че някой иска да се освободи от техниката си или друго нещо, да го насочи към нас, а ние ще си платим транспорта", продължава разказът си директорът. Говорили, пили кафе, разговорът сършил, милионерът не казал нищо. Заминал си.

 

Да помниш казаното на кафе

 

Шевкет Чападжиев обаче не забравил нито разговора, нито молбата, нито вехтия стол в докторския кабинет „След месец телефонът ми току звънне от Америка, изпише ми „Илинойс". Аз не вдигам. Викам си, някой си прави майтап с мене. Мине, не мине ден, пак звънне, пак пише „Илинойс". Аз пак не вдигам. Докато накрая не ме извика кметът", смее се при спомена д-р Стефан Хаджиев. Оказало се, че го е търсил Чападжиев. Обмислил видяното в болницата и решил да приведе 1 милион долара за оборудването й с нова апаратура. Речено – сторено. В началото на 2020 година сумата била приведена на общината. На свой ред тя обявила обществена поръчка за ново медицинско оборудване, съобразено с нуждите на болницата. „Ние сме от първо ниво на компетентност. Не можем да искаме космическа апаратура, да се фукаме, а тя да събира прахта. Новата обаче е изключително добра. Хората ни са обучени да работят с нея. Преоборудвана е хирургията, редица кабинети, предстои да обновим и детското отделение. Така, в продължение на две години закупихме и подменихме почти всички вехтории", казва д-р Хаджиев. Сменили и инструментариума. Когато поръчвали инструментите на фирмите, в знак на благодарност към благодетеля, поискали върху тях да бъде гравирано „Мадан – Чап". Върху апаратурата също има обозначения, че е дарение от Шевкет Чападжиев. Отделно, в къта на спомоществувателите в момента обновяват списъка, като водещо е точно неговото име. Подготвен е и хубав негов портрет, за който е отредено видно място. „Дължим много на Шевкет Чападжиев. Това е нашата скромна благодарност към него", казва д-р Хаджиев и се надява, че следващият път, когато се видят на кафе ще могат да говорят само за добри неща, а проблемите със скромното общинско здравеопазване на Мадан няма да са така големи.


Да не пропускаш мишена

Да не пропускаш мишена

Ваньо Биячев е носител на над 60 купи и медали от първенства за стрелба с лък и канадска борба за незрящи
Лекарят изобретател

Лекарят изобретател

За мен смисълът на живота е да бъдеш добър човек, да помагаш и да не се озлобяваш, казва д-р Йордан Спирдонов

Изкуството да превърнеш мечтата в реалност

Изкуството да превърнеш мечтата в реалност

Гергана Дойчинова и доброволци помагат на инвалиди с колички и на носилки да изчакват планини и да видят света от високо
Един педиатър на 100 години

Един педиатър на 100 години

Д-р Янка Младенова – Кулаксъзова наскоро отпразнува своя юбилей и посвети живота си на любовта към децата и на българската история
Кой гледа зад рентгеновия апарат

Кой гледа зад рентгеновия апарат

Първото приемно дете в област Видин вече е лаборант, Валя Ангелова стана част от екипа на МБАЛ „Света Петка"
„Доктор Джаз”, който внесе акупунктурата

„Доктор Джаз”, който внесе акупунктурата

Д-р Емил Илиев е първият, обучен лекар по традиционна китайска медицина, джазфестивалът създава като на шега
Да ти дойде доктор на крака в село

Да ти дойде доктор на крака в село

Лекар и парамедик обхождат като доброволци самотни старци, сънародници в Англия купуват ЕГК, глюкомери храна за хората
Когато името говори само

Когато името говори само

Проф. Александър Чирков не само изгради съвременната ни кардиология и кардихирургия, но остави школа и свои ученици, нещо, което медиците ни отдавна не правят
С мотив да си полезен на другите

С мотив да си полезен на другите

16-годишният ученик от САЩ Стефан Радойчев стана доброволец в реанимацията на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново
В плен на везните и епруветките

В плен на везните и епруветките

Магистър фармацевт Димитрия Стайкова взе голямата награда на Българските фармацевтични дни, обича билките и вярва, че всеки може да реализира мечтата си
1 2 3 4 5 ... 7 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Октомври 2022 Предишен Следващ