Подкрепа

БЧК подпомогнал над 143 000 бежанци от Украйна

24-08-2022 16:43
Повече от 4,1 млн. лева са постъпили в червенокръстката организация под формата на дарения за тях БЧК подпомогнал над 143 000 бежанци от Украйна
Clinica.bg

press@clinica.bg
Българският Червен кръст е подпомогнал над 143 бежанци от Украйна от началото на войната досега. Повече от 4.1 млн.лв. са постъпили по линия на организираната от него Национална кампания за набиране на средства в подкрепа на засегнатите от конфликта в Украйна. Това съобщиха от червенокръстката организация.
От 27 февруари, когато започнаха военните действия, БЧК е изпратил над 225 тона помощи под формата на нови дрехи, обувки, консумативи, хигиенни материали и други в подкрепа на местното население. Това е станало чрез Украински Червен кръст, Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец.

 

Над 60 хиляди украински граждани,

 

останали в България, са били подпомогнати със стоки от първа необходимост. Раздадени са над 120 000 различни хранителни пакети и вода. Над 31 000 души са получили хигиенни пакети и материали, медикаменти, дрехи, постелъчен инвентар и неща от първа необходимост.

 

Българският Червен кръст откри

 

 „гореща телефонна линия" за консултации и психо-социална помощ на пристигналите у нас украински граждани, на която съдействие са потърсили над 12 600 души. Съвместно с Министерството на здравеопазването, БЧК отвори и „горещ телефон" относно възможностите за медицинско и здравно обслужване в нашата страна, към който за помощ са се обърнали повече от 1300 човека. До момента начало служителите на БЧК са подпомогнали 483 украински граждани в усилията им да възстановят семейни връзки.

 

От самото на военния конфликт

 

 в Украйна, БЧК мобилизира близо 4900 служители и доброволци в цялата страна и организира пунктове за оказване на помощ на украинските граждани. Представители на организацията са се включили в създадените кризисни центрове, в партньорство с държавни институции и местни власти в Бургас, Варна, Русе, ГКПП „Дуранкулак", Добрич, Силистра и София.

 

БЧК отпусна и 10 000 швейцарски франка

 

от Фонд „Бедствия, аварии и кризи" в отговор на спешния апел на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец за подпомагане на дейностите на Червения кръст в Украйна и засегнатите от конфликта държави. В партньорство с Върховния комисариат за бежанците, УНИЦЕФ и СЗО, Българският Червен кръст откри 6 центъра „Синя точка" в цялата страна, в които се предоставят правна и психо-социална подкрепа за жени, деца и хора в риск, избягали от конфликта в Украйна. До момента през тях са преминали близо 26 000 човека. Подобни центрове функционират и на територията на Румъния, Полша и Молдова.

 

Организацията продължава работа по всички

 

свои дейности, включително и по проектите и програмите в помощ на уязвими групи в нашата страна, включително тези, свързани с бежанци и търсещи убежище у нас, увериха от БЧК. В момента той подкрепя всички нуждаещи се чрез материално подпомагане, финансова помощ, хранителни пакети, лекарства, дрехи, социални, правни и здравни консултации.


БЧК отново с програмата за топъл обяд в училищата

БЧК отново с програмата за топъл обяд в училищата

Червенокръстката организация набира средства за изхранване на децата в неравностойно положение чрез SMS на номер 1255
БЧК чака хуманитарна помощ за Украйна

БЧК чака хуманитарна помощ за Украйна

35 тона ще приеме председателят на организацията акад. Христо Григоров, те идват от Великобритания
БЧК раздава минерална вода в горещините

БЧК раздава минерална вода в горещините

Доброволци ще я предоставят на минувачите на две места в София и пред общината в Ботевград на 27 юли
БЧК с инициатива за уязвими деца и младежи

БЧК с инициатива за уязвими деца и младежи

Първата от тях е лагер за 13-18-годишни, на които те се бъдат мотивирани да изберат своята бъдеща професия
Как да помогнем на удавник

Как да помогнем на удавник

Делото му не е само негово, но и на тези, които са на брега, некачествената първа помощ може да доведе до смърт
96 удавени за година и половина

96 удавени за година и половина

Най-често жертва в язовирите стават мъжете между 50 и 64-годишна възраст, спасени са 4175 човека, от тях 11 са деца
Живот под здравно наблюдение

Живот под здравно наблюдение

Хората, които ползват теле-грижите на БЧК са по-спокойни, защото знаят, че има кой да разбере, ако се почувстват зле, някои търсят и ского да разменят една дума, казва Мариан Тодоров
920 000 лв. събрани от дарители за Украйна

920 000 лв. събрани от дарители за Украйна

Натрупаните средства са само за три дни, пети камион с медикаменти, завивки и топли дрехи от БЧК влиза до часове в Украйна
БЧК готов да подкрепи бежанци от Украйна

БЧК готов да подкрепи бежанци от Украйна

Национаният му резерв за бедствия е за 12 000 души, част от него може да се предостави на пристигащи от зоните на бойните действия
Час по пътна безопасност в 4 клас

Час по пътна безопасност в 4 клас

Младежкият БЧК с пилотна програма за безопасността на децата на пътя
1 2 3 4 5 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Ноември 2022 Предишен Следващ