Зараза

КОВИД намалява още

10-08-2022 10:51
МЗ връща плащането на медици за поставяне на ваксини, обмисля намаляване на карантината КОВИД намалява още
Clinica.bg

press@clinica.bg
За пореден ден средната заболеваемост от КОВИД в страната намалява. Днес тя е 306.61 на 100 000 души, спрямо 314.73 през предходния ден показват данните на Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).
Две области – София и Силистра продължават да са в етап 2 на пандемията, а всички останали в етап 1, показва картата на Единния информационен портал. Там остава и най-високата средна заболеваемост, но и тя отбелязва спад.

В Силистра тя е - 443.41 на 100 000 души,

спрямо 461.53 ден по-рано и 387.86 в столицата, в сравнение с 407.06 през предходния ден. Както clinica.bg вече писа, от четвъртък в цялата страна маските ще са задължителни само в определени обекти като лечебни заведения, социални домове, аптеки, градски транспорт и др.

 

Здравното министерство пуска в обръщение

 

и антигенни тестове, така че хората да могат да се изследват безплатно, съобщи здравният министър д-р Асен Меджидиев в интервю за бТВ. От понеделник личните лекари ще могат да дават направления за тестове. Тази възможност бе предложена още от предишното управление с промени в Наредба 9. По думите на д-р Меджидиев, хората ще могат да си правят безплатни тестове и в РЗИ-тата без направление.

 

Също така ще се върне възможността

 

за по-широка ваксинация, която сега е ограничена само до кабинетите на личните лекари, РЗИ-тата и някои центрове. Служебното правителство ще върне и заплащането на медици за поставяне на ваксини. Обсъден е и вариант за възстановяване на добавките за медици за работа в интензивно отделение при КОВИД-вълна. „Има и други механизми за стимулация. Може да се коментира увеличение на клиничните пътеки, които са за лечение на КОВИД болни, при което по същия начин се стимулира персоналът да подсигурява тези хора и да им оказва адекватно и качествено лечение.

 

Очаква се и мобилни екипи да посещават хора,

 

които искат да се имунизират в трудностъпни места. Ако продължи спада на заболеваемостта, МЗ обмисля да намали и карантината. Идеята е за ваксинирани тя да е 5 или 7 дни, а за неваксинирани да бъде намален от 10 на 7, след което направят два теста и те са отрицателни. По думите на д-р Меджидиев корекциите в заповедите за мерките в страната ще се правят ежеседмично.

 

По-късно стана ясно, че в писмо до

 

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОПЛ), БЛС и РЗИ, здравният министър уведомява, че независимо от невъзможността от пълно усвояване на многодозов флакон, желаещи да се ваксинират срещу КОВИД-19 не трябва да се връщат. Той се обръща към НСОПЛ с молба да информират за това лечебните заведения. Също така от днес ваксинационният център в "Пирогов" възобновява дейността си.


МЗ одобри адаптираните бустери срещу К-19

МЗ одобри адаптираните бустери срещу К-19

Те са за лица на и над 12 години, и само за хора със завършен преди това имунизационен цикъл
Увеличават бюджета на 120 болници

Увеличават бюджета на 120 болници

Здравната каса предлага да им се дадат още 43 млн. лв. през октомври, три четвърти отиват в осем частни болници, една държавна и една общинска

Омикрон с нов подвариант у нас

Омикрон с нов подвариант у нас

Средната заболеваемост от КОВИД леко се увеличи и е над 101 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
Проследяваме ефекта от терапията на 32 молекули

Проследяваме ефекта от терапията на 32 молекули

За да има максимален ефект в изразходването на публичните средства и новите терапии да са достъпни за максимален брой пациенти, държавите въведоха методи като оценка на здравните технологии (ОЗТ) и проследяване на ефекта им. Какво се случва в тези две направления у нас и има ли нужда от промени, попитахме проф. Илко Гетов. 

Само две области още са в пандемия

Само две области още са в пандемия

Те са Кюстендил и Враца, средната заболеваемост продължава да намалява и вече е 101.97 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
И СЗО вижда края на пандемията

И СЗО вижда края на пандемията

През октомври ще има нова среща, на която ще се реши дали КОВИД все още представлява извънредна ситуация за общественото здраве по света
Повече пациенти, по-малко приходи за медиците

Повече пациенти, по-малко приходи за медиците

Това става ясно от данните на здравното министерство за финансовите резултати на лечебните заведения за полугодието 

Пристигнаха адаптираните ваксини срещу Омикрон

Пристигнаха адаптираните ваксини срещу Омикрон

МЗ одобри препоръки за прилагането първична имунизация и за бустерна доза срещу КОВИД, казват от ведомството
20 области са свободни от КОВИД

20 области са свободни от КОВИД

Разпространението на заразата падна под 125 на 100 000, показват междувременно актуалните данни НЦЗПБ
Нови мерки в градини и училища

Нови мерки в градини и училища

Те не включват носене на маски или дистанционни уроци, учениците трябва да се хранят по график, по възможност часовете на отделните класове да започват по различно време и др.
1 2 3 4 5 ... 445 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Септември 2022 Предишен Следващ