Обещано

Направление за тест от джипи до седмица

12-08-2022 12:12
Хората могат да се изследват безплатно за КОВИД и в РЗИ-тата, Експертен съвет ще решава за мерките на всеки седем дниНаправление за тест от джипи до седмица
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Хората ще могат да си направят безплатен антигенен тест чрез направление от личен лекар от средата на следващата седмица или след малко след това. Подготовката на здравната система за евентуална КОВИД-вълна пред идните месеци е сред приоритетите на служебния екип на МЗ.
Здравно министерство вече е отпуснало антиганни тестове към РЗИ-тата, където също хората могат да отидат и да се изследват безплатно. Очаква се следващата седмица МС да отпусне и допълнителни средства за още тестове и облекла, съобщи здравният министър Асен Меджидиев.

 

Всяка седмица във вторник

 

ще се събира и Експертен съвет, който да решава и преразглежда мерките срещу КОВИД. Те ще се определят със заповед на здравния министър за период от една седмица. Д-р Меджидиев напомни, че се обмисля и намаляване на карантина от 7 на 5 дни, след тест, но крайната дума по темата ще имат специалистите от Експертния съвет.

 

Има повишение на ваксинациите

 

през последните 10 дни, съобщи зам.-министър д-р Александър Златанов. Очаква се отново да се отворят и имунизационните кабинети в болниците, както и да се върне заплащането на медиците за ваксини.

Относно тестовете за ученици, предвид наближаващата учебна година, д-р Меджидиев обясни, че процесът ще бъде „направен точно както трябва и няма да бъде, както досега".

 

 

 

Децата да са максимално в клас

Максимално присъствено обучение и минимален риск за учениците и учителите. Такава е целта на служебния екип на МОН за наближаващата учебна година, стан а ясно от думите на образователния министър проф. Сашо Пенов. „В постоянна връзка сме с Министерството на здравеопазването по този въпрос и мисля, че няма да има неразрешими казуси и разнопосочни сигнали по темата", допълни той. В момента МОН прави анализ на кадровото обезпечаване и състоянието на материално-техническата база на образователните институции. Проф. Пенов съобщи, че само преди дни Програма „Образование" е получила официално одобрение от Европейската комисия. Отделно се работи по Плана за възстановяване и устойчивост, като общо за подобряване ефективността на образователната система ще бъдат осигурени 3,5 млрд. лева. По думите му ще продължи и работата по стратегиите, по които Министерството на образованието и науката работи през последните години.

МЗ одобри адаптираните бустери срещу К-19

МЗ одобри адаптираните бустери срещу К-19

Те са за лица на и над 12 години, и само за хора със завършен преди това имунизационен цикъл
Увеличават бюджета на 120 болници

Увеличават бюджета на 120 болници

Здравната каса предлага да им се дадат още 43 млн. лв. през октомври, три четвърти отиват в осем частни болници, една държавна и една общинска

Омикрон с нов подвариант у нас

Омикрон с нов подвариант у нас

Средната заболеваемост от КОВИД леко се увеличи и е над 101 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
Проследяваме ефекта от терапията на 32 молекули

Проследяваме ефекта от терапията на 32 молекули

За да има максимален ефект в изразходването на публичните средства и новите терапии да са достъпни за максимален брой пациенти, държавите въведоха методи като оценка на здравните технологии (ОЗТ) и проследяване на ефекта им. Какво се случва в тези две направления у нас и има ли нужда от промени, попитахме проф. Илко Гетов. 

Само две области още са в пандемия

Само две области още са в пандемия

Те са Кюстендил и Враца, средната заболеваемост продължава да намалява и вече е 101.97 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
И СЗО вижда края на пандемията

И СЗО вижда края на пандемията

През октомври ще има нова среща, на която ще се реши дали КОВИД все още представлява извънредна ситуация за общественото здраве по света
Повече пациенти, по-малко приходи за медиците

Повече пациенти, по-малко приходи за медиците

Това става ясно от данните на здравното министерство за финансовите резултати на лечебните заведения за полугодието 

Пристигнаха адаптираните ваксини срещу Омикрон

Пристигнаха адаптираните ваксини срещу Омикрон

МЗ одобри препоръки за прилагането първична имунизация и за бустерна доза срещу КОВИД, казват от ведомството
20 области са свободни от КОВИД

20 области са свободни от КОВИД

Разпространението на заразата падна под 125 на 100 000, показват междувременно актуалните данни НЦЗПБ
Нови мерки в градини и училища

Нови мерки в градини и училища

Те не включват носене на маски или дистанционни уроци, учениците трябва да се хранят по график, по възможност часовете на отделните класове да започват по различно време и др.
1 2 3 4 5 ... 445 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Септември 2022 Предишен Следващ