Пазар

Приходите в здравните фондове минаха 80 милиона

11-05-2017 09:38
Ръстът се дължи най-вече на постъпленията в животозастрахованетоПриходите в здравните фондове минаха 80 милиона
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Здравният застрахователен пазар продължава да се увеличава. Ръстът на премийните приходи в частните дружества за една година е над 10 млн. лв. Това показват обобщените данни за 2016 г. на Комисията за финансов надзор в общото застраховане и животозастраховането.

Над 82 млн. лв. са приходите от здравни премии за миналата година. Съответно разходите са близо 42 млн. лв. Ръстът в приходите и покриването на лечението на хората обаче е съвсем различно в двата вида застраховане – общо и животозастраховане.

По-големи са постъпленията в общото застраховане – 46.3 млн. лв., които са разпределени в 17 дружества, наследници на бившите здравноосигурителни фондове. Съответно плащанията към пациентите също са по-големи – 29 млн. лв. Ръстът на постъпленията в тази сфера обаче е плавен – 3 млн. лв. за 2016 г. спрямо предхосната.

Приходите от премии в живозастраховането са по-малки – 36.4 млн. лв. от осем компании, за сметка на това обаче ръстът им спрямо предходната година е доста по-голям – 8 млн. лв. В същото време плащанията за пациентите са 12.5 млн. лв. за миналата година, което представлява увеличние само с 800 хил. лв.

Особени размествания сред участниците в здравния застрахователен пазар няма. С най-големи пазарни дялове в общото застраховане са „Дженерали Застраховане" – 10.19 млн. лв., „Доверие" – 10.10 млн., ЗАД „България" – 10.01 млн. лв. В животозастраховане в топ три по приходи за миналата година са „Булстрад" – 18.5 млн., „Уника" – 7.8 млн., ДЗИ – 5.8 млн. лв.

Въпреки плавното разширяване на здравния застрахователен пазар, той остава малък, за да изиграе ролята си на допълнително финнасиране на системата. Той заема едва около 2% от държавните харчове за здраве. В същото време по най-песимистичните прогнози доплащането в системата се равнява на официалните обществени средства в нея, които дават касата и здравното ведомство.

Една от причините за липсата на работещо здравно застраховане според специалистите е липсата на ясен пакет, който да плащат. Промени в тази посока се декларираха за пореден път и от настоящото правителство. Дали те ще станат факт предстои да видим тепърва.

 

Пазарът се развива


Д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на дружествата за доброволно здравно осигуряване


Застрахователният пазар бележи развитие, в общото застраховане той е по-плавен – премийният приход там расте от 43 млн. на 46 млн., в живота има по-голям скок от 28 млн. на 36 млн. Това, което прави впечателние е, разходие в общото застраховане се увеличават бързо, докато в животозастраховането имаме голям ръст на премийния приход, а разходите се качват много мало - от 11.5 млн. на 12 млн. лв. Получава се така, че квотата на щетимост в общото застраховане е 63% , докато в животозастраховането тя пада от 42% на 34%. Това означава, че там се акумулират много повече пари, а се плаща по-малко. Възмжно е това да се дължи на включването там на краткосрочните здравни застраховки на българите, които пътуват в чужбина на екскурзия например и обратното. Тъй като при тези случаи щетимостта е много ниска.


Пфайзер с рекордни продажби за 2022

Пфайзер с рекордни продажби за 2022

Заради края на КОВИД обаче, през тази година компанията очаква по-малко приходи

Българин поема Тева и за Гърция

Българин поема Тева и за Гърция

Николай Хаджидончев ще отговаря за управлението на генеричната компания и в южната ни съседка

НОИ обяви конкурса за санаториуми

НОИ обяви конкурса за санаториуми

Институтът открива процедура за избор на изпълнители на дейността по профилактика и рехабилитация за 2023 година
Amgen купува Horizon Therapeutics

Amgen купува Horizon Therapeutics

Постигнатото споразумение е за около 27.8 млрд. долара и ще е най-голямата сделка в сектора за годината

38 терапии чакат одобрение

38 терапии чакат одобрение

От фармацевтичната индустрия искат касата да дава повече пари за медикаменти, както и намаляване на отстъпките, които дават, но не предлагат затягане на контрола

ВМА отчете ремонти и липса на дългове

ВМА отчете ремонти и липса на дългове

Предстоят трудни години, със сигурност трябва да ограничим нивата на амбиция, но няма да спрем, каза проф. Венцислав Мутафчисйки

Pfizer купува Global Blood Therapeutics

Pfizer купува Global Blood Therapeutics

Сделката е за 5,4 милиарда долара, новият собственик е с права и върху терапията за сърповидно-клетъчна анемия
Инвестираме 84 млн. в 3D-ендоскопи

Инвестираме 84 млн. в 3D-ендоскопи

Toва ще стане възможно чрез подписването на меморандум с компания "Интуитив", каза Кирил Петков
КОВИД оряза инвестициите на фармата в лекарите

КОВИД оряза инвестициите на фармата в лекарите

С 40% са намалели средствата, които компаниите са дали през миналата година на медиците за участие в конгреси и изнасяне на лекции

Продължават компенсациите за тока и газа

Продължават компенсациите за тока и газа

Правителството днес предстваи антикризисните мерки пред работодателските организации
1 2 3 4 5 ... 39 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Доволни ли сте от работата на служебния кабинет в сферата на здравеопазването?

Февруари 2023 Предишен Следващ