Любопитно

Kлиматът влияе на 58% от инфекциите

10-08-2022 14:36
Toва показват данни от проучване публикувано в Nature Climate Change, според медици болестите са симптомите на боледуващата Земя Kлиматът влияе на 58% от инфекциите
Clinica.bg

press@clinica.bg
Климатичните промени и явления като наводнения, горещи вълни и суша са влошили повече от половината от стотиците известни инфекциозни заболявания при хората. Това показва проучване публикувано в списание „Nature Climate Change", цитирано от AP. Става дума за заболявания като малария, холера, хантавирус и дори антракс.
Изследователите са установили, че 218 от известните 375 човешки инфекциозни заболявания, или 58% се влошават от някое от десетте проявления на климатичните промени. Известен факт е, че времето оказва влияние на болестите, но новото изследване се фокусира върху това колко силно е въздействието на климата върху човешкото здраве.

 

В някои случаи дъждове и наводнения

 

разболяват хората чрез комари, плъхове и елени, пренасящи болести. Има затоплящи се океани и горещи вълни, които влияят на морските дарове и други неща, които ядем, и суши, които носят на хората прилепи, пренасящи вирусни инфекции.

"Когато климатът се променя, рискът от тези заболявания също се променя", казва съавторът на изследването д-р Джонатан Пац, директор на Института по глобално здраве в университета на Уисконсин-Мадисън. Според медици, сред които и той болестите са симптоми на боледуващата Земя.

 

„Констатациите от това проучване

 

са ужасяващи и добре илюстрират огромните последици от изменението на климата върху човешките патогени", каза д-р Карлос дел Рио, специалист по инфекциозни болести от университета Емори, който не е участвал в проучването. Според него специалистите, които се занимават с инфекциозни болести и микробиология трябва да поставят изменението на климата като приоритет в своята работа.

 

Изследователите са разгледали и някои

 

заболявания, които не са инфекциозни като астма, алергии и дори ухапване от змия, за да установят как болестите се свързват с климатичните заплахи. Те установяват общо 286 уникални заболявания и от тях 223 изглеждат влошени от климатичните опасности, девет се ограничават, а при 54 има случаи и на влошаване, и на минимизиране. Целта на изследването обаче не е да се правят бъдещи прогнози, каза ръководителят на изследването Камило Мора.

 

Дългогодишният експерт по климата

 

и общественото здраве Кристи Еби от Университета на Вашингтон обаче предупреди, че има притеснения относно това как са направени заключенията и някои от методите в изследването. Установен факт е, че изгарянето на въглища, нефт и природен газ е довело до по-чести и интензивни екстремни метеорологични условия и изследванията показват, че метеорологичните модели са свързани с много здравословни проблеми, каза тя.

„Въпреки това корелацията не е причинно-следствена връзка. Авторите не са обсъдили степента, до която прегледаните климатични опасности са се променили през периода на изследването и степента, до която всички промени са били приписани на изменението на климата.", казва още тя в и-мейл до АП.

Според други експерти като д-р Арън Бърнстейн, временен директор на Центъра за климат, здраве и глобална околна среда към Харвардското училище по обществено здраве, проучването е добро предупреждение за климата и здравето за сега и бъдеще.


Упойки от Средновековието в Пловдив

Упойки от Средновековието в Пловдив

Изложбата може да бъде разгледена до 9 октомври в Епископската базилика на Филипопол, казват от Медицинския университет в града
Отказаха на слепец с куче да се качи в автобус

Отказаха на слепец с куче да се качи в автобус

Мъжът, който е племенник на журналиста-пътешественик Симеон Идакиев ще подаде жалба в КЗД
Велосипедисти събират средства за КОЦ-Бургас

Велосипедисти събират средства за КОЦ-Бургас

Колоездачният поход е на 24 септември, в събота и е за средства за нова апаратура в Отделението по онкохирургия
Компютърен гид упътва пациенти без слух

Компютърен гид упътва пациенти без слух

Модерната машина е разположена във фоайето на в УМБАЛ "Свети Георги" и предлага подробна информация на 16 езика

„Доброволците на Свв Георги

„Доброволците на Свв Георги" с камионче

Към момента те раздават по 3500 порции топла храна всеки месец на над 120 души

Шоколадът като лекарство

Шоколадът като лекарство

Учени от МУ-Варна представиха иновативен продукт, който съдържа спирулина
Курсанти от ВМА на стаж в Пирогов

Курсанти от ВМА на стаж в Пирогов

Първата група ще започна да трупа опит в детските клиники на спешната болница още от днес
Медици в

Медици в "Да изчистим България заедно"

На 17 септември специалисти от УМБАЛ "Проф.д-р Александър Чирков" ще се включат в инициативата и ще облагородят пространството около работното си място
И Бербатов срещу войната на пътя

И Бербатов срещу войната на пътя

Заедно с него в инициативата „Избери Живота" #СприНавреме се включват Стилиян Петров и Христо Йовов

Красимир Вълчев с най-висок рейтинг

Красимир Вълчев с най-висок рейтинг

На второ място сред образователните министри е проф. Даниел Вълчев, а на трето - проф. Сергей Игнатов, показва проучване на КТ "Подкрепа", в което са участвали най-вече учители
1 2 3 4 5 ... 63 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Септември 2022 Предишен Следващ