Власт

Служебният кабинет пое властта

02-08-2022 12:44
Справяне с енергийната криза и недопускане на въвличане на България във война са сред основните задачи, които президентът Румен Радев очерта пред новото правителствоСлужебният кабинет пое властта
Clinica.bg

press@clinica.bg
Новият служебен кабинет положи клетва и официално встъпи в длъжност. Както clinica. bg вече писа, премиер е Гълъб Донев, а здравен министър – д-р Асен Меджидиев. Призидентът Румен Радев очерта и основните предизвикателства, които стоят пред служебното правителство като вихрещата се инфлация и обедняване, липсата на газ за зимата, засилващи се протести и др.
Това е четвъртият служебен кабинет назначен от Румен Радев. Той се оглавява от Гълъб Донев и има четирима вицепремиери. "Г-н Донев бе неизменно в моите служебни правителства министър на труда и социалната политика и вицепремиер и в цялостната си дейност до момента е демонстрирал качества и компетентност за отговорни държавни позиции", каза Румен Радев за назначения от него премиер.

За здравен министър вече е назначен

е д-р Асен Меджидиев, за социален – Лазар Лазаров, а за образователен – Сашо Пенов. Новият служебен кабинет ще трябва да се справя с вихрещата се инфлация, обедняването, липса на подготвени закони по Плана за възстановяване и устойчивост, засилващите се протести, както и енергийната криза, стана ясно от думите на президента Румен Радев.

 

 "На този тревожен фон вашето

 

основно предизвикателство е свързано със сигурността. Рискът войната да обхване нови територии е реален и ваш първи приоритет трябва да бъде да не се допусне въвличането на България в конфликта", обърна се държавният глава към министрите. По думите му както служебният кабинет, така и следващите правителства трябва да се водят в дейността си от два приоритета - сигурност на доставките и цена на енергоносителите. Пред новата власт стои и задачата за овладяване на продоволствената криза и ръста на цените.

 

Премиерът Гълъб Донев обяви,

 

че кабинетът ще работи за възстановяване на доверието на институциите, за сваляне на политическото напрежение и за честни избори. „Не губя равновесие от високото и не търся вратичката на закона. Служебният кабинет не е Б отбор в управлението", каза той. От днес с указ на президентът Румен Радев е разпуснато и 47-ото Народно събрание, а новите парламентарни избори са насрочени за 2 октомври.

 

По-късно на церемония в МС властта бе

 

официално предадена от кабинета на Кирил Петков на служебното правителство. В индиректен отговор на ситуацията очертана от президента Румен Радев, Кирил Петков заяви, че тя е преувеличена. Той каза на служебните министри, че им оставя договори за по-евтин газ одобрени програми за помощ на бизнеса и хората и по-високи доходи за пенсионерите. Той обяви и че в последния си ден като премиер е подписал и оперативните договорености с ЕК по Плана за възстановяване. „Още тази седмица може да пратите фактура на ЕК з 2.6 млрд. лв. аванс по Плана за възстановяване", каза той.

 

Гълъб Донев пък пожела на министрите

 

си характер, смелост и мъдрост, за да работят за интересите на България. Той посъветва да пазят известна дистанция от властта, за да не губят връзка с хората. Цената на горивата, на природния газ, рекордната инфлация и протестите на пътностроителните фирми ще са сред приоритетите на новия служебен кабинет.


Изборите ще струват 70.5 млн.

Изборите ще струват 70.5 млн.

При необходимост министърът на здравеопазването, съгласувано с главния държавен здравен инспектор, следва да определи временни противоепидемични мерки за тях

Служебният кабинет поема властта утре

Служебният кабинет поема властта утре

Премиер ще е Гълъб Донев, а здравен министър - д-р Асен Меджидиев, отиваме на избори на 2 октомври
Закриха 47-мия парламент

Закриха 47-мия парламент

На прощаване депутати от различни партии изчетоха финални декларации с критики, равносметки и благодарности
Разпускат парламента без отсрочка

Разпускат парламента без отсрочка

БСП върна третия мандат, президентът Румен Радев призова НС да избере председател на КЕВР до края на седмицата
България отива на нови избори

България отива на нови избори

БСП връща мандата утре, управленската им програма не влезе в дневния ред на парламента

БСП решават за кабинета до петък

БСП решават за кабинета до петък

Утре ще предложим на Националния съвет два варианта за действие, каза Георги Свиленски
Парламентът остава поне до 12 август

Парламентът остава поне до 12 август

Причината е, че тогава най-рано може да се гласува нов председател на КЕВР, обясни лидерът на БСП Корнелия Нинова

Тупат топката за новия кабинет

Тупат топката за новия кабинет

БСП обяви два кръга преговори с коалиционните партньори, първият за политики, вторият за имена

БСП с последния мандат

БСП с последния мандат

Преговорите за кабинет започват от утре, първи ще са разговорите с "Продължаваме промяната", казва Корнелия Нинова
Три партии готови за мандата

Три партии готови за мандата

БСП, "Демократична България" и "Има такъв народ" се застъпиха за преговори за кабинет в рамките на разпадналата се четворна коалиция
1 2 3 4 5 ... 23 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Септември 2022 Предишен Следващ