абсурдно

Пак насилие срещу медик

05-08-2022 10:46
Заради заплаха за убийство и опит за душене на д-р Айлин Ахмед, от БЛС сезираха ПрокуратуратаПак насилие срещу медик
Clinica.bg

press@clinica.bg

Пореден грозен акт на насилие над медик се случи тази седмица в страната. Д-р Айлин Ахмед от Шумен е била заплашвана и дори душена от родителите на дете, което е прегледала минути преди това. Българският лекарски съюз (БЛС) сезира Прокуратурата заради инцидента.

Инцидентът се случва в понеделник срещу вторник в болницата в Шумен. Жертва става 25-годишната д-р Айлин Ахмед, която е била на нощна смяна. „Сестрата ми звънна и каза, че има няколко души с едни и същи оплаквания. Веднага отреагирах, прегледах ги, разпитах ги и обясних какъв е редът", разказа д-р Ахмед пред Нова тв.


Според нея случаят не е бил спешен,

но въпреки това тя е казала, че ще ги прегледа и ще помогне. Когато влязла в регистратурата, за да обсъди положението със сестрите, мъж блъснал вратата и от думите му станало ясно, че не иска да чака, защото детето го боли корема. Д-р Айлин се опитала да обясни, обадила се на дежурния педиатър, а бащата ставал все по-агресивен. Наложило се да извикат полицията, а мъжът отправил заплахи за убийство.


От БЛС настояват прокуратурата

да се заеме със случая. Оттам са категорични, че няма да търпят лекари да бъдат заплашвани, подлагани на тормоз и душени, докато се опитват да си вършат работата. Съсловната организация настоява законът да бъде приложен с цялата му строгост.


Пороят от обидни думи,


придружени със закани за убийство и опит за душене на медицинско лице са недопустими, казват оттам и добавят, че ще се ангажират с юридическата защита на д-р Айлин Ахмед, както и на всеки друг лекар, който е подложен на насилие. От БЛС преди седмица по повод на друг инцидент на насилие заявиха, че есента ще подновят и кампанията си срещу агресията над медици.


Екипът на clinica се солидаризира


напълно с исканията на БЛС за справедливост и прекратяване на тормоза над медиците в страната ни. Лекарите на България не заслужават подобно отношение, а уважение за работата си и усилията си да спасяват живота на пациентите при това в една недружелюбна здравна система, която много често затруднява работата им и оказването на адекватна медицинска помощ. Социалните, образователни и здравни проблеми в страната обаче не са дело на медиците, нито трябва да бъдат повод те да се превръщат в тяхна изкупителна жертва!


Българският лекар е добронамерен, но претоварен

Българският лекар е добронамерен, но претоварен

Търсенето на спешна медицинска помощ, особено когато става дума за значим човек, е особено стресогенно, казва психологът Блага Русева
Съдят ускорено нападателя на сестрата

Съдят ускорено нападателя на сестрата

Такова уверение е получил здравният министър д-р Асен Меджидиев, казват от МЗ
Пиян преби медицинска сестра

Пиян преби медицинска сестра

Жената е приета в Отделението по неврология на пернишката болница с комоцио и множество наранявания

Започнаха обученията за справяне с агресивни пациенти

Започнаха обученията за справяне с агресивни пациенти

Курсовете са безплатни за лекари и медицински специалисти и са разработени от психолози от Лаборатория за психично здраве на ВМА, казаха от БЛС
50% от лекарите - жертва на вербална агресия

50% от лекарите - жертва на вербална агресия

За да се реши проблема, от БЛС настояват за въвеждане на допълнителни часове в училище и разпространението на информация относно значението на уважението към здравните и социално-здравните специалисти
Съдят мъж за хулиганство в Спешна помощ

Съдят мъж за хулиганство в Спешна помощ

36-годишният радомирец е подведен под отговорност и за унищожаване и повреждане на имущество на ЦСМП в града
Арестуваха побойник на спешен медик

Арестуваха побойник на спешен медик

21-годишен е задържан в РУ-Момчилград, след като ударил няколко юмрука на лекарския асистент
Агресията показва недостиг на умения да се справяме

Агресията показва недостиг на умения да се справяме

Напоследък отново зачестиха проявите на агресия към медици, а и като цяло в обществото ни. Знак за какво е това, как може да се обяснят подобни действия и какъв е пътят да се ограничат, попитахме д-р Младен Пенчев. Той е специалист в Клиниката по Психиатрия на УМБАЛ "Александровска" в София.
Агресия и при спасителите

Агресия и при спасителите

До сблъсък с туристи се е стигнало на плажа на „Слънчев бряг" заради незачитането на червения флаг

Ние сме като гръмоотводи в системата

Ние сме като гръмоотводи в системата

При нас агресията е предимно вербална, хората протестират, че има грешка в документите им и не могат да получат лекарствата си на момента, казва магистър-фармацевт Димитър Маринов
1 2 3 4 5 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Ноември 2022 Предишен Следващ