КОВИД препъва новия анекс

05-08-2022 14:32
От БЛС искат болниците да имат право да разкриват допълнителни интензивни легла извън тези в договора им, от НЗОК не са съгласниКОВИД препъва новия анекс
Clinica.bg

press@clinica.bg

КОВИД затруднява подписването на новия Анекс към НРД, който се налага заради актуализацията на бюджета на НЗОК. Това става ясно от стенограмата от последното заседание на Надзорния съвет на касата на 29 юли. Единствената точка за обсъждане в него е проектът за анекс.

Препъни камъчето се оказва писмо от Българския лекарски съюз, в което съсловната организация иска болниците да имат право да разкриват допълнителни интензивни легла в отделения от трето ниво, които да са над броя, за който имат договор с касата. Мотивът им, че те ще се използват за пациентите с КОВИД, така че да не се пречи на останалата работа на болницата. От БЛС са заявили още, че няма да преговарят, ако това не се приеме.


Предложеният текст обаче резонно

повдига редица въпроси. Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев заявява, че не разбира защо интензвини легла и защо трето ниво, нито как може да се предлага и приема текст, който нарушава действащото законодателство. Още повече, когато става за интензивни легла, на които трябва да се прави и интубация, а те вероятно няма да са пригодени за това, става ясно още от думите му. Заради това проф. Салчев категорично се обявява против предложението на БЛС и заявява, че няма да подпише подобен анекс.

На практика предложението на съсловната организация иска да се наруши ЗЛЗ, в който ясно е разписано как се разкриват нови легла и това не става с разрешение на НЗОК, а на МЗ. Въпреки това то намира привърженици сред надзорниците.


„За" него твърдо се обявява

адв. Свилена Димитрова, която е председател на Българската болнична асоциация, в която членуват най-големите частни лечебни заведения. Нейната позиция се поддържа усилено и от Естел Василева, представител на държавата в лицето на МФ.

По-умерено е становището на адв. Васил Пандов, който представлява МЗ. Той заявява, че, ако разкриването на леглата е в рамките на тези, за които болницата има договор с НЗОК, то може да се приеме, но очевидно текстът в момента е неясен и няма как това да стане. В крайна сметка надзорниците не го приемат, а решават да го оставят за доуточняване през следващата седмица.


Сред другите спорни моменти

в анекса е обемът на пътека 168 за роботизираната хирургия за онкологични заболявания. Според НЗОК има много заявки от болници по нея и трябва да се внимава с обема, но все още нямало анализ, който да предоставят на надзорниците за преценка.


Съгласие обаче членовете постигат

по отпадането на чл. 369, ал. 7, където се казва, че Механизма (за гарантиране предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК за здравноосигурителни плащания за болнична медицинска помощ по ЗБНЗОК за съответната календарна година) се прилага след като болнииците компенсират надвишения с изплатени средства за работа при неблагоприятни условия. Тази алинея се налага да отпадне, тъй като ВАС вече спря изпълнението на предходните няколко, в които се залага условието болниците да връщат средства на касата по Методиката, ако са заработили средства за месеца над лимита си.


В крайна сметка надзорниците

гласуват проекта на анекс без спорните моменти, които оставят за доизясняване занапред. Както вече clinica писа, в него като нови моменти е заложено още увеличението с 50% на двете кардиохиургични пътеки за деца, както и позволяването да се поставят 8 вместо 4 стента на година на пациент, но след контрол.

Невъзможността анексът да се подпише в последната седмица от мандата на проф. Асена Сербезова обаче силно притеснява Естел Василева. Тя дори задава въпрос дали не би било възможно, ако Надзорът одобри проекта на това заседание, той да се парафира и от здравния министър, което пък налага доц. Пандов да й припомни, че е нужно първо проектът да бъде одобрен и от БЛС, а очевидно това няма как да стане веднага.


Удължиха бюджетите на първо четене

Удължиха бюджетите на първо четене

Те бяха одобрени със 127 гласа „за",2-ма против и 90 въздържали се след близо цял ден обсъждания
Разходите на държавните болници растат

Разходите на държавните болници растат

Увеличили са се перата за издръжка и лекарства, но не и приходите и средствата за заплати, показват отчетите за деветмесечията на тази и миналата години

Депутатите заседават извънредно за бюджета

Депутатите заседават извънредно за бюджета

В дневния ред е включен и парламентарен контрол, програмата за него обаче все още не е ясна 
В текстовете на касата за НРД има абсурди

В текстовете на касата за НРД има абсурди

Увеличението на клиничните пътеки с 8% задоволява лекарите донякъде, все допълнителни пари са, със сигурност обаче те няма да са достатъчни, казва д-р Христо Димитров
Безвластието поражда безвремие и безнадеждност

Безвластието поражда безвремие и безнадеждност

Втора година България се люшка в политическа криза, която рефлектира и върху здравната система. Докога болниците ще се роят, може ли държавата да се справи с незаконния износ на онколекарства, попитахме д-р Нигяр Джафер.

ББР дава до 5 млн. заем на болници

ББР дава до 5 млн. заем на болници

Вече може да се кандидатства по програмата, насочена към лечебни заведения със Спешни отделения, кредитите може да са за погасяване на задължения или за ремонти, ново оборудване
Не е работа на БЛС да променя методиката за леглата

Не е работа на БЛС да променя методиката за леглата

Това право е делегирано на управителите и изпълнителните директори на лечебните заведения в страната, заявява проф. Красимир Иванов
Облекчиха условията за заема на Александровска

Облекчиха условията за заема на Александровска

Болницата ще получи парите дори, ако не са сключени споразумения за опрощаване на лихвите с всички кредитори

Четирима в надпревара за детската болница

Четирима в надпревара за детската болница

Търсят се представили на държавата в Съвета на директорите в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров"- Смолян и МБАЛ „Рахила Ангелова" – Перник
Искат ново разпределение на леглата по НЗОК

Искат ново разпределение на леглата по НЗОК

То да се прави по специалности на национален, а не на регионален принцип, така че финансирането да следва повечето пациенти, искат мениджъри от частни болници
1 2 3 4 5 ... 797 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Ноември 2022 Предишен Следващ