Приоритети

770 лв. минимална заплата иска Лазаров

10-08-2022 14:11
Синдикатите искат да е 800 лева, с 20% повече ще бъдат целевите помощи за отопление от 15 август, обяви днес социалният министър770 лв. минимална заплата иска Лазаров
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Кабинетът ще предложи на социалните партньори минималната работна заплата да бъде 770 лева от 2023 г. Така тя ще бъде 50 на сто от средната работна заплата за страната за предходната година. Това съобщи служебният вицепремиер и министър на труда и социалните грижи Лазар Лазаров.
„Ще има преходен период за нейното въвеждане в законодателството, но ще продължим дискусията. Това предложение следва да намери своята реализация в Закона за държавния бюджет за 2023 г.

България се е присъединила към международноправен

документ - Конвенция на международната организация на труда, в която този механизъм за изчислението й е разписан", коментира министър Лазаров. Той поясни, че механизмът отчита икономически и социални показатели. Синдикатите обаче настояват минималната заплата да бъде 800 лева. Лазаров поясни, че сметките са на базата на данните от НОИ.


Вицепремиерът посочи още, че министерството

ще предложи размерът на линията на бедност за 2023 г. да се повиши на 504 лв., което е 22% ръст в сравнение със сегашния й размер. Новият размер е определен от изследването на Евростат „Статистика на доходите и условията на живот (EU-SILC), което превръща линията на бедност в адекватен, измерим и съпоставим инструмент, подходящ за използване в различни измерения на социалната политика.

„Вече сме предприели действия за обвързването на социалните помощи с линията на бедност, обясни Лазаров. Заместник-министър Клисурска допълни, че разчетите показват, че при обвързването на помощите с линията на бедност броят на хората, които ги получават, ще се увеличат от сегашните 63 000 на 86 000 души през 2023 г. „За 2024 г. прогнозата е, че техният брой ще достигне 105 000 души", добави тя.

„Целевите помощи за новия отоплителен сезон ще бъдат

 

получавани от 15 август", съобщи още Лазаров и поясни, че се предвижда тя да бъде увеличена с 20% за всеки, който я получава. Така тя ще достигне 623,55 лева.

„Предприети са действия и за разширяването на обхвата на лицата, които имат право на такава помощ. Почти 196 000 са подадените заявления за помощ, а на 108 000 вече е отпусната", каза още служебният социален министър.

 

Предвижда се над 350 000 души с ниски доходи да получат

 

всяка година пакети с храна и хигиенни материали, а услугата „Топъл обяд" ще получават над 50 000 нуждаещи се. „Безработицата е на ниски нива в последните месеци. Редица нормативни актове ще бъдат променени, за да могат да бъдат заети повече лица на пазара на труда. Ще се търсят възможности да им се оказва психологическа подкрепа и консултации за започване на работа.

5.6 млн. лв. ще бъдат поискани за включване на безработни лица в трудова заетост", каза още едно от намеренията Лазар Лазаров.

 

Социално слабите семейства с малки деца ще бъда включени

 

в безплатната кухня на децата им. Служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров представи и екипа си и неговите приоритети. Татяна Георгиева е началник на кабинета, Наталия Ефремова, Надя Клисурска-Жекова и Емил Мингов са заместник-министри.

 

„Последователност, приемственост и експертиза са критериите

 

 при формирането на екипа, както и равнопоставеност на мъжете и жените", посочи Лазар Лазаров и подерта, че в приемственост има и сега, въпреки честите смени на кабинетите и политическата конюнктура.


Увеличават щата на ГИТ със 180 бройки

Увеличават щата на ГИТ със 180 бройки

В агенцията да се създаде и позицията „заместник изпълнителен директор", предвижда новия Устройствен правилник, който кабинетът одобри
Новите пенсии - ясни на 3 октомври

Новите пенсии - ясни на 3 октомври

Оттогава хората ще могат да проверят преизчислените си суми, те ще се изплащат между 7 и 20 октомври
Болните станаха „клиенти

Болните станаха „клиенти

Отпадането на задължението за лицата без доход да правят здравноосигурителни вноски е едно от належащите условия за общодостъпно здравеопазване, казват от КТ "Подкрепа"
КНСБ праща писма за заплатите

КНСБ праща писма за заплатите

По този начин синдикатът продължава кампанията си за по-високи доходи, иска предприятията да ги попълнят
НОИ консултира 464 души във Варна

НОИ консултира 464 души във Варна

Те посетиха българо-германските дни, на които експерти от института и Германското осигуряване отговаряха на въпросите им
Приеха линията на бедност от 504 лв.

Приеха линията на бедност от 504 лв.

Толкова ще бъде тя през 2023 година, а стойността й се повишава с 91 лв., спрямо стойността й през 2022 г.
14.6% ръст на разходите на работодателите за заплати

14.6% ръст на разходите на работодателите за заплати

Той варира от 22.8% при административни и спомагателни дейности до 1.8% при хуманно здравеопазване и социална работа, показват данните на НСИ
България дала 22 млрд. за социални плащания

България дала 22 млрд. за социални плащания

Най-много са разходите за пенсии – 9.289 млрд. лв., следвани от тези за настъпили здравословни проблеми – 6.587 млрд. лева

КНСБ блокира част от Триъгълника на властта

КНСБ блокира част от Триъгълника на властта

Синдикатите излязоха на първата протестна акция за по-високи доходи, след което представиха исканията си пред премиера Гълъб Донев
90 работодатели разкриват 730 места за студенти

90 работодатели разкриват 730 места за студенти

Такава готовност е заявена за учебната 2022/2023 година, казва икономическият министър Никола Стоянов
1 2 3 4 5 ... 71 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Септември 2022 Предишен Следващ