Превенция

КОВИД може да доведе до язва на стомаха

05-08-2022 14:27
Ваксинацията е вариантът, който предпазва от усложнения, да не се пренебрегва и бустерната доза, казва д-р Станислав ЧурчевКОВИД може да доведе до язва на стомаха
Clinica.bg

press@clinica.bg
Коронавирусната инфекция и медикаментите са лечението й могат да доведат до развитие на язви и кървене на стомашно-чревния тракт. Това предупреди д-р Станислав Чурчев от Клиниката по гастроентерология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ" в информационната кампания на МЗ - „Плюс мен".
„Поне един от всеки пет пациенти с КОВИД-19 изпитва гастроинтестинални симптоми – най-често диария, загуба на апетит, гадене или повръщане, като при 10% от инфектираните заболяването преминава изцяло с гастроинтестинална симптоматика.", каза още д-р Станислав Чурчев.

 

Специалистът обясни, че това се дължи,

 

 от една страна, на увреда на чревната лигавица с последващо развитие на дисбактериоза (промяна в състава на бактериите, които нормално обитават червата), а от друга – на странични действия, свързани с приложение на някои медикаменти, които се използват за лечението на заболяването. Такива са кортикостероиди, противовирусни средства, нестероидни противовъзпалителни средства, антикоагулантна или антибиотична терапия.

 

Д-р Чурчев се позова на научни съобщения,

 

според които самата коронавирусна инфекция може да доведе до развитие на язви или кървене на стомашно-чревния тракт. Специалистът е категоричен, че зачестяването на случаите на кръвоизливи, предимно от стомаха и дванадесетопръстника, се дължи основно на приложението на антикоагулантни и антиагрегантни медикаменти и много по-рядко на директно действие на вируса. В тази връзка той съветва хората с КОВИД-19 да избягват самолечение и ненужен прием на антибиотици. Д-р Чурчев посочва, че въпреки появата на нови варианти на вируса, ваксините остават високо ефективни за предпазване от тежко протичане на заболяването, особено при високорисковите групи, или развитие на сериозни усложнения на инфекцията.

 

По-лекото преболедуване след ваксинация

 

намалява нуждата от лечение и евентуални странични действия, свързани с него.

„Пациентите с хронични чернодробни заболявания и особено тези с чернодробна цироза са една от групите с най-висок риск от тежко протичане на КОВИД-19. В началните етапи на пандемията смъртността при пациенти с чернодробни заболявания, приети в болница поради тежко протичане на SARS-CoV-2 инфекцията, надхвърляше 25 на сто. Поради това, предпазването от заразяване и ваксинацията са особено важни при тези пациенти.

 

Важно е бустерните дози да се сложат навреме,

 

тъй като самото чернодробно заболяване може да доведе до по-нисък имуногенен ефект, т.е. по-малко количество на антителата, насочени срещу SARS-CoV-2, произведени от имунната система след ваксинация.", поясни гастроентерологът. Друга група пациенти, при които може да се наблюдава подобен феномен на намалена имуногенност на ваксините, са тези с възпалителни чревни заболявания (IBD) – болестта на Крон и улцерозен колит, които често приемат медикаменти, „потискащи" имунната система.

 

Пациентите не са застрашени от по-тежко протичане

 

на заболяването при евентуално заразяване, но е необходимо да имат пълен ваксинационен курс и навременно приложение на бустерни дози, за да имат адекватна защита. Повече информация за ваксините и ползата от тях специалистът пояснява на електронната страница на информационната кампания „Плюс мен".


Сметната палата с 11 препоръки след КОВИД

Сметната палата с 11 препоръки след КОВИД

Въпреки достатъчното средства и ваксини, смъртността в България е сред най-високите в света заради ниското имунизационно покритие, отчитат оттам

Искаме поне 14% ръст на КП

Искаме поне 14% ръст на КП

Преговорите за нов рамков договор (НРД) за 2024 г. са към своя финал. Какво трябва да е увеличението на КП, какво е състоянието на областни болници и ще има ли пари за по-високи заплати, попитахме д-р Васислав Петров

Скок на грипа у нас

Скок на грипа у нас

Епидемията ще е факт максимум до две седмици, увеличава се заболеваемостта и в Европа, показват данните на ECDC
Всяка РЗИ сама ще решава за морбилите

Всяка РЗИ сама ще решава за морбилите

Личните лекари издирват пациенти без имунизация и реимунизация, за да ги ваксинират, съобщи доц. Ангел Кунчев
Застрашени сме от огнища на морбили

Застрашени сме от огнища на морбили

Нивата на заболеваемост от грип и КОВИД у нас растат, увеличават се случаите на варицела, а имунизационното покритие срещу морбили спада. Има ли особености в тазгодишния коктейл от вируси и какво да очакваме, попитахме проф. Радка Аргирова.

Висока вълна от грип и КОВИД

Висока вълна от грип и КОВИД

Застрашително се увеличават и случаите на варицела в училищата, предупреди проф. Ива Христова 
Доказаха още осем случая на грип

Доказаха още осем случая на грип

Вирусите са идентифицирани при шест амбулаторно лекувани пациенти във Варна, Хасково и Ямбол и двама хоспитализирани в София и Русе
И грип от тип В вече е у нас

И грип от тип В вече е у нас

Доказан е първият случай от линията Виктория при дете на 10 години във Варна, казват от НЦЗПБ
Грипът дойде у нас

Грипът дойде у нас

Той е доказан при дете на три години и жена на 27 г. , хоспитализирани са в МБАЛ-Сливен, обясни проф. Нели Корсун
„Предай нататък

„Предай нататък" доброто

Ще се стремим кампанията да преминава от град на град, от болница на болница, с идеята след години да се върне отново при нас, казва Радост Овагимян от "Тракия"
1 2 3 4 5 ... 456 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ