честит празник

Успение Богородично е!

15-08-2022 05:00
Този ден е възпоменание за момента, когато Пресвета Дева Мария се възнася на небето, народът го нарича Голяма Богородица Успение Богородично е!
Clinica.bg

press@clinica.bg
Църквата чества Успение Богородично - моментът, в който Пресветата Дева Мария се е възнесла на небето с тялото си. Датата на този празник винаги е на 15 август.
Самата дума „успение" в превод от гръцки означава „заспиване". Според църковното предание Божията Майка починала на 64 години.

Вест за събитието й донесъл

архангел Гавраил по време на молитва, когато Тя се молела да дойде по-скоро кончината й и Господ да я вземе при Себе Си на небето. Тогава той казал на Св. Богородица, че след три дни, ще отиде при Христа Бога в Царството небесно, за да живее и царува с Него за вечни векове.


В знак на тържеството й над смъртта

и като уверение, че телесната смърт няма да има власт над Нея, както и душевната не я е засегнала, и че след като заспи за кратко в смъртта, скоро ще се пробуди, архангелът връчил на Пресветата Дева райско клонче от финикова палма, което сияело със светлината на небесната благодат.

Архангелът казал, че тази клонка

трябвало да се носи пред пречестното и пречисто тяло на Божията Майка по време на погребението й, а Тя се изпълнила с неизказана радост и духовен възторг, защото нямало за Нея по-радостно нещо от небесното съжителство с Нейния Син и Бог. Евангелието разказва още, че да се простят с нея по чуден начин, водени от Светия Дух, всички апостоли, които проповядвали на различни места, се събрали при нея, а после разнесли веста за близката й кончина.

Като чули това вярващите не могли

да удържат сълзите си. Всички умолявали милосърдната Владичица, като своя обща Майка, да не ги оставя сиротни. Но Тя ги утешавала да не плачат, а да се радват, понеже близо до Божия престол, лице в лице със своя Син и Бог, след смъртта Си ще може да Го умолява с още по-голямо дръзновение за милосърдие и благост. Преблагословената Богородица обещала след отшествието си да не оставя сиротни не само тях, но и целия свят: щяла да посещава света, да се интересува от нуждите му и да помага на бедстващите.

 

Затова молитвите на Богородица

 

за нас, християните, са много силни, а вярващите се обръщат в трудни моменти към нея. Св. Богородица от векове е изключително почитана в България и към нея често отправя своите молби за помощ в житейските си неволи. Народът ни нарича 15 август Голяма Богородица за разлика от Малка Богородица на 8 септемви, когато се отбелязва Нейното раждание.

 

Според традиция след литургията в храмовете

 

се прави т. нар. възношение – въздигане на хляба, наричан панагия, което от гръцки означава пресвета. По време на този ритуал свещеникът издига високо в ръцете си хляб и казва благодарствени молитви към Пресвета Богородица от името на всички верни. Този ден се почита както от православните, така и от католиците.

 

Честит празник и нека Св. Богородица чуе молитвите на всеки!


Нобел за откривателите на иРНК

Нобел за откривателите на иРНК

Наградатата спечелиха унгарският учен Каталин Карико и американският ѝ колега Дрю Вайсман, благодарение на тази молекула стана възможна и ваксината за КОВИД
Гимнастички с Даун със сребърни медали

Гимнастички с Даун със сребърни медали

Диляна Попова и Василена Богданова завоюваха второ място на Световното първенство за спортисти със синдрома в Южна Африка
СУ открива академичната година

СУ открива академичната година

Занятията започват и в Медицинския факултет, а през утрешния ден ще е тържественото честване на 135 годишнината от създаването на Алма Матер
Aпел в Международния ден на ретината

Aпел в Международния ден на ретината

Офталмолозите да възприемат прилагането на генетична диагностика като стандарт за грижа за хора, призовават пациенти
МУ-Пловдив дава награди за пластмаса

МУ-Пловдив дава награди за пластмаса

Акцията "Сливи за смет" е част от събитията, с които университетът ще отбележи Европейската нощ на учените
Форум за недоносените деца

Форум за недоносените деца

Той ще се проведе на 17 ноември в София, когато е и Световният ден посветен на тях
Безплатни прегледи в Банско и Гоце Делчев

Безплатни прегледи в Банско и Гоце Делчев

Те ще се извършват от специалисти от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков" на 28, 29 и 30 септември
Безплатни прегледи за рак на гърдата в София

Безплатни прегледи за рак на гърдата в София

Те ще се проведат в „Лозенец" през следващия месец, отделно медицински екип ще консултира в Долна Баня на 14 октомври
МС пуска телемедицината чрез пощите

МС пуска телемедицината чрез пощите

Услугите ще включват консултации, диагностика и мониторинг от дистанция, целта е да се улеснят хората в селищата, където няма достатъчно лекари
Безплатни дентални прегледи в София

Безплатни дентални прегледи в София

Те ще се извършват от д-р Константин Димов и други медици от Клиниката по лицево-челюстна хирургия и оториноларингология в УМБАЛ „Св. Анна"
1 2 3 4 5 ... 297 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Октомври 2023 Предишен Следващ