защо

Наказанието да си жив

23-08-2022 07:10
Здравната и социалната ни система не могат да окажат адекватна грижа за старица на легло, няма хоспис за нея, а дъщеря й е сляпа и болна от ракНаказанието да си жив
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Като сценарии за филм на ужасите звучи историята на 43-годишната Силвия Димитрова от София и 78-годишната й майка Соня Миткова. И двете са с тежки заболявания. Независимо от това, незрящата дъщеря ще трябва да се грижи за неподвижната си майка, защото държавни хосписи в София няма, а частните не са по джоба им. И въпреки че държавата ни дава над 6 млрд. за здравеопазване на година, неизличимо болните хора се оказват на пътя, когато имат най-голяма нужда от помощ.
„Не съм очаквала, че ще стигнем до тук, макар и съм преживяла и да преживявам постоянно някакви неблагополучия в живота", започва разказа си Силвия Димитрова. Тя е незряща. В началото на месец август жената е оперирана от рак на гърдата. Налага й се през ден да ходи на превръзки в СБАЛО. Предстои й химиотерапия. Бедите в дома й обаче не спрат до тук.

 

Диагнозата

 

До пролетта майка й - 78-годишната Соня Миткова, е живеела сама в Бяла Слатина, макар и да била с множество заболявания. Здравословното й състояние започнало да се влошава преди няколко месеца. Тогава дъщеря й и внукът, който е 17 години, я взели при тях в София. Възрастната жена е с диабет, сърдечна недостатъчност, карценом и тежко неврологично заболяване, което е засегнало мозъка й. „Той не функционира. В резултат тя е трудно контактна и реагира само на болка", пояснява дъщерята Силвия Димитрова.

 

Развитието

 

Неочаквано, в края на миналия месец възрастната жена се почувствала много зле. Закарали я по спешност в „Пирогов". Хоспитализирали я веднага в Клиниката по гръдна хирургия. На 27 юли я оперирали заради животозастрашаващ излив в белия дроб. Макар и непосредствената опасност да е отстранена, възникнал друг проблем.

След хрургичната интервенция 78-годишната Соня може да се храни само със сонда – нещо, което е непосилно да бъде извършвано от сляпата й дъщеря у дома. Проблемът се задълбочава с всеки изминал ден, с който наближава изписването й от „Пирогов". То е днес, 23 август.

 

Ничия за системата

 

Оказва се, че за нея няма кой да се грижи. Единственият изход от ситуацията е жената да бъде настанена в хоспис. В София и около столицата обаче те са само частни. Майка и дъщеря не могат да си го позволят. Силвия Димитрова получава 720 лв. пенсия, майка й Соня Миткова – 590. Най-евтиният хоспис струва 1500 лева месечно, като се налага близките да купуват за своя сметка памперси.

„Нямаме никакъв избор. С вързани ръце сме. Единствената възможност е майка ми да получи личен асистент чрез Агенцията за социално подпомагане", казва Силвия. Оказва се обаче, че и личният асистент не решава въпросът. Макар, че старата жена има право на тази услуга, незрящата й дъщеря трябва да преодолее неимоверни препятствия, които едва ли са по силите й.

 

Параграф 22

 

Единият проблем е, че Соня Миткова е с постоянно местожителство в Бяла Слатина, където е живяла до преди няколко месеца преди да дойде в София. За подаде документи за ТЕЛК, без чието решение – един от задължителните документи, за предоставяне на личен асистент, незрящата Силвия трябва да отиде в Козлодуй, където е комисията. По-къс път няма, тъй като документите трябва да бъдат подадени лично. В случая, като на Соня Миткова, която е неподвижна, това може да направи пряк роднина.

„Това ми потвърдиха и на горещата телефонна линия на Министерството на труда и социалната политика. Как обаче ще стигна до Козлодуй. Дори синът ми да ме придружи, кой ще наглежда майка, която е на легло, през това време вкъщи", недоумява Силвия Димитрова.

Пътуването и подаването на документите в ТЕЛК обаче пак не разрешава въпроса, защото решението излиза след около месец. „Освен това, личният асистент ще идва по 8 часа пет пъти в седмицата. Аз едва ли ще мога да се справям с нея през уикендите и в празничните дни. Наказани сме, че сме живи", казва още Силвия Димитрова.

 

До последен лев

 

Засега семейството има само един вариант, възрастната Соня да постъпи в частен хоспис, но само за седем дни. За повече сляпата й дъщеря и непълнолетен внук не могат да платят. След това се надяват да тяхната майка и баба да бъде приета в една от болниците за долекуване край столицата. Там обаче тя може да остане не повече от 14 дни. Единственото, което могат да си позволят по-нататък е личен асистент, та макар и само по пет дни в седмицата. И надеждата, че вероятно някой ден хората, като Соня и Силвия, ще могат да се радват на достъпни хосписни грижи, каквито осигурява на своите граждани всяка друга европейска държава.


Натискът върху медиите у нас се увеличава

Натискът върху медиите у нас се увеличава

„Делата шамари" срещу журналисти стават повече, целта е да се окаже форма на тормоз и да се спрат неудобни разследвания, казват от Амнести Интернешънъл

Свободата е усещане за баланс

Свободата е усещане за баланс

Това е онази вътрешна мярка за уравновесеност, която дава свободата и полета на духа, казва д-р Ваня Савова
Заедно за Ивo

Заедно за Ивo

За да продължи лечението си, младият писател и семейството му имат нужда от финансова помощ
Най-важният маратон е този, в който тичаме към себе си

Най-важният маратон е този, в който тичаме към себе си

И медицинските специалисти, и писателите споделят знания, а за да бъдат успешни и едните и другите трябва да бъдат емпати и да разбират хората, казва проф. Асена Сербезова

Когато доброто стане заразно

Когато доброто стане заразно

Екип от медици и доброволци заедно преобразиха Детското отделение в УМБАЛ „Света Анна" в място, където, по дизайнерски проекти то не напомня по нищо на болница
Столът на здравния министър се клати

Столът на здравния министър се клати

Проф. Христо Хинков обяви, че се чуди дали да подаде оставка, не е изключено от ПП и ДБ да го поощрят

Надежда за Ивчо

Надежда за Ивчо

Младият писател известен като българския Стивън Кинг има нужда от помощ за набиране на средства за скъпоструващо лекарство
Защо Турция го може

Защо Турция го може

Страната е лидер в здравния туризъм, тази година очаква 1.5 млн. чужди пациенти и над $10 млрд. приходи
Да помогнем на Иво!

Да помогнем на Иво!

42-годишният мъж се бори с тежка диагноза и има нужда от подкрепа за лечение в чужбина
Диабетик на гладна стачка заради пенсия

Диабетик на гладна стачка заради пенсия

54-годишният Антонио Димитров не я е получавал четири месеца, ще протестира пред НОИ от 3 май
1 2 3 4 5 ... 55 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ