КОВИД препъва новия анекс

05-08-2022 14:32
От БЛС искат болниците да имат право да разкриват допълнителни интензивни легла извън тези в договора им, от НЗОК не са съгласниКОВИД препъва новия анекс
Clinica.bg

press@clinica.bg

КОВИД затруднява подписването на новия Анекс към НРД, който се налага заради актуализацията на бюджета на НЗОК. Това става ясно от стенограмата от последното заседание на Надзорния съвет на касата на 29 юли. Единствената точка за обсъждане в него е проектът за анекс.

Препъни камъчето се оказва писмо от Българския лекарски съюз, в което съсловната организация иска болниците да имат право да разкриват допълнителни интензивни легла в отделения от трето ниво, които да са над броя, за който имат договор с касата. Мотивът им, че те ще се използват за пациентите с КОВИД, така че да не се пречи на останалата работа на болницата. От БЛС са заявили още, че няма да преговарят, ако това не се приеме.


Предложеният текст обаче резонно

повдига редица въпроси. Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев заявява, че не разбира защо интензвини легла и защо трето ниво, нито как може да се предлага и приема текст, който нарушава действащото законодателство. Още повече, когато става за интензивни легла, на които трябва да се прави и интубация, а те вероятно няма да са пригодени за това, става ясно още от думите му. Заради това проф. Салчев категорично се обявява против предложението на БЛС и заявява, че няма да подпише подобен анекс.

На практика предложението на съсловната организация иска да се наруши ЗЛЗ, в който ясно е разписано как се разкриват нови легла и това не става с разрешение на НЗОК, а на МЗ. Въпреки това то намира привърженици сред надзорниците.


„За" него твърдо се обявява

адв. Свилена Димитрова, която е председател на Българската болнична асоциация, в която членуват най-големите частни лечебни заведения. Нейната позиция се поддържа усилено и от Естел Василева, представител на държавата в лицето на МФ.

По-умерено е становището на адв. Васил Пандов, който представлява МЗ. Той заявява, че, ако разкриването на леглата е в рамките на тези, за които болницата има договор с НЗОК, то може да се приеме, но очевидно текстът в момента е неясен и няма как това да стане. В крайна сметка надзорниците не го приемат, а решават да го оставят за доуточняване през следващата седмица.


Сред другите спорни моменти

в анекса е обемът на пътека 168 за роботизираната хирургия за онкологични заболявания. Според НЗОК има много заявки от болници по нея и трябва да се внимава с обема, но все още нямало анализ, който да предоставят на надзорниците за преценка.


Съгласие обаче членовете постигат

по отпадането на чл. 369, ал. 7, където се казва, че Механизма (за гарантиране предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК за здравноосигурителни плащания за болнична медицинска помощ по ЗБНЗОК за съответната календарна година) се прилага след като болнииците компенсират надвишения с изплатени средства за работа при неблагоприятни условия. Тази алинея се налага да отпадне, тъй като ВАС вече спря изпълнението на предходните няколко, в които се залага условието болниците да връщат средства на касата по Методиката, ако са заработили средства за месеца над лимита си.


В крайна сметка надзорниците

гласуват проекта на анекс без спорните моменти, които оставят за доизясняване занапред. Както вече clinica писа, в него като нови моменти е заложено още увеличението с 50% на двете кардиохиургични пътеки за деца, както и позволяването да се поставят 8 вместо 4 стента на година на пациент, но след контрол.

Невъзможността анексът да се подпише в последната седмица от мандата на проф. Асена Сербезова обаче силно притеснява Естел Василева. Тя дори задава въпрос дали не би било възможно, ако Надзорът одобри проекта на това заседание, той да се парафира и от здравния министър, което пък налага доц. Пандов да й припомни, че е нужно първо проектът да бъде одобрен и от БЛС, а очевидно това няма как да стане веднага.


Пет линейки извозват ранени към Сърбия

Пет линейки извозват ранени към Сърбия

Оперират едно от двете деца в „Пирогов", а другото вече е контактно, казва здравният министър д-р Асен Меджидиев
Транспортират две деца от сръбския автобус в Пирогов

Транспортират две деца от сръбския автобус в Пирогов

След инцидента на АМ "Тракия" в УМБАЛ "Проф. Стоян Киркович" -Стара Загора са били настанени 14 души, казва здравният министър д-р Асен Меджидиев
370 болници за нашето население са много

370 болници за нашето население са много

Какви са очакванията от служебния министър, какви са проблемите пред общинските болници, каква е визията за развитието на Първа градска болница в София и какво трябва да се направи в сектор здравеопазване, попитахме проф. Цветомир Димитров.
BA.5 домира на 73.2%

BA.5 домира на 73.2%

Такъв дял от последните секвенирани проби принадлежат към този вариант на Омикрон, показват данните на НЦЗПБ
Направление за тест от джипи до седмица

Направление за тест от джипи до седмица

Хората могат да се изследват безплатно и в РЗИ-тата, Експертен съвет ще решава за мерките на всеки седем дни
Остойностяват труда на медиците

Остойностяват труда на медиците

Подобряване на профилактиката сред децата, продължаване на дейностите по антираковия план и купуването на хеликоптери

Чакаме 3.7 млрд. по Плана за възстановяване

Чакаме 3.7 млрд. по Плана за възстановяване

Парите ще дойдат идните месеци, но работата по второто плащане е доста по-сериозна, предупреди заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов
Д-р Златанов пое Надзора на НЗОК

Д-р Златанов пое Надзора на НЗОК

На него ще се падне да довърши преговорите по анекса на НРД, както и да запчоне подготовката за нов рамков договор
И София мина в зелената зона

И София мина в зелената зона

Средната заболеваемост в страната падна под 300 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
Директорските заплати – без промяна

Директорските заплати – без промяна

Въпреки заканите на бившият кабинет да се намали ножицата и догодина ще имаме заплати над 1 млн.

1 2 3 4 5 ... 771 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ