Oще два случая на агресия над медици

08-08-2022 16:27
В Гоце Делчев задържаха млад мъж отправял заплахи към медик, а лекарка от Казанлък е била обект на обиди и подигравки от страна на жена, потърсила помощ в спешнотоOще два случая на агресия над медици
Clinica.bg

press@clinica.bg
Още два случая на агресия към медици е имало през последните дни. Млад мъж е бил арестуван, заради отправяне на закани и заплахи към медицинско лице от ЦСМП в Гоце Делчев, съобщиха от полицията. Същевременно от БЛС изказаха подкрепата си към целия екип на спешния център в Казанлък и д-р Садет Нури, които са поредните жертви за вербална агресия от страна на пациент. Както clinica вече писа, преди броени дни стана ясно и за акт на насилие към лекарка от Шумен.
26-годишен мъж е бил задържан за 24 часа, заради отправени закани и заплахи към медицинско лице от Спешния център в Гоце Делчев. Сигналът към полицията е подаден през нощта на 5-ти август.

След като служителите на реда

пристигат на място, мъжът е отправял закани и към тях и е оказал съпротива при изпълнението на служебните им задължения. Той е бил задържан за 24 часа. За случая е уведомена е компетентната прокуратура и е образувано досъдебно производство. Български лекарски съюз пък изрази безусловната си подкрепа към целия екип на спешния център в гр. Казанлък и д-р Садет Нури, които са поредните жертви за вербална агресия от страна на пациент. Д-р Нури е била подложена на обиди и подигравки от страна на жена, потърсила помощ в спешното отделение.

 

„Тя постъпи на 6 август с неин близък,

 

който обясни че техен близък е претърпял катастрофа и госпожата е с паник атака. Тя дойде не по каналния ред, а директно на вратата. Приехме я заради състоянието ѝ, прегледахме я, овладяхме паник атаката и накрая се оказахме виновни, че ѝ оказахме помощ. Тя твърдеше, че не е прегледана, че сме подхождали към нея със сарказъм. Започна с обиди, нападки и епитети. В продължение на три часа целият екип бе подложен на вербална агресия", обясни д-р Садет Нури пред БНТ. Когато се опитали да я преместят на кушетка, за да се успокои, жената съобщила, че има диагноза ДЦП и 100% инвалидност и заявила, че с нея се отнасяли като към животно. Д-р Нури е категорична, че екипът се е отнесъл с нужното уважение и по никакъв начин не е дискриминирал пациентката.

 

„Езикът на омразата, пороят от обидни думи,

 

подигравателното отношение и унижението оставят дълбоки следи и дълго време не могат да бъдат изтрити от паметта. Българските медици не заслужават подобно отношение!", казаха от БЛС. От съсловната организация заявиха, че категорично се противопоставят срещу всякаква форма на агресия и се ангажират с юридическа защита на всеки лекар, който е подложен на вербална или физическа агресия.

 

Също така през септември БЛС

 

ще рестартира Националната кампания срещу насилието над медици #ПребориГнева с редица практически обучения на лекари от цялата страна за това как да се справят с агресивни пациенти. Сигнали за агресия на медици могат да се подават на и-мейл адрес - blsus@blsbg.com. Те ще бъдат незабавно предавани към Главния прокурор, съгласно подписаното споразумение между БЛС, МЗ и Прокуратурата.


Съдят ускорено нападателя на сестрата

Съдят ускорено нападателя на сестрата

Такова уверение е получил здравният министър д-р Асен Меджидиев, казват от МЗ
Пиян преби медицинска сестра

Пиян преби медицинска сестра

Жената е приета в Отделението по неврология на пернишката болница с комоцио и множество наранявания

Започнаха обученията за справяне с агресивни пациенти

Започнаха обученията за справяне с агресивни пациенти

Курсовете са безплатни за лекари и медицински специалисти и са разработени от психолози от Лаборатория за психично здраве на ВМА, казаха от БЛС
50% от лекарите - жертва на вербална агресия

50% от лекарите - жертва на вербална агресия

За да се реши проблема, от БЛС настояват за въвеждане на допълнителни часове в училище и разпространението на информация относно значението на уважението към здравните и социално-здравните специалисти
Съдят мъж за хулиганство в Спешна помощ

Съдят мъж за хулиганство в Спешна помощ

36-годишният радомирец е подведен под отговорност и за унищожаване и повреждане на имущество на ЦСМП в града
Арестуваха побойник на спешен медик

Арестуваха побойник на спешен медик

21-годишен е задържан в РУ-Момчилград, след като ударил няколко юмрука на лекарския асистент
Агресията показва недостиг на умения да се справяме

Агресията показва недостиг на умения да се справяме

Напоследък отново зачестиха проявите на агресия към медици, а и като цяло в обществото ни. Знак за какво е това, как може да се обяснят подобни действия и какъв е пътят да се ограничат, попитахме д-р Младен Пенчев. Той е специалист в Клиниката по Психиатрия на УМБАЛ "Александровска" в София.
Агресия и при спасителите

Агресия и при спасителите

До сблъсък с туристи се е стигнало на плажа на „Слънчев бряг" заради незачитането на червения флаг

Ние сме като гръмоотводи в системата

Ние сме като гръмоотводи в системата

При нас агресията е предимно вербална, хората протестират, че има грешка в документите им и не могат да получат лекарствата си на момента, казва магистър-фармацевт Димитър Маринов
Пак насилие срещу медик

Пак насилие срещу медик

Заради заплаха за убийство и опит за душене на д-р Айлин Ахмед, от БЛС сезираха Прокуратурата

1 2 3 4 5 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Септември 2022 Предишен Следващ