Лице

Един педиатър на 100 години

26-08-2022 09:00
Д-р Янка Младенова – Кулаксъзова наскоро отпразнува своя юбилей и посвети живота си на любовта към децата и на българската история Един педиатър на 100 години
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Едва ли има лекар, а и не само лекар, който да не е бил запленен от самоотвержеността на емблематичния герой на Арчибалд Кронин – д-р Шенън. И макар той да е сборен образ на хората в бели престилки, които не се побояват да рискуват собствения си живот, за да спасяват живота на другите, и днес има такива, които се оказва, че могат да бъдат вдъхновители за всеки изкусен от перото. Един такъв образ, напълно реален от плът и кръв е педиатърката д-р Янка Младенова Кулаксъзова от Шумен, която неотдавна навърши 100 години.
Тя отбеляза скромно своя юбилей в компанията на дъщеря си Розалина и зет си Иван. Изненадата на семейното тържество бе специално изработената за нея статуетка от Българския лекарски съюз. Тя й бе връчена от главния секретар на съсловната организация д-р Валентин Пеев. Шуменската лекарска колегия пък ще я номинира за годишната награда на съсловната организация, заради нейния юбилей и за цялостната й дейност.

 

Биографично за нея

 

Д-р Янка Младенова – Кулаксъзова е родена на 1 юли 1922 г. в село Калугерица, община Каспичан. Родителите й са заможни хора, от онези, за които бившата власт наричала „кулаци". Нанка и Стоян Младенови били собственици на мелница „Стоян Младенов и Сие" на гара Каспичан,която е национализирана през 1948 година. Притежавали и не малко земи, голяма и добре обзаведена къща, и многобройна челяд. Семейството отгледало шест дъщери - Евдокия, Тинка, Николинка, Янка и Елена. Доброто материално състояние на семейство Младенови им позволили да дадат много добро образование на всяка една от тях с изключение на Николинка, която починала като дете. Една завършила френски колеж и икономика, друга френска литература, трета девическия колеж в Ловеч и право. Въобще, във фамилията нямало необразован човек. Янка пък завършила най-напред гимназия във Варна, а след това родителите я изпратили да следва медицина в Грац – Австрия, а сетне и Германия. Това била мечтата на момичето още от дете. Семейство Младенови пък, не се побояли да я проводят за наука в странство, защото били от онези малко демократични за времето си родители, които не третирали децата си като придатък на фамилията, а ги възпитавали по методиката на Коменски. Вярвали, че всяко има дар и този дар трябва да се развива, че всяко дете е не само дар от Бога, но и личност, с която дори големите трябва да се съобразяват и в чиито вълнения да се вслушват.

Втората световна война обаче попречва на Янка за се дипломира в чужбина. Налага се тя се върне в България. Така, тя се дипломира като лекар в София.

 

Семейство и работа

 

В столицата тя се запозната и омъжва за своя съпруг адвоката Асен Кулаксъзов. Двамата се венчават през 1948 година. Налага се обаче семейството да се пресели за три години във Варненското село Партизани. По това време действат т. на. задължително разпределение за младите специалисти – висшисти. Изпращат ги в провинцията и на места, където има необходимост от хора с професия. Д-р Янка Младенова – Кулаксъзова е участъков лекар не само в Партизани, но и в още три околни села. За годините на разпределение тя и съпругът й се обживяват с местните хора, свикват с областта и решават да се преместят в Шумен, където и се установяват да живеят, раждат своите деца и устройват своя първи собствен дом. „В Шумен майка ми скоро завоюва авторитет, хората я харесват заради всеотдайността й на лекар и добър специалист. Скоро става ръководител на детската поликлиника в града, разказва дъщеря й Розалина, която пази спомени от онези години. Помня я, че за нея нямаше почивен ден. Случвало се е да сме на масата, на обяд в неделя. Някой звъни по телефона за болно дете, не, че няма други лекари в града, но защото има вяра на мама. Тя завършва обяда набързо. Облича шлифера и тръгва", продължава Розалина. Впоследстие д-р Младенова работи в детското отделение на тогавашната областна болница в Шумен. Тя се пенсионира на 55 години, каквато бе пенсионната възраст за жените до преди тридесетина години. Независимо от това обаче педиатърката продължава да работи - консултират пациенти в селските здравни служби в региона. „Тя беше не само майка, но и вдъхновител. Научи мен и брат ми на отговорност, да бъдем хора, които да се борят за идеите си, да следват сърцето и призванието си", казва още дъщерята Розалина. Тя завършва фармация, а брат й Стайко Кулаксъзов медицина и специализира хирургия. Той е един от първите лекари, придружавал експедицията ни в Антарктида и емблематична личност в Шумен от времето на прехода. Работи в Републиканския център по спортна медицина, участва в изкачването на връх Лхотце при първата българска експедиция в Хималаите през 1981 година. Д-р Стайко Кулаксъзов работи в Министерството на здравеопазването като шеф на дирекция „Международно здравно сътрудничество и европейска интеграция". Нелепа автомобилна катастрофа навръх Бъдни вечер през 2002 г. отне живота му само на 53-годишна възраст.

 

Как се става дълголетник

 

Безспорно, това е въпрос на генетични дадености. Във фамилията Младенови всички са били дълголетници. С изключение на сестрата на д-р Янка Младенова – Николинка, която умира рано, всички доживяват не по-малко от 90, че и повече години. Да посрещнеш и изпратиш толкова много лета обаче и то в никак не лошо здраве и на превалили години роля има не само генът, но и постоянната заетост на ума и ръцете. От тази максима се води и днес д-р Младенова. И макар, че нейните 100 години не й позволяват да е кой знае колко активна, тя не оставя ума си да бездейства. Чете, макар и по малко, заради съвсем неперфектното си вече зрение, слуша музика и обича за обсъжда с домашните новините от деня. Колкото до музиката, обича я от дете. Разбира се класика още повече, че нейният зет Иван Жеков е пианист и композитор. Едно от нещата, които й липсва сега е активното движение. „Майка ми никога не е спортувала, но предпочиташе да върви пеша, дори до другия край на града. Всеки път, когато беше възможно излизахме на туризъм. Алкохол и цигари дори не беше опитвала през живота си, не пиеше дори глътка вино на рождени дни. Хранеше се балансирано и никога не преяждаше. Не си я спомням да е наддавала на килограми и да е говорила за диети. Винаги беше в перфектна форма", разказва за нея дъщеря й Розалина. Прецизността във всяко нещо, не само в работата, но дори и в домакинството е другото, на което д-р Младенова държи и до днес. В миналото дори свекърва й се възхищавала, че когато реше продуктите за готвене, те са еднакви по форма и размер. Дали това е заложено от възпитанието в родния й дом или е придобито от следването в Австрия и Германия, домашните й не смеят да гадаят. Те обаче се стараят точно като „мама", както я наричат с обич всички, да бъдат перфектни във всичко.

 

Поколението и наследството

 

Внучката на д-р Младенова е продължила професията на своята баба. Завършила е медицина в Германия и работи там. Редица лекари – педиатри и бивши участъкови я имат за свой учител в Шумен.

„За всички нас, лекарите в града тя е учител, тя ни е дала великолепен пример за подражание като човек, който хората с обич наричат „Докторката", казва д-р Милен Чолаков – член на Управителния съвет на Регионалната лекарска колегия. По инициатива на регионалната организация на общопрактикуващите лекари в Шумен ние ще я номинираме за годишните награди на съсловната ни организация по повод нейната 100-годишнина и за цялостната и дейност. Това ще стане до 20 септември. Това е един заслужил и изключително честен колега, от когото можем да се учим и ние, сегашните лекар, и идните поколения", изразява възторга си от юбилярката д-р Милен Чолаков. Помнят я и по-възрастните, но все пак, по-млади лекари от нея в Шумен и областта.

Спомените си за нея е описала в биографичната си книга и покойната вече д-р Иванка Христова. Тя постъпила на работа в детското отделение през 1966 година. В спомените си тя пише: „Тогава работехме на двусменна система. В Шумен имаше 6 участъка, във всеки участък имаше по двама педиатри: единият в поликлиниката, другият – в отделението. Сменяха се на три месеца. Педиатрите даваха дежурства и в отделението, и в поликлиниката. В поликлиниката дежурствата бяха от 8 до 23 часа. С д-р Младенова се сменяхме на три месеца в 6-ти район. Беше много добър и отзивчив лекар. По-късно, след увеличаване на педиатричните райони в Шумен, тя стана първият завеждащ поликлиничното отделение. Неговото създаване беше една от мерките за намаляване на детската смъртност. Тя го организира и ръководи умело". Историографите на Шумен са вписали името й и като общественичка. На 12 февруари 1994 г. по инициатива на Биляна Багрянова е възобновена работата на дружество „Родолюбие", създадено през 1872 година. Дейността му е свързана с родовата памет и съхраняване на историта. Д-р Младенова и сестра й Евдокия, която си отива на 90-годишна възраст се включват в дейността му. На 100 години тя не може да бъде вече активист в него, но се интересува от всяка проява на местните родолюбци.


Кръщение под знака на К-19

Кръщение под знака на К-19

Епидемиологът д-р Ваня Рангелова е сред финалистите в конкурса за научни постижения от Централна и Югоизточна Европа „Медис"
Да посрещнеш първа новия живот

Да посрещнеш първа новия живот

Д-р Калина Пиперкова е второ поколение лекар, началник е на АГ-отделението в болница „Тракия", един от най-търсените специалисти
Мъжът, който сбъдва мечти

Мъжът, който сбъдва мечти

Пилотът Васил Вълков е един от най-добрите въздушни вълци с 9500 летателни часа, подготвя колеги за медицинските хеликоптери
Да не се уплашиш от стената

Да не се уплашиш от стената

54-годишният Антонио Димитров не се побоя да се изправи срещу бездушието и да започне гладна стачка заради хората с ТЕЛК
Докторът, който не стана инженер

Докторът, който не стана инженер

Д-р Ивац Нацев взе годишната награда на болница „Проф. Александър Чирков" Заслужил лекар на 2022-ра
Лекар с летящ старт

Лекар с летящ старт

Д-р Ива Андреева е носител на „Златен Хипократ", завърши медицина в МУ-Плевен тази година въпреки забраната на родителите си
Призванието да си доктор на село

Призванието да си доктор на село

77-годишният д-р Боян Михайлов се грижи вече 40 години за хората от Средец, пренася болни на ръце до линейката
 Госпожа Воля

Госпожа Воля

В продължение на година и половина Анелия Кирилова е напълно неподвижна, открива изкуството и чрез него отново е на крака
Изборът да спасяваш

Изборът да спасяваш

Отец Дилян Цветков е дългогодишен кръводарител, увлякъл е по тази кауза куп приятели и близки
Жана Д’Арк от Добрич

Жана Д’Арк от Добрич

Медицинската сестра Нора Джамбазова е моторът на протестите в болницата, не се отказва от тях, каквото и да й струва това
1 2 3 4 5 ... 8 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Доволни ли сте от работата на служебния кабинет в сферата на здравеопазването?

Февруари 2023 Предишен Следващ