Коментар

Ние сме като гръмоотводи в системата

10-08-2022 06:18
При нас агресията е предимно вербална, хората протестират, че има грешка в документите им и не могат да получат лекарствата си на момента, казва магистър-фармацевт Димитър МариновНие сме като гръмоотводи в системата
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Отново агресия над медици. След физическото нападение над лекарка в спешен кабинет миналата седмица, преди ден бяха отправени заплахи към медицинско лице от ЦСМП-Гоце Делчев. Заплахи бяха отправени и към медици от спешния център в Казанлък. Има ли агресия над магистър-фармацевтите в аптеките, защо тя продължава и какво може да бъде направено, за да бъде спряна. Това попитахме магистър-фармацевт Димитър Маринов. Той е главен секретар на Българския фармацевтичен съюз.
Както лекарите в доболничната и спешната помощ, така и ние, фармацевтите, сме на първа линия при общуването с пациентите. Когато някой е болен, хората от тези структури са тези, с които той се среща, те са първата брънка в системата.

Понякога искат нещата да се случат

тук и веднага, но не винаги това е осъществимо. В България здравната система е една от най-уредените. В Европа за специалист се чака със седмици, дори с месеци, а тук можеш да си го осигуриш със записвате, та дори и със заплащане след ден – два. Хората обаче не знаят това.

 

Нямаме сигнали за пребит магистър-фармацевт

 

в аптека така, както все по-често се случва при лекарите. При нас агресията е предимно вербална. Хората протестират, че има грешка в документите им, че нещо липсва в електронната система и не могат да получат лекарствата си на момента. Фармацевтът е пред тях, та макар и зад стъклото в аптеката, и могат да си изкарат всичко на него.

 

Ние сме като гръмоотводи в системата.

 

Докато обясним на пациента, какво трябва да направи, за да бъдат отстранени грешките и получи това, което му е необходимо, вече сме чули какво ли не. Когато магистър-фармацевтът надлежно му обясни, че вината не е в него, онзи отсреща поутихва, понякога дори се извинява. Преди това обаче сме получили „любовта" на гражданите. Това обаче също е агресия, макар и вербална.

 

Тя започва да става норма в в България, 

 

кото не може и не бива да бъде приемано. Точно това е тревожното. Пациентът се ядоса за нещо, наговори, каквото му дойде на езика и му минава, щом фармацевтът успее да се вмъкне в някоя пауза и да му обясни, че не той е виновен, а да се направи необходимото, за да си получи човекът лекарството. Това, че ще навикаш някого не означава, че медикаментът ти ще бъде осигурен на минутата. Хората трябва да се научат, че словесната агресия също е недопустима, както и физическата.

 

Тук става дума за първите седем години.

 

Когато някому те липсват, каквито и забрани да има, каквито и норми да налага законът, той не може да проумее, той се мята винаги за прав. Въпросът е не само да се вписват все по-строги и по-строги санкции в Наказателния кодекс, но обществото да узрее, че тези неща не бива да се случват.

 

Санкции има, но те не се налагат достатъчно. 

 

То е нещо, като нарушителите на пътя, които знаят, че санкции има, но могат да си позволят нарушения, тъй като им е известно, е те не винаги се налагат.

Нормативната уредба е добре разписана по отношение на насилието, въпросът е по-скоро на разбиране. Хората трябва да проумеят, че и лекарят, и магистър-фармацевтът са, за да им помагат. Понякога те очакват от нас чудеса, но нито в медицината, нито във фармацията работят магьосници. Някои неща не зависят от нас. Необходимо е повече разбиране и възпитание.


Задържаха мъж за нападение на водач на линейка

Задържаха мъж за нападение на водач на линейка

Той го ударил с юмрук в лицето, малко преди това медиците констатирали на адрес смъртта на баща му, случаят е от Харманли, съобщиха от МВР
Недостойно е държавен служител да заплашва

Недостойно е държавен служител да заплашва

Подкрепяме колегите, че имаха доблестта да изнесат пред обществото този срамен случай, казват от СБАЛ по детски болести „Проф.Иван Митев"
Спрете атаките срещу лекарите!

Спрете атаките срещу лекарите!

Индиректната злоупотреба със служебно положение и заплахите е недопустимо и излиза извън рамките на нормалността, казват от БЛС
Емин напуска Тагарев заради Пирогов

Емин напуска Тагарев заради Пирогов

Ще защитава името си по казуса в съда, „замразява" участието си и в Националния съвет на „Да България"
Темата с Пирогов окончателно се политизира

Темата с Пирогов окончателно се политизира

От ГЕРБ поискаха оставката на военния министър, а от БСП ги обвиниха в номера, краен резултат няма

СЛК осъжда всяка форма на агресия

СЛК осъжда всяка форма на агресия

Опити на вмешателство в дейността на болница като Пирогов са недопустими и в разрез с нормите, казват оттам

Не съм искал детето ми да заеме чуждо място

Не съм искал детето ми да заеме чуждо място

Извинявам се, ако съм бил невнимателен в общуването си към някой от лекарите и сестрите в Пирогов, казва Мустафа Емин
Политик вдигна скандал в Пирогов

Политик вдигна скандал в Пирогов

Емин Мустафа - съветник на военния министър, е искал да извадят дете от противошокова зала заради неговото и заплашил медиците с МЗ

Кабинетът с над 15 мерки срещу агресията

Кабинетът с над 15 мерки срещу агресията

Сред тях са работа на психолози с ученици и жертви на насилие, развитие на мрежа от специализирани услуги и др., стана ясно след среща на премиера с ръководствата на четири министерства
Медици от Ст. Загора отказали нова експертиза

Медици от Ст. Загора отказали нова експертиза

Вещите лица са депозирали отвод по досъдебното производство, изготвянето на документа е възложено на специалисти от друг район, съобщиха от прокуратурата
1 2 3 4 5 ... 9 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какви са очакванията ви от Методиката на МЗ за изработване на нова здравна карта?

Септември 2023 Предишен Следващ