Позиция

КНСБ иска спешна среща с Гълъб Донев

02-08-2022 13:04
Бих желал да Ви запозная с вижданията ни по проблемите, които са на дневен ред, казва Пламен Димитров КНСБ иска спешна среща с Гълъб Донев
Clinica.bg

press@clinica.bg
Минути след като служебният кабинет встъпи в длъжност, от КНСБ излязоха с отворено писмо към новия премиер Гълъб Донев. Публикуваме обръщението на президента на синдикалната организация Пламен Димитров.
Уважаеми г-н министър-председател,

Обръщам се към Вас с искане за спешна среща като президент на най-голямата неправителствена организация, представляваща интересите и същевременно защитаваща правата на над 280 000 души. Бих желал да Ви запозная с вижданията на КНСБ по проблемите и предизвикателствата, които са поставени на дневен пред страната ни.

Изразявам своята готовност

да обсъдим политиките в следващите няколко месеца по най-наболелите проблеми, които засягат обществото ни и които КНСБ очаква да са приоритетни за служебното правителство:

 

1. Необходимостта от решения във връзка с високите енергийни цени и гарантиране на необходимите доставки на газ за България на достъпни цени.

2. Потребността от още една актуализация на държавния бюджет за 2022 г., което според КНСБ е необходимо в спешен порядък поради следните няколко причини:

2.1. Ниските доходи, респективно необходимостта от компенсирането им поне с кумулативната инфлация, която очакваме да достигне 20% в края на годината. Във връзка с това КНСБ ще продължи да настоява минималната работната заплата да стане поне 800 лв., както и Правителството да предприеме действия за запазване на покупателната способност на доходите на заетите в бюджетния сектор.

2.2 Гарантиране на енергийните плащания и компенсации за небитовите потребители. (1/3 от всички 633 хил. небитови потребители са институции, училища, болници и др. учреждения.)

2.3 Разширяване на обхвата и размера на енергийните помощи за домакинствата на прага на предстоящия тежък зимен период.

2.4 Недопускане повишаване на цените на топлинната енергия през зимния сезон.

3. Предизвикателствата на Европейската зелена сделка в краткосрочен и дългосрочен план:

3.1 Провеждане на редовни заседания на Консултативния съвет по Зелената сделка с дневен ред, отговарящ на актуалната ситуация, свързана с енергийната криза, растящите цени на суровини и задаваща се икономическа рецесия.

3.2 Обсъждане на законодателния пакет "Подготвени за 55", свързаните с него инициативи на ЕК, постигнатите договорености и въздействието им върху секторите енергетика, транспорт, селско стопанство и индустрия.

3.3 Финализиране на Териториални планове за справедлив преход на регионите съгласно Регламента за Фонда за справедлив преход при спазване на принципа за партньорство и създаване на механизъм за подбор, координация и мониторинг на проекти с използване на ФСП.

3.4 Стартиране на проект за картографиране на уменията и системна оценка за нуждите от преквалификация и повишаване на квалификацията на работещите за нуждите на инвестиционните проекти в нисковъглеродна икономика.

3.5 Създаване на механизъм за наблюдение на инвестиционните планове за декарбонизация за периода 2022 – 2030 г., с участието на националните партньори, който да проследява синергията на финансовите ресурси от различните инструменти, отчитайки новите условия при растящи цени на ресурси и енергия, за да могат реално да допринесат както за модернизация и устойчиво развитие на икономиката, така и за създаване на нови работни места.

3.6 Изработване в сътрудничество със социалните партньори на Национален план за устойчив преход и икономическо развитие на национално, секторно и фирмено ниво.

 

Уважаеми г-н министър-председател,

 

Гореизложените теми, разбира се, далеч не изчерпват проблематиката, по която трябва да си сътрудничим, както в настоящия момент, така и в течение на мандата, през който ще функционира управлявания от Вас служебен кабинет. Ето защо заявявам готовността на КНСБ да обсъдим и обсъждаме в бъдеще всеки въпрос, по който Вие бихте желал да чуете нашето мнение, виждания и предложения. Оставам в очакване на бързата Ви положителна реакция за среща още през следващите дни!

 

С уважение:

Пламен Димитров

Президент на КНСБ


Увеличават щата на ГИТ със 180 бройки

Увеличават щата на ГИТ със 180 бройки

В агенцията да се създаде и позицията „заместник изпълнителен директор", предвижда новия Устройствен правилник, който кабинетът одобри
Новите пенсии - ясни на 3 октомври

Новите пенсии - ясни на 3 октомври

Оттогава хората ще могат да проверят преизчислените си суми, те ще се изплащат между 7 и 20 октомври
Болните станаха „клиенти

Болните станаха „клиенти

Отпадането на задължението за лицата без доход да правят здравноосигурителни вноски е едно от належащите условия за общодостъпно здравеопазване, казват от КТ "Подкрепа"
КНСБ праща писма за заплатите

КНСБ праща писма за заплатите

По този начин синдикатът продължава кампанията си за по-високи доходи, иска предприятията да ги попълнят
НОИ консултира 464 души във Варна

НОИ консултира 464 души във Варна

Те посетиха българо-германските дни, на които експерти от института и Германското осигуряване отговаряха на въпросите им
Приеха линията на бедност от 504 лв.

Приеха линията на бедност от 504 лв.

Толкова ще бъде тя през 2023 година, а стойността й се повишава с 91 лв., спрямо стойността й през 2022 г.
14.6% ръст на разходите на работодателите за заплати

14.6% ръст на разходите на работодателите за заплати

Той варира от 22.8% при административни и спомагателни дейности до 1.8% при хуманно здравеопазване и социална работа, показват данните на НСИ
България дала 22 млрд. за социални плащания

България дала 22 млрд. за социални плащания

Най-много са разходите за пенсии – 9.289 млрд. лв., следвани от тези за настъпили здравословни проблеми – 6.587 млрд. лева

КНСБ блокира част от Триъгълника на властта

КНСБ блокира част от Триъгълника на властта

Синдикатите излязоха на първата протестна акция за по-високи доходи, след което представиха исканията си пред премиера Гълъб Донев
90 работодатели разкриват 730 места за студенти

90 работодатели разкриват 730 места за студенти

Такава готовност е заявена за учебната 2022/2023 година, казва икономическият министър Никола Стоянов
1 2 3 4 5 ... 52 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Септември 2022 Предишен Следващ