Пазар

Приходите в здравните фондове минаха 80 милиона

11-05-2017 09:38
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Приходите в здравните фондове минаха 80 милионаРъстът се дължи най-вече на постъпленията в животозастраховането
Здравният застрахователен пазар продължава да се увеличава. Ръстът на премийните приходи в частните дружества за една година е над 10 млн. лв. Това показват обобщените данни за 2016 г. на Комисията за финансов надзор в общото застраховане и животозастраховането.

Над 82 млн. лв. са приходите от здравни премии за миналата година. Съответно разходите са близо 42 млн. лв. Ръстът в приходите и покриването на лечението на хората обаче е съвсем различно в двата вида застраховане – общо и животозастраховане.

По-големи са постъпленията в общото застраховане – 46.3 млн. лв., които са разпределени в 17 дружества, наследници на бившите здравноосигурителни фондове. Съответно плащанията към пациентите също са по-големи – 29 млн. лв. Ръстът на постъпленията в тази сфера обаче е плавен – 3 млн. лв. за 2016 г. спрямо предхосната.

Приходите от премии в живозастраховането са по-малки – 36.4 млн. лв. от осем компании, за сметка на това обаче ръстът им спрямо предходната година е доста по-голям – 8 млн. лв. В същото време плащанията за пациентите са 12.5 млн. лв. за миналата година, което представлява увеличние само с 800 хил. лв.

Особени размествания сред участниците в здравния застрахователен пазар няма. С най-големи пазарни дялове в общото застраховане са „Дженерали Застраховане" – 10.19 млн. лв., „Доверие" – 10.10 млн., ЗАД „България" – 10.01 млн. лв. В животозастраховане в топ три по приходи за миналата година са „Булстрад" – 18.5 млн., „Уника" – 7.8 млн., ДЗИ – 5.8 млн. лв.

Въпреки плавното разширяване на здравния застрахователен пазар, той остава малък, за да изиграе ролята си на допълнително финнасиране на системата. Той заема едва около 2% от държавните харчове за здраве. В същото време по най-песимистичните прогнози доплащането в системата се равнява на официалните обществени средства в нея, които дават касата и здравното ведомство.

Една от причините за липсата на работещо здравно застраховане според специалистите е липсата на ясен пакет, който да плащат. Промени в тази посока се декларираха за пореден път и от настоящото правителство. Дали те ще станат факт предстои да видим тепърва.

 

Пазарът се развива


Д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на дружествата за доброволно здравно осигуряване


Застрахователният пазар бележи развитие, в общото застраховане той е по-плавен – премийният приход там расте от 43 млн. на 46 млн., в живота има по-голям скок от 28 млн. на 36 млн. Това, което прави впечателние е, разходие в общото застраховане се увеличават бързо, докато в животозастраховането имаме голям ръст на премийния приход, а разходите се качват много мало - от 11.5 млн. на 12 млн. лв. Получава се така, че квотата на щетимост в общото застраховане е 63% , докато в животозастраховането тя пада от 42% на 34%. Това означава, че там се акумулират много повече пари, а се плаща по-малко. Възмжно е това да се дължи на включването там на краткосрочните здравни застраховки на българите, които пътуват в чужбина на екскурзия например и обратното. Тъй като при тези случаи щетимостта е много ниска.Държавата ще плаща 60% от заплатите при спад на продажбите с 20%

Държавата ще плаща 60% от заплатите при спад на продажбите с 20%

До такова решение са достигнали представителите на Националния съвет за тристранно сътрудничество по предложение на бизнеса
Да се премахне акцизът върху спирта

Да се премахне акцизът върху спирта

Плащането на ДДС да се отложи с 30 до 60 дни, да се въведе гъвкаво работно време, предлагат от КРИБ
НОИ: Ползвайте онлайн услугите

НОИ: Ползвайте онлайн услугите

Въздържайте се от посещение на място, призовават от осигурителния институт
НОИ започва изплащането на пенсиите на 9 март

НОИ започва изплащането на пенсиите на 9 март

Хората ще могат да получат парите си до 20 март, казаха от осигурителния институт
1 349 лв. е средната брутна  работна заплата

1 349 лв. е средната брутна работна заплата

Данните са за месец декември, съобщават от НСИ
629 лв. достигна  издръжката на човек

629 лв. достигна издръжката на човек

Данните са на КНСБ за последното тримесечие на 2019 година
Намаляват вредните фактори на работната среда

Намаляват вредните фактори на работната среда

Близо 100 000 лв. отпуска Фонд „Условия на труд" за минимизиране на въздействието на прах, шум, вибрации, осветление, лъчения или химични агенти
Все повече българи си купуват стаж за пенсия

Все повече българи си купуват стаж за пенсия

Над 4000 души са се възползвали от това право, съобщиха от НСИ
Финансовото състояние в градовете се влошава

Финансовото състояние в градовете се влошава

Хората в селата с по-позитивни нагласи за икономиката ни, спад доверието на потребителите отчита НСИ
Последни сме в ЕС по работа от вкъщи

Последни сме в ЕС по работа от вкъщи

Едва 0.3% от заетите у нас се трудят дистанционно, при средно 5% за Европа
1 2 3 4 5 ... 27 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли удължаването на мерките за борба с пандемията от COVID-19?

Април 2020