честит празник

Успение Богородично е!

15-08-2022 05:00
Този ден е възпоменание за момента, когато Пресвета Дева Мария се възнася на небето, народът го нарича Голяма Богородица Успение Богородично е!
Clinica.bg

press@clinica.bg
Църквата чества Успение Богородично - моментът, в който Пресветата Дева Мария се е възнесла на небето с тялото си. Датата на този празник винаги е на 15 август.
Самата дума „успение" в превод от гръцки означава „заспиване". Според църковното предание Божията Майка починала на 64 години.

Вест за събитието й донесъл

архангел Гавраил по време на молитва, когато Тя се молела да дойде по-скоро кончината й и Господ да я вземе при Себе Си на небето. Тогава той казал на Св. Богородица, че след три дни, ще отиде при Христа Бога в Царството небесно, за да живее и царува с Него за вечни векове.


В знак на тържеството й над смъртта

и като уверение, че телесната смърт няма да има власт над Нея, както и душевната не я е засегнала, и че след като заспи за кратко в смъртта, скоро ще се пробуди, архангелът връчил на Пресветата Дева райско клонче от финикова палма, което сияело със светлината на небесната благодат.

Архангелът казал, че тази клонка

трябвало да се носи пред пречестното и пречисто тяло на Божията Майка по време на погребението й, а Тя се изпълнила с неизказана радост и духовен възторг, защото нямало за Нея по-радостно нещо от небесното съжителство с Нейния Син и Бог. Евангелието разказва още, че да се простят с нея по чуден начин, водени от Светия Дух, всички апостоли, които проповядвали на различни места, се събрали при нея, а после разнесли веста за близката й кончина.

Като чули това вярващите не могли

да удържат сълзите си. Всички умолявали милосърдната Владичица, като своя обща Майка, да не ги оставя сиротни. Но Тя ги утешавала да не плачат, а да се радват, понеже близо до Божия престол, лице в лице със своя Син и Бог, след смъртта Си ще може да Го умолява с още по-голямо дръзновение за милосърдие и благост. Преблагословената Богородица обещала след отшествието си да не оставя сиротни не само тях, но и целия свят: щяла да посещава света, да се интересува от нуждите му и да помага на бедстващите.

 

Затова молитвите на Богородица

 

за нас, християните, са много силни, а вярващите се обръщат в трудни моменти към нея. Св. Богородица от векове е изключително почитана в България и към нея често отправя своите молби за помощ в житейските си неволи. Народът ни нарича 15 август Голяма Богородица за разлика от Малка Богородица на 8 септемви, когато се отбелязва Нейното раждание.

 

Според традиция след литургията в храмовете

 

се прави т. нар. възношение – въздигане на хляба, наричан панагия, което от гръцки означава пресвета. По време на този ритуал свещеникът издига високо в ръцете си хляб и казва благодарствени молитви към Пресвета Богородица от името на всички верни. Този ден се почита както от православните, така и от католиците.

 

Честит празник и нека Св. Богородица чуе молитвите на всеки!


Отказаха на слепец с куче да се качи в автобус

Отказаха на слепец с куче да се качи в автобус

Мъжът, който е племенник на журналиста-пътешественик Симеон Идакиев ще подаде жалба в КЗД
Конгрес по онкология в София

Конгрес по онкология в София

По време на него ще бъдат представени и научни доказателства в подкрепа на политиката за намаляване на вредата от тютюнопушенето
Безплатни прегледи на сърцето в Пловдив

Безплатни прегледи на сърцето в Пловдив

Те ще се проведат в УМБАЛ "Св. Георги" на 29 септември, необходимо е предварително записване
Дни на отворени врати в Тракия

Дни на отворени врати в Тракия

На 3,4 и 6-ти октомври студенти учащи за сестри, лаборанти и акушерки ще могат да се запознаят с базата и екипите на болницата
Европейска нощ на учените в 26 града

Европейска нощ на учените в 26 града

Младите изследователи ще могат да посетят научните работилници в 11 локации в столицата и на още 25 други места в страната
Кръводарителска кампания в столичен мол

Кръводарителска кампания в столичен мол

Тя ще се проведе на 28 септември и се организира съвместно с Националния център по трансфузионна хематология
Лекари без граници в София

Лекари без граници в София

Събитието ще се проведе на 27 септември, по време на него ще бъде представена дейността на организацията и ще се отговаря на въпросите на медиците
НДК светва в червено на 29 септември

НДК светва в червено на 29 септември

Тогава отбелязваме Световния ден на сърцето, на тази дата ще се проведе XVII Национален конгрес на Дружество на кардиолозите в България
И МУ-София открива новата академична година

И МУ-София открива новата академична година

В Пловдив, Варна и Плевен тя вече започна, след тържествената церемония започва Деня на първокурсника
Велосипедисти събират средства за КОЦ-Бургас

Велосипедисти събират средства за КОЦ-Бургас

Колоездачният поход е на 24 септември, в събота и е за средства за нова апаратура в Отделението по онкохирургия
1 2 3 4 5 ... 231 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Септември 2022 Предишен Следващ