КОНТРА

„Бургасмед": Няма източване, а техническа грешка

11-05-2017 16:34
Clinica.bg

press@clinica.bg
„БургасмедПремиерът постъпи правилно, предвид изострения обществен натиск, коментира д-р Апостолов
Няма злоупотреба със средства на НЗОК, а техническа грешка. Така от „Бургасмед" официално коментираха скандалния репортаж на „Господари на ефира", заради който бе уволнен зам.-министър Стоил Апостолов. Самият той пред „Радио-Бургас" коментира, че пункцията също е операция. И определи като правилна реакция решението на премиера Бойко Борисов да го освободи заради „изострения обществен натиск върху политическата ситуация в момента".

В епикризата на Зоя Кармашикова при описанието на операцията е цитиран грешен оперативен протокол. Така от „Бургасмед“ обясниха скандала с уж фиктивната операция на коляно. От болницата уточниха, че тя е приета по клинична пътека №219 и е подписала информирано съгласие, а на 22 ноември 2016 г. е извършена и интервенцията. „Описанието на операцията е отразено в Оперативен протокол № 942/22.11.2016 г. След извършена проверка на епикризата от Отделение по Ортопедия и травматология е установена допусната явна фактическа грешка. В епикризата на пациентката относно оперативната интервенция е

цитиран погрешен Оперативен протокол № 972/22.11.2016 г.

обясняват подробно от болницата. И твърдят, че в „Книгата за хирургични операции в Отделение по ортопедия и травматология“, която е започната на 20 юли м.г. и е приключена на 31 декември 2016 г. фигурира верният номер. От „Бургасмед“ уточняват още са отчели клиничната пътека за направената на Зоя пункция и са получили съответното заплащане за нея – а не за интервенция на по-висока цена.

„Всичко това потвърждава откритата допусната явна фактическа грешка в епикризата на пациентката от страна на техническия секретар въвеждащ данните в информационната система. Същата е подписана от лекуващия лекар и началника на отделението. Длъжността „технически секретар“ не изисква медицинско образование. Лицето, заснето със скрита камера, няма компетентността да коментира проведеното лечение и медицинските документи. Поради това и високата стойност на документа, ръководството на лечебното заведение веднага наложи дисциплинарно наказание на служителя допуснал грешката, както и на лекарите за неупражнен контрол“, обясняват още от „Бургасмед“.

Че пункцията също е операция – защото е проникване в кух орган, обясни и освободеният зам.-министър Стоил Апостолов пред „Радио-Бургас“. Анестезиологът уточни още, че Зоя е

престояла 3 дни в болницата заради кръвта с коляното си

След пункцията й е предложена нова, по-сериозна операция,но тя е отказала. Д-р Апостолов разказа още, че е научил за уволнението си здравния министър – ген. Николай Петров.

От НЗОК пък коментираха, че им предстои да подпишат договор с „Бургасмед“. Общественият фонд вече проверява случая, резултатите се очакват през следващата седмица. Държавата да се ангажира с 6% от БВП за здраве

Държавата да се ангажира с 6% от БВП за здраве

Парите за здраве никога не стигат, колкото и да се увеличават. Има ли лек за затъналите в дългове болници, обезсърчените от ниските си заплати медици и изтормозените от доплащане пациенти? Попитахме президента на КНСБ Пламен Димитров.
Обвинение и за депутатите на Марешки

Обвинение и за депутатите на Марешки

Христов и Таскова помагали на шефа си да изнудва собственици на аптеки, твърди прокуратурата
Марешки вече обвиняем за изнудване

Марешки вече обвиняем за изнудване

Зам.-председателят на парламента е с мярка за неотклонение „подписка"
Цацаров поиска имунитета на Марешки

Цацаров поиска имунитета на Марешки

Лидерът на „Воля" и двама депутати изнудвали 7 собственици на аптеки, твърди прокуратурата
Болниците за Ненков, лекарствата при Нейчева

Болниците за Ненков, лекарствата при Нейчева

Зам.-министърката на "Патриотите" ще отговаря за общественото здраве и психиатриите
Светлана Йорданова е третият зам. в МЗ

Светлана Йорданова е третият зам. в МЗ

Инженер-химик влиза в екипа на ген. Петров от квотата на "Патриотите"
Зам. министър за един ден

Зам. министър за един ден

Или за кого бие камбаната на властта

Д-р Ненков официално зам. на генерала

Д-р Ненков официално зам. на генерала

В образованието влезе човек от екипа на Илко Семерджиев
Д-р Ненков сменя уволнения Апостолов

Д-р Ненков сменя уволнения Апостолов

Анестезиологът очаквано ще е "дясна ръка" на ген. Николай Петров в МЗ
Премиерът освободи Стоил Апостолов

Премиерът освободи Стоил Апостолов

Уволнението след репортаж на "Господарите" за фиктивни операции в "Бургасмед"

1 2 3 4 5 ... 8 »

Всичко за
инсулта

 

 

Инсултът е изключително спешно състояние, което изисква незабавна реакция от страна на близки и лекари. Кои са болниците, където може да намерите помощ в случай на инсулт, какво трябва да знаете за това състояние, може да научите тук. 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли протеста на общинските болници?

Януари 2018