Коментар

Очаквам още уволнения

10-08-2022 11:10
Основната задача на служебното правителство е отмъщение и реваншизъм, смята Георги ГьоковОчаквам още уволнения
Clinica.bg

press@clinica.bg

Служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров извърши редица кадрови промени в първите си работни дни. Той смени директора на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда" Елена Аврамова и главния секретар на агенцията. Рокада има и при зам. изпълнителния директор на Агенция „Социално подпомагане" Михаил Ставрев. Това провокира коментар от страна на бившия социален министър и член на БСП - Георги Гьоков, който публикуваме със съкращение.

Сигурно в следващите дни списъка ще се попълва с още много хора, работили за редовното правителство. Последната седмица е наситена с множество, неприсъщи (за служебно правителство) и неадекватни кадрови действия на новото служебно правителство. Оставам с впечатление, че основна задача пред това служебно правителство не е организацията честни избори, а удовлетворяване на нечии интереси и претенции, отмъщение и реваншизъм.


Започна се с искане на списъци

на назначените на всички нива (включително и след конкурси) по време на редовното правителство, навсякъде, но най-настоятелно в министерствата, ръководени от министри на БСП - в икономическото, в земеделието, в социалното, в туризма. Последва в кратки срокове „привикване" на ръководители и на назначените от по-високите нива, отправяне на предупреждения, натиск за подаване на оставки. Мога да ви предоставя много такива случаи. Скоро ще станем свидетели и на още уволнения, включително и на по ниски нива.


Служебното правителство има два

или три месеца живот, но очевидно добре използва времето във властта. Време в което му е вменено да осигури прозрачността и честността на изборите, да подсигури държавността и съществуването на българите до следващото редовно правителство, да действа неутрално, а не да се опитва да оценява и ревизира политики, да чертае далечни перспективи и масово да „кадрува", да подменя ръководители и експерти, държавни служители на ключови за държавното управление места и на не толкова ключови. Да си позволяваш да критикуваш директно лидери и партии (и забележете, не само на социалистите, а и на тези, които бяха обявени за успешни министри в предишните служебни правителства на същия президент), това едва ли е коректно и надпартийно. Това може да повлияе на изхода от изборите, а това не е ролята на едно служебно правителство.


Очевидно е, че липсата на

професионализъм, постигнати резултати, лични качества и т.н. не са причина за освобождаване на тези хора от отговорни и не толкова отговорни позиции, а нещо друго. Причината явно е друга - считам, че за всички е ясно, че целта е да се повлияе на изхода от предсрочните избори, в ущърб на едни партии и в полза на други. Причината (нека всеки прецени сам) се корени и в един реваншизъм, във връзка с вътрешно партийни проблеми.


Към хората, които „дърпат конците"

в служебното правителство: в живота и в правилата на държавното управление и на бизнеса няма как да се избягват уволненията, никой не оспорва това. Те понякога са наложителни, но много важно е защо (каква е целта) и как се правят. Когато срещу вас стоят добри хора и много добри професионалисти, които демонстрират професионалните си компетенции чрез постигнати резултати, трябва да се замислите и да пренебрегнете пристрастията и реваншизма си. В процесите на уволнения внимавайте какви правила създавате, защото по този начин демотивирате останалата част от екипа, а и не само тях, а и хората, които нямат общо с държавата, но чуват за тези уволнения и това ще се превърне в част от вашия имидж, но ще влияе и върху имиджа на следващите редовни правителства. Надявам се поне малко да съм ви провокирал и да се замислите кого и как уволнявате и поне малко да промените начина, по който действате.


По принцип, не е в стила ми да

говоря против каквото и когото и да било, а и не смятам, че това би довело до позитиви в една предизборна кампания (по скоро обратното), но когато става въпрос за разправа с хора с доказани качества (не политически, а професионални и експертни), които лично познавам и съм имал възможността да работя и да постигам резултати с тях, няма как да се правя, че нищо не се случва. И защото това едва ли е края на уволненията. Да сте наясно - ако всички си замълчим, когато гонят другите, утре ще дойде нашия ред.

Това ли е поисканата преди две години от българите промяна? България е демократична държава в 21 век, но действията удивително наподобяват тези от други времена и на тези при дванадесетгодишното управление на ГЕРБ, когато също „гонеха" социалисти.


Увеличават щата на ГИТ със 180 бройки

Увеличават щата на ГИТ със 180 бройки

В агенцията да се създаде и позицията „заместник изпълнителен директор", предвижда новия Устройствен правилник, който кабинетът одобри
Новите пенсии - ясни на 3 октомври

Новите пенсии - ясни на 3 октомври

Оттогава хората ще могат да проверят преизчислените си суми, те ще се изплащат между 7 и 20 октомври
Болните станаха „клиенти

Болните станаха „клиенти

Отпадането на задължението за лицата без доход да правят здравноосигурителни вноски е едно от належащите условия за общодостъпно здравеопазване, казват от КТ "Подкрепа"
КНСБ праща писма за заплатите

КНСБ праща писма за заплатите

По този начин синдикатът продължава кампанията си за по-високи доходи, иска предприятията да ги попълнят
НОИ консултира 464 души във Варна

НОИ консултира 464 души във Варна

Те посетиха българо-германските дни, на които експерти от института и Германското осигуряване отговаряха на въпросите им
Приеха линията на бедност от 504 лв.

Приеха линията на бедност от 504 лв.

Толкова ще бъде тя през 2023 година, а стойността й се повишава с 91 лв., спрямо стойността й през 2022 г.
14.6% ръст на разходите на работодателите за заплати

14.6% ръст на разходите на работодателите за заплати

Той варира от 22.8% при административни и спомагателни дейности до 1.8% при хуманно здравеопазване и социална работа, показват данните на НСИ
България дала 22 млрд. за социални плащания

България дала 22 млрд. за социални плащания

Най-много са разходите за пенсии – 9.289 млрд. лв., следвани от тези за настъпили здравословни проблеми – 6.587 млрд. лева

КНСБ блокира част от Триъгълника на властта

КНСБ блокира част от Триъгълника на властта

Синдикатите излязоха на първата протестна акция за по-високи доходи, след което представиха исканията си пред премиера Гълъб Донев
90 работодатели разкриват 730 места за студенти

90 работодатели разкриват 730 места за студенти

Такава готовност е заявена за учебната 2022/2023 година, казва икономическият министър Никола Стоянов
1 2 3 4 5 ... 71 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Септември 2022 Предишен Следващ