Пазар

Приходите в здравните фондове минаха 80 милиона

11-05-2017 09:38
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Приходите в здравните фондове минаха 80 милионаРъстът се дължи най-вече на постъпленията в животозастраховането
Здравният застрахователен пазар продължава да се увеличава. Ръстът на премийните приходи в частните дружества за една година е над 10 млн. лв. Това показват обобщените данни за 2016 г. на Комисията за финансов надзор в общото застраховане и животозастраховането.

Над 82 млн. лв. са приходите от здравни премии за миналата година. Съответно разходите са близо 42 млн. лв. Ръстът в приходите и покриването на лечението на хората обаче е съвсем различно в двата вида застраховане – общо и животозастраховане.

По-големи са постъпленията в общото застраховане – 46.3 млн. лв., които са разпределени в 17 дружества, наследници на бившите здравноосигурителни фондове. Съответно плащанията към пациентите също са по-големи – 29 млн. лв. Ръстът на постъпленията в тази сфера обаче е плавен – 3 млн. лв. за 2016 г. спрямо предхосната.

Приходите от премии в живозастраховането са по-малки – 36.4 млн. лв. от осем компании, за сметка на това обаче ръстът им спрямо предходната година е доста по-голям – 8 млн. лв. В същото време плащанията за пациентите са 12.5 млн. лв. за миналата година, което представлява увеличние само с 800 хил. лв.

Особени размествания сред участниците в здравния застрахователен пазар няма. С най-големи пазарни дялове в общото застраховане са „Дженерали Застраховане" – 10.19 млн. лв., „Доверие" – 10.10 млн., ЗАД „България" – 10.01 млн. лв. В животозастраховане в топ три по приходи за миналата година са „Булстрад" – 18.5 млн., „Уника" – 7.8 млн., ДЗИ – 5.8 млн. лв.

Въпреки плавното разширяване на здравния застрахователен пазар, той остава малък, за да изиграе ролята си на допълнително финнасиране на системата. Той заема едва около 2% от държавните харчове за здраве. В същото време по най-песимистичните прогнози доплащането в системата се равнява на официалните обществени средства в нея, които дават касата и здравното ведомство.

Една от причините за липсата на работещо здравно застраховане според специалистите е липсата на ясен пакет, който да плащат. Промени в тази посока се декларираха за пореден път и от настоящото правителство. Дали те ще станат факт предстои да видим тепърва.

 

Пазарът се развива


Д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на дружествата за доброволно здравно осигуряване


Застрахователният пазар бележи развитие, в общото застраховане той е по-плавен – премийният приход там расте от 43 млн. на 46 млн., в живота има по-голям скок от 28 млн. на 36 млн. Това, което прави впечателние е, разходие в общото застраховане се увеличават бързо, докато в животозастраховането имаме голям ръст на премийния приход, а разходите се качват много мало - от 11.5 млн. на 12 млн. лв. Получава се така, че квотата на щетимост в общото застраховане е 63% , докато в животозастраховането тя пада от 42% на 34%. Това означава, че там се акумулират много повече пари, а се плаща по-малко. Възмжно е това да се дължи на включването там на краткосрочните здравни застраховки на българите, които пътуват в чужбина на екскурзия например и обратното. Тъй като при тези случаи щетимостта е много ниска.Подпомагат наемането на безработни

Подпомагат наемането на безработни

Работодателите ще получават финансова подкрепа от Агенцията по заетостта

Нестле купува фарма компания

Нестле купува фарма компания

Хранителният гигант ще разширява здравния си бизнес с антиалергичен препарат
Пир по време на чума

Пир по време на чума

Така коментират увеличението на заплатите на държавните чиновници от БТПП
30% от фирмите с намалени приходи

30% от фирмите с намалени приходи

Въпреки трудностите едва 1.4% от анкетираните са обявили, че ще прекратят дейността си

По-малко сделки на фармапазара

По-малко сделки на фармапазара

След слабата първа половина на годината, анализаторите очакват съживяване

Стагнация при клиничните изпитвания

Стагнация при клиничните изпитвания

Броят на заявките за нови проучвания у нас не се е увеличил и през миналата година, показват данните на ИАЛ

28 млн. ще връщат компаниите на касата

28 млн. ще връщат компаниите на касата

Най-голямо отново е превишението в групата с онкологичните медикаменти

Sanofi придобива Principia Biopharma

Sanofi придобива Principia Biopharma

Сумата на сделката е 3.68 милиарда долара, съобщиха от компанията

Изчистват кухите аптеки

Изчистват кухите аптеки

С над 300 са намалели регистрираните обекти в Изпълнителната агенция по лекарствата за година и половина

Не сме съгласни с фиксирано намаление на цените

Не сме съгласни с фиксирано намаление на цените

То ще доведе до спирала, която може да накара компаниите да преосмислят доставките си с някои лекарства за България, казва Деян Денев
1 2 3 4 5 ... 31 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябва ли децата да носят маски на училище?

Септември 2020