Разхлабване

Без маски на закрито от четвъртък

09-08-2022 16:55
Те ще се изискват само в определени обекти като лечебни заведения, социални домове, аптеки, оптики, градски транспорт, гласи заповед на здравния министър д-р Асен МеджидиевБез маски на закрито от четвъртък
Clinica.bg

press@clinica.bg
От четвъртък в цялата страна маски няма да се изискват в закрити обекти като молове, магазини, aдминистративни учреждения и др. Те ще трябва да се носят само, когато гражданите са на определени места като лечебни заведения, социални домове, оптики, аптеки, градски транспорт. Това предвижда заповед на здравния министър д-р Асен Меджидиев, с която се цели уеднаквяване на мерките в страната. Тя ще е в сила до 18 август.
До момента изискването за носене маска се прилагаше спрямо плана за борба с пандемията, изработен от предишния екип в МЗ. Според него маските трябваше да са по-широко въведени в областите, които се намират в етап 2 на пандемията, където попадаше Варна, и все още са София и Силистра. Така в областите в етап 2, маски трябваше да се носят задължително във обществени обекти на закрито като молове, учреждения и др., а изискването за това се въвеждаше със заповед на директора на съответната РЗИ.

 

От 11 август, четвъртък, обаче

 

това правило отпада и маска ще се изисква само в определени обекти като лечебни заведения, аптеки, оптики, специализирани институции за предоставяне на социални услуги и в социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Те ще се изискват и при използването на градския транспорт и престоя на съответните спирки/станции, които се намират на закрито. Изключение от изискването за носене на защитна маска се допуска за деца до 6-годишна възраст. Това предвижда заповед на министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

 

С издаването й се цели уеднаквяване

 

на противоепидемичните мерки в страната, с оглед етапа на разпространение на КОВИД-19 към момента. Заповедта ще бъде в сила до 18 август, включително. В нея е посочено още, че работодателите и органите по назначаване организират провеждането на противоепидемични мерки в работните помещения. Това включва редовно проветряване и дезинфекция, недопускане на хора с прояви на остри респираторни болести до работните помещения и инструктаж за правилна хигиена. При възможност работата може да бъде организирана и в дистанционна форма или при работно време с променливи граници.

 

В детските ясли и детските градини трябва

 

да се провежда засилен сутрешен филтър за недопускане на деца с клинични симптоми на КОВИД-19 и други заразни болести. Ежедневен филтър е задължителен и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни с цел недопускането на потребители и персонал със симптоми на КОВИД-19.


МЗ одобри адаптираните бустери срещу К-19

МЗ одобри адаптираните бустери срещу К-19

Те са за лица на и над 12 години, и само за хора със завършен преди това имунизационен цикъл
Увеличават бюджета на 120 болници

Увеличават бюджета на 120 болници

Здравната каса предлага да им се дадат още 43 млн. лв. през октомври, три четвърти отиват в осем частни болници, една държавна и една общинска

Омикрон с нов подвариант у нас

Омикрон с нов подвариант у нас

Средната заболеваемост от КОВИД леко се увеличи и е над 101 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
Проследяваме ефекта от терапията на 32 молекули

Проследяваме ефекта от терапията на 32 молекули

За да има максимален ефект в изразходването на публичните средства и новите терапии да са достъпни за максимален брой пациенти, държавите въведоха методи като оценка на здравните технологии (ОЗТ) и проследяване на ефекта им. Какво се случва в тези две направления у нас и има ли нужда от промени, попитахме проф. Илко Гетов. 

Само две области още са в пандемия

Само две области още са в пандемия

Те са Кюстендил и Враца, средната заболеваемост продължава да намалява и вече е 101.97 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
И СЗО вижда края на пандемията

И СЗО вижда края на пандемията

През октомври ще има нова среща, на която ще се реши дали КОВИД все още представлява извънредна ситуация за общественото здраве по света
Повече пациенти, по-малко приходи за медиците

Повече пациенти, по-малко приходи за медиците

Това става ясно от данните на здравното министерство за финансовите резултати на лечебните заведения за полугодието 

Пристигнаха адаптираните ваксини срещу Омикрон

Пристигнаха адаптираните ваксини срещу Омикрон

МЗ одобри препоръки за прилагането първична имунизация и за бустерна доза срещу КОВИД, казват от ведомството
20 области са свободни от КОВИД

20 области са свободни от КОВИД

Разпространението на заразата падна под 125 на 100 000, показват междувременно актуалните данни НЦЗПБ
Нови мерки в градини и училища

Нови мерки в градини и училища

Те не включват носене на маски или дистанционни уроци, учениците трябва да се хранят по график, по възможност часовете на отделните класове да започват по различно време и др.
1 2 3 4 5 ... 445 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Септември 2022 Предишен Следващ