Лице

„Доктор Джаз”, който внесе акупунктурата

12-08-2022 08:00
Д-р Емил Илиев е първият, обучен лекар по традиционна китайска медицина, джазфестивалът създава като на шега„Доктор Джаз”, който внесе акупунктурата
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
След четвърт век джаз фестивалът, основан в Банско от покойния д-р Емил Илиев, се премести в Боровец. Той се проведе от 5 до 9 август под патронажа на президента Румен Радев. Кой е създателят му, вижте сами.
Фестивалът е регистриран патентно в чужбина и всички права върху него притежава семейството на неговия създател д-р Емил Илиев. По време на неговите дни бе представена и биографичната книга за него „Доктор Джаз" от съпругата му Татяна Вълова – Илиева. Редактор е журналистката Виолета Цветкова.

 

Биографично за доктора – джазмен

 

Д-р Емил Илиев е роден на 16 октомври 1947 г. в София. Завърших е Медицинската академия в столицата, сега Медицински университет. От 1976 г. е ръководител на отделението по акупунктура в Научния институт по дерматология и венерология при Медицинската академия. Специализирал е акупунктура и дерматология в Австрия, бившият Съветски съюз, Италия, Китай, Франция, Германия, Южна Корея, Япония, Северна Корея и Виетнам. Той е основател и председател в продължение на 35 години на Българското дружество по традиционна китайска медицина, както и член на борда на директорите на Световната организация по акупунктура. Почетен член на повече от 18 акупунктурни дружества по целия свят. Дълги години се занимава с алтернативни методи на лечение като акупунктура, нискоинтензивна лазерна терапия и ортомолекулярна медицина. Има патентован метод за лечение на рецидивиращ херпес симплекс инфекция, за който получава специална международна награда на Световната здравна организация през 1995 г. Той е сред пионерите на лазерната терапия в дерматологията, като издава самостоятелна монография по тази тема във ФРГ през 1988 година.  Д-р Емил Илиев ни напусна на 73-годишна възраст през 2020 година.

 

Световен конгрес след атентата срещу папата

 

По време на 35-те години председателстване на Българското дружество по традиционна китайска медицина д-р Емил Илиев е успял да организира в страната ни два световни конгреса по акупунктура на двете международни организаци - SIA, най-голямата организация на 60-те, 70-те и 80-те години в света. Конгресът е през 1983 година. Това става в периода на най-ожесточените нападки срещу България, скоро след покушението на папа Йоан Павел Втори, на 13 май 1981 година. Но въпреки манипулациите, които се разпространяваха в света спрямо страната ни, у нас пристигат повече от 700 чужденци от западни държави, 500 от бившите социалистически страни и 300 българи. През 1995 г. успява да организира у нас Световен симпозиум на ICMART, на който присъстват около 600 души от цял свят. Отделно е моторът на 6 научни конгреса.

 

Без проблем, ако го има при Големия брат

 

За успеха му и комуникациите с колеги от капиталистическите страни, безспорно, помагат познанствата с хора от властта. Нещо повече, в едно свое интервю д-р Емил Илиев не крие, че тласък да се заеме с акупунктура и традиционна китайска медицина му е дал здравният министър по времето на Тодор Живков - Ангел Тодоров. Той бил ходил неведнъж в Съветския съюз и видял, че там има големи медицински структури по акупунктура, катедри, научен институт по рефлексотерапия в Москва, а китайската традиционна медицина се прилагала при много болести. И тъй като това ставало в СССР, проблем да издаде заповед това да се случва и в България нямало. Така започнали да се разкрият кабинети по акупунктура в доста болници, в Научно-изследователския институт на Медицинска академия било обособено звено, което да изследват въздействието на акупунктурата върху човешкия организъм. Всичко това се случвало в края на 70-те години на миналия век. Започнало и обучението на лекари по прилагането на нетрадиционните за хуманната медицина методи.

 

Началото на една необичайна медицинска практика

 

Д-р Емил Илиев е известен не само като първият въвел традиционната китайска медицина в България. Меломаните го знаят като „Доктор Джаз" – създателят на Джаз фестивала в Банско. Така, „Доктор Джаз" нарече и биографичната книга за него неговата вдовица д-р Татяна Вълова – Илиева.

„От 1984 до 1989 година съпругът ми работи като корабен лекар на известния тогава круизен кораб „MS Berlin". Там среща изключително интересни хора, с които говори не само за диагнози и терапии, но и за музика. След падането на Берлинската стена той се установява в България и открива своя частна медицинска практика", разказва д-р Илиева. Захваща се да реализира своя отдавнашна мечта – медицинска практика с малък стационар както за българи, така и за чужденци. Първоначално тя е в Бъкстон, практикуват се алтернативни методи на лечение. Скоро тя се разраства със сериозна листа на чакащите. Д-р Илиев я изнася при по-добри условия в Тетевенския Балкан. Там практикува три години, предимно с пациенти от чужбина. При едно пътуване в Банско среща инициативен грък, който му предлага да премести медицинската си дейност там. Речено – сторено, обособява я в хотела на горското стопанство.

 

Да те окуражи лично баварецът Франц Йозеф Щраус

 

Точно това се случило с д-р Емил Илиев. Тогавашния министър-председател на Бавария Франц Йозеф Щраус, близък приятел на Тодор Живков, та макар и от бившата Германска федерална република също бил сред пациентите му. По думите на д-р Илиева, той много обичал България, тъй като лекарят му там д-р Георги Аргиров бил българин – банскалия. Точно той му посочил красивите дадености на региона. Нещо повече, заявил му в прав текст, че ако такива дадености има в Бавария, щял да направи от него най-известния курорт в Европа. Скоро след това той действително премества практиката си в Банско. Хотелът на горското стопанство, в който била тя обаче бил доста скучно място за пациентите му, особено за чужденците. Самото градче също не било това, което знаем днес – бедно население, малко къщи, един – два ресторанта от типа „Балкантурист", хора, които не говорят чужди езици, бакалии с оскъден асортимент и никакви културни развлечения.

 

Началото на феста – от почти домашен концерт

 

Д-р Емил Илиев обаче намери начин как да прогонва скуката на пациентите. Започнал да кани в горското стопанство свой приятели- музиканти, които правели нещо като домашни концерти за чужденците. Впрочем, там пред тях е пяла и Гена Димитрова – лична негова приятелка. „В ранните зори на демокрацията съпругът ми вече има за цел да направи джаз фестивал в Банско. Това е времето, когато много хора на изкуството търсят начин и място за реализация. Целта била и самото градче да има поминък, покрай културния туризъм и да се облагороди. По онова време там имало само два хотела. Постепенно, след полагане на началото на фестивала, на 8 август 1998 година, Банско започва да се развива, макар и първоначално предложението му да било посрещнато със скептицизъм от общината. Първите две издания на фестивала са били организирани от покойния вече Иван Чочев – официален представител на популярни шведски автомобили за България. Опитът му в този бранш му помогнал да популяризира проявата и рекламно. Съпругът ми обаче беше човекът, който наблюдаваше всичко, той подбираше и изпълнителите", разказва д-р Таня Вълова – Илиева. От тогава досега в него са участвали над 500 изпълнители от цял свят. Така, в продължение на близо четвърт век джазфестивалът става емблемата на града, поне до миналата година. Заради спор по интелектуалната собственост на фестивала между община Банско и вдовицата на д-р Емил Илиев, тази година той се проведе за пръв път на друго място, в Боровец.

 

Тесто, замесено с много добра мая

 

Така може да се окачестви енергичността, инициативността, предприемчивостта областта на медицината, но и любовта на д-р Емил Илиев към музиката. Неговата майка е от рода на Иван Георгиев – първият български учител, завършил в Швейцария, който обаче се връща в родината през 1920 г. и със съпругата си учат децата от плевенските села, за да им привнесат европейски дух. „Свекърва ми проф. Сладина Илиева почина на 93 години, беше изключително интелигентен човек, специалист по кожни и венерически болести. Това е човекът, който в чисто научен план въведе електронната микроскопия в дерматологията", пояснява нейната снаха д-р Таня Илиева и допълва, че тя е била учен от високо ниво. Баща на д-р Емил Илиев е доц. Димитър Илиев е детски кардиолог. Преди промените пациентите, изпращани за лечение в чужбина бяха винаги придружавани от български лекар. Такъв придружител на деца е бил и доц. Илиев. Леля на д-р Емил Илиев е Емилия Илиева – оперна певица с многобройни изяви на италианска сцена. „Още от деца Емил и брат му Веселин са закърмени с класиеската музика, с операта. Опера обича и нашата 15-годишна дъщеря, която покрай организацията ми на фестивала в Боровец вече ме обвинява, че отдавна не съм я водила на опера", разказва д-р Таня Илиева. Колкото до дъщерята, по думите на майката, все още не е избрала професионалното си поприще. Момичето обича да пее, да танцува, взима уроци по пиано. Набляга обаче и на химията и биологията, което дава надежда на д-р Таня Вълова Илиева, че тя ще продължи семейната професия.


Колегата на Юнг в расо

Колегата на Юнг в расо

След служба в храма отец Йордан Аврамов от Сандански, приема вярващи и невярващи като психотерапевт в кабинета си
Дамата, която стана рицар

Дамата, която стана рицар

Вместо да чака държавата, преди четвърт век Веска Събева създаде Асоциацията на родители на деца с епилепсия, извоюва куп неща за тях
Бащата на беналгина

Бащата на беналгина

Държавата платила 150 лв. на проф. Рахамин Шекерджийски за разработването му, скоро ще е носител на орден „Стара планина"
От моряшката фланелка до бялата престилка

От моряшката фланелка до бялата престилка

Д-р Иван Казмин е основателят на Отделението по ревматология в УМБАЛ-Бургас, обяснява болестите с лошия генетичен фонд и обожава Родопите
Д-р Шенън от Сухиндол

Д-р Шенън от Сухиндол

Общопрактикуващият лекар Румен Йорданов не е бил в отпуск от 15 години, записаните в листата му са 2000
Да те признаят най-добрите в Европа

Да те признаят най-добрите в Европа

Д-р Николай Поройлев от ИСУЛ е автор на топ изданието по кардиология на континента, втори е в класацията на платформата STRAVA за активен спортист
Жена зад полярния кръг

Жена зад полярния кръг

Д-р Елена Иванова е запалена по Антарктида, организира родители в курсове по спасяване на деца в спешни ситуации
Призван да спасява

Призван да спасява

Д-р Едмонд Йорданов дели времето си на личен лекар с това на доброволец в планинската спаснителна служба
Неврохирургът със сърце на рокаджия

Неврохирургът със сърце на рокаджия

Д-р Кристиян Нинов е амбициран да разгадае тайните на човешкия мозък, запален е по планинските спускания с велосипед и пътешествията
Бардът в бяла престилка

Бардът в бяла престилка

Д-р Лорис Мануелян лекува телата по правилата на медицината, а душите с китара и стихове
1 2 3 4 5 ... 11 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какви са очакванията ви от Методиката на МЗ за изработване на нова здравна карта?

Септември 2023 Предишен Следващ