Коментар

Ние сме като гръмоотводи в системата

10-08-2022 06:18
При нас агресията е предимно вербална, хората протестират, че има грешка в документите им и не могат да получат лекарствата си на момента, казва магистър-фармацевт Димитър МариновНие сме като гръмоотводи в системата
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Отново агресия над медици. След физическото нападение над лекарка в спешен кабинет миналата седмица, преди ден бяха отправени заплахи към медицинско лице от ЦСМП-Гоце Делчев. Заплахи бяха отправени и към медици от спешния център в Казанлък. Има ли агресия над магистър-фармацевтите в аптеките, защо тя продължава и какво може да бъде направено, за да бъде спряна. Това попитахме магистър-фармацевт Димитър Маринов. Той е главен секретар на Българския фармацевтичен съюз.
Както лекарите в доболничната и спешната помощ, така и ние, фармацевтите, сме на първа линия при общуването с пациентите. Когато някой е болен, хората от тези структури са тези, с които той се среща, те са първата брънка в системата.

Понякога искат нещата да се случат

тук и веднага, но не винаги това е осъществимо. В България здравната система е една от най-уредените. В Европа за специалист се чака със седмици, дори с месеци, а тук можеш да си го осигуриш със записвате, та дори и със заплащане след ден – два. Хората обаче не знаят това.

 

Нямаме сигнали за пребит магистър-фармацевт

 

в аптека така, както все по-често се случва при лекарите. При нас агресията е предимно вербална. Хората протестират, че има грешка в документите им, че нещо липсва в електронната система и не могат да получат лекарствата си на момента. Фармацевтът е пред тях, та макар и зад стъклото в аптеката, и могат да си изкарат всичко на него.

 

Ние сме като гръмоотводи в системата.

 

Докато обясним на пациента, какво трябва да направи, за да бъдат отстранени грешките и получи това, което му е необходимо, вече сме чули какво ли не. Когато магистър-фармацевтът надлежно му обясни, че вината не е в него, онзи отсреща поутихва, понякога дори се извинява. Преди това обаче сме получили „любовта" на гражданите. Това обаче също е агресия, макар и вербална.

 

Тя започва да става норма в в България, 

 

кото не може и не бива да бъде приемано. Точно това е тревожното. Пациентът се ядоса за нещо, наговори, каквото му дойде на езика и му минава, щом фармацевтът успее да се вмъкне в някоя пауза и да му обясни, че не той е виновен, а да се направи необходимото, за да си получи човекът лекарството. Това, че ще навикаш някого не означава, че медикаментът ти ще бъде осигурен на минутата. Хората трябва да се научат, че словесната агресия също е недопустима, както и физическата.

 

Тук става дума за първите седем години.

 

Когато някому те липсват, каквито и забрани да има, каквито и норми да налага законът, той не може да проумее, той се мята винаги за прав. Въпросът е не само да се вписват все по-строги и по-строги санкции в Наказателния кодекс, но обществото да узрее, че тези неща не бива да се случват.

 

Санкции има, но те не се налагат достатъчно. 

 

То е нещо, като нарушителите на пътя, които знаят, че санкции има, но могат да си позволят нарушения, тъй като им е известно, е те не винаги се налагат.

Нормативната уредба е добре разписана по отношение на насилието, въпросът е по-скоро на разбиране. Хората трябва да проумеят, че и лекарят, и магистър-фармацевтът са, за да им помагат. Понякога те очакват от нас чудеса, но нито в медицината, нито във фармацията работят магьосници. Някои неща не зависят от нас. Необходимо е повече разбиране и възпитание.


Съдят ускорено нападателя на сестрата

Съдят ускорено нападателя на сестрата

Такова уверение е получил здравният министър д-р Асен Меджидиев, казват от МЗ
Пиян преби медицинска сестра

Пиян преби медицинска сестра

Жената е приета в Отделението по неврология на пернишката болница с комоцио и множество наранявания

Започнаха обученията за справяне с агресивни пациенти

Започнаха обученията за справяне с агресивни пациенти

Курсовете са безплатни за лекари и медицински специалисти и са разработени от психолози от Лаборатория за психично здраве на ВМА, казаха от БЛС
50% от лекарите - жертва на вербална агресия

50% от лекарите - жертва на вербална агресия

За да се реши проблема, от БЛС настояват за въвеждане на допълнителни часове в училище и разпространението на информация относно значението на уважението към здравните и социално-здравните специалисти
Съдят мъж за хулиганство в Спешна помощ

Съдят мъж за хулиганство в Спешна помощ

36-годишният радомирец е подведен под отговорност и за унищожаване и повреждане на имущество на ЦСМП в града
Арестуваха побойник на спешен медик

Арестуваха побойник на спешен медик

21-годишен е задържан в РУ-Момчилград, след като ударил няколко юмрука на лекарския асистент
Агресията показва недостиг на умения да се справяме

Агресията показва недостиг на умения да се справяме

Напоследък отново зачестиха проявите на агресия към медици, а и като цяло в обществото ни. Знак за какво е това, как може да се обяснят подобни действия и какъв е пътят да се ограничат, попитахме д-р Младен Пенчев. Той е специалист в Клиниката по Психиатрия на УМБАЛ "Александровска" в София.
Агресия и при спасителите

Агресия и при спасителите

До сблъсък с туристи се е стигнало на плажа на „Слънчев бряг" заради незачитането на червения флаг

Oще два случая на агресия над медици

Oще два случая на агресия над медици

В Гоце Делчев задържаха млад мъж отправял заплахи към медик, а лекарка от Казанлък е била обект на обиди и подигравки от страна на жена, потърсила помощ в спешното
Пак насилие срещу медик

Пак насилие срещу медик

Заради заплаха за убийство и опит за душене на д-р Айлин Ахмед, от БЛС сезираха Прокуратурата

1 2 3 4 5 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Септември 2022 Предишен Следващ