Превенция

КОВИД може да доведе до язва на стомаха

05-08-2022 14:27
Ваксинацията е вариантът, който предпазва от усложнения, да не се пренебрегва и бустерната доза, казва д-р Станислав ЧурчевКОВИД може да доведе до язва на стомаха
Clinica.bg

press@clinica.bg
Коронавирусната инфекция и медикаментите са лечението й могат да доведат до развитие на язви и кървене на стомашно-чревния тракт. Това предупреди д-р Станислав Чурчев от Клиниката по гастроентерология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ" в информационната кампания на МЗ - „Плюс мен".
„Поне един от всеки пет пациенти с КОВИД-19 изпитва гастроинтестинални симптоми – най-често диария, загуба на апетит, гадене или повръщане, като при 10% от инфектираните заболяването преминава изцяло с гастроинтестинална симптоматика.", каза още д-р Станислав Чурчев.

 

Специалистът обясни, че това се дължи,

 

 от една страна, на увреда на чревната лигавица с последващо развитие на дисбактериоза (промяна в състава на бактериите, които нормално обитават червата), а от друга – на странични действия, свързани с приложение на някои медикаменти, които се използват за лечението на заболяването. Такива са кортикостероиди, противовирусни средства, нестероидни противовъзпалителни средства, антикоагулантна или антибиотична терапия.

 

Д-р Чурчев се позова на научни съобщения,

 

според които самата коронавирусна инфекция може да доведе до развитие на язви или кървене на стомашно-чревния тракт. Специалистът е категоричен, че зачестяването на случаите на кръвоизливи, предимно от стомаха и дванадесетопръстника, се дължи основно на приложението на антикоагулантни и антиагрегантни медикаменти и много по-рядко на директно действие на вируса. В тази връзка той съветва хората с КОВИД-19 да избягват самолечение и ненужен прием на антибиотици. Д-р Чурчев посочва, че въпреки появата на нови варианти на вируса, ваксините остават високо ефективни за предпазване от тежко протичане на заболяването, особено при високорисковите групи, или развитие на сериозни усложнения на инфекцията.

 

По-лекото преболедуване след ваксинация

 

намалява нуждата от лечение и евентуални странични действия, свързани с него.

„Пациентите с хронични чернодробни заболявания и особено тези с чернодробна цироза са една от групите с най-висок риск от тежко протичане на КОВИД-19. В началните етапи на пандемията смъртността при пациенти с чернодробни заболявания, приети в болница поради тежко протичане на SARS-CoV-2 инфекцията, надхвърляше 25 на сто. Поради това, предпазването от заразяване и ваксинацията са особено важни при тези пациенти.

 

Важно е бустерните дози да се сложат навреме,

 

тъй като самото чернодробно заболяване може да доведе до по-нисък имуногенен ефект, т.е. по-малко количество на антителата, насочени срещу SARS-CoV-2, произведени от имунната система след ваксинация.", поясни гастроентерологът. Друга група пациенти, при които може да се наблюдава подобен феномен на намалена имуногенност на ваксините, са тези с възпалителни чревни заболявания (IBD) – болестта на Крон и улцерозен колит, които често приемат медикаменти, „потискащи" имунната система.

 

Пациентите не са застрашени от по-тежко протичане

 

на заболяването при евентуално заразяване, но е необходимо да имат пълен ваксинационен курс и навременно приложение на бустерни дози, за да имат адекватна защита. Повече информация за ваксините и ползата от тях специалистът пояснява на електронната страница на информационната кампания „Плюс мен".


BA.5 домира на 73.2%

BA.5 домира на 73.2%

Такъв дял от последните секвенирани проби принадлежат към този вариант на Омикрон, показват данните на НЦЗПБ
Направление за тест от джипи до седмица

Направление за тест от джипи до седмица

Хората могат да се изследват безплатно и в РЗИ-тата, Експертен съвет ще решава за мерките на всеки седем дни
И София мина в зелената зона

И София мина в зелената зона

Средната заболеваемост в страната падна под 300 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
КОВИД намалява още

КОВИД намалява още

МЗ връща плащането на медици за поставяне на ваксини, обмисля намаляване на карантината
Без маски на закрито от четвъртък

Без маски на закрито от четвъртък

Те ще се изискват само в определени обекти като лечебни заведения, социални домове, аптеки, оптики, градски транспорт, гласи заповед на здравния министър д-р Асен Меджидиев
КОВИД пълзи още надолу

КОВИД пълзи още надолу

Средната заболеваемост на 14-дневна база отбелязва спад и днес до 314.73 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
И Варна намали срока на мерките

И Варна намали срока на мерките

Областта вече е в етап 1 на пандемията, по данните на НЦЗПБ средната заболеваемост в страната продължава да бележи лек спад до 325.65 на 100 000 души
КОВИД днес намалява

КОВИД днес намалява

От ПП искат отмяната на пандемичните мерки в София, а омбудсманът връщането на добавките за първа линия

КОВИД препъва новия анекс

КОВИД препъва новия анекс

От БЛС искат болниците да имат право да разкриват допълнителни интензивни легла извън тези в договора им, от НЗОК не са съгласни

276 млн. за КОВИД за медиците

276 млн. за КОВИД за медиците

Ръстът на средствата в СИМП-а за шестте месеца на годината спрямо същия период на миналата е 159%, отчитат от НЗОК

1 2 3 4 5 ... 446 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ