История

Когато името говори само

29-07-2022 11:31
Проф. Александър Чирков не само изгради съвременната ни кардиология и кардихирургия, но остави школа и свои ученици, нещо, което медиците ни отдавна не правятКогато името говори само
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Университетската болница „Света Екатерина" съвсем скоро ще носи името на своя основател проф. Александър Чирков. Решението е на Министерството на здравеопазването, което така отдава почит на нейния създател – корифеят на кардиохирургията у нас, създал школа от ученици, които сега работят в почти всяка една кардиохирургия в страната. Кой е той, вижте сами.
Проф. Александър Чирков е роден в Лом през 1938 г. Завършва медицина в София и четири години по-късно емигрира в Западен Берлин. Там успява да специализира при известния за времето си кардиохирург проф. Бюхлер, а след това в университета във Фрайбург, където е професор от 1981 година.

Людмила Живкова причина за връщането му

Името му става известно в България през 1984 г., когато е поканен от тогавашния ректор на Медицинската академия и заместник-министър на здравеопазването акад. Атанас Малеев – влиятелна личност, брат на Мара Малеева – Живкова. Това става по амбицията на Людмила Живкова, чиято цел е била на върне успели на Запад българи в родината, за да внесат повече европейски дух тук. Проф. Александър Чирков се връща в България през 1984 г. и създава сегашната болница „Света Екатерина". Кани германски лекари, дори главната сестра е германка, която учи българските си колеги на немска точност и прецизност. Това е първата болница, в която болният не е посрещан от намусени хора в бели престилки, а любезно така, както е в Европа. От нечуваната за времето заплата от 40 000 лева проф. Чирков отделя фонд за обучение на млади лекари, които изпраща в чужбина да специализират, да видят как в белия свят се прави медицина.

 

От „Осанна" до „Разпни го"

 

На 14 май 1986 г. проф. Чирков прави първата сърдечна трансплантация в тогавашния Източен блок. Пациент е 11-годишният Иван Сарафски от Кърджали. Операцията е успешна. Детето умира три години по-късно, но при падане от велосипед. От травмите чуждият орган активира процес на отхвърляне. Това става причина не един и двама в кардиохирургията тогава, най-вече кръгът около сина на Цола Драгойчева – проф. Чавдар Драгойчев, да го развенчаят от осанна до разпни го. Недоброжелатели го следваха по петите и след промените. През 2005 г. тогавашният министър на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски и негов някогашен състудент го уволнява от поста директор на болница „Света Екатерина". В последните години от живота си проф. Александър Чирков избра да живее във Варна и мечтаеше там да създаде също кардиохирургична болница. Той си отиде на 24 ноември 2020 г., на 82-годишна възраст без да сбъдне последната си мечта. Две години по-късно обаче името му е възкресено с преименуването на създадената от него болница в София.

 

Учител и баща на тези до него

 

„Проф. Чирков заслужава болницата да носи неговото име", категорична бе Ира Иванова. В продължение на повече от 25 години тя е била негова секретарка. За пръв от него видяла как се работи с европейска организация и точности от него се е научила да бъде организирана и взискателна към себе си. „За мен той не беше началник, за мен той беше като баща – мъдър, гржовен и винаги готов да изслуша човек, когато има нужда от подкрепа, да му даде възможно най-мъдрия и полезен съвет. Винаги съм ги изпълнявала и никога не съм грешала. Той е образецът за човек с главно „Ч" в живота ми", заявява Иванова. По думите й преименуването на УМБАЛ „Света Екатерина" е трябвало да стане много по-рано, защото болницата е основана, построена, а организацията на работа създадена от проф. Александър Чирков. Тя е категорична, че е справедливо тя да носи неговото име и припомни, че още преди да бъде наречена на светицата хората са я наричали Чирковата болница. „Нещо повече, освен че изгради една съвременна кардиология и кардихирургия, той създаде школа, подготви свои ученици, които се разпръснаха във всички кардиоцентрове. Сега няма нито един такъв център, който да не е ръководен точно от ученик на проф. Чирков, казва още някогашната му секретарка. Като виждам нещата сега, Българя просто не го заслужаваше. Професорът си отиде разочарован от това, което виждаше", въздъхва Ира Иванова. По думите й той всякога е вършел куп други неща, освен пряката лекарска дейост, които са в полза на болницата, персонала и на страната. Тя припомня активния му обществен живот, включването му в не една и две каузи за издигане на имиджа на България в Европа. Проф. Александър Чирков бе един от хората в инициативния комитет за поканата на цар Симеон Сакскоургготски за посещението му в България през 1996-та след петдесет години изгнание извън родината. „Изключителен ерудит, философ, космополитна личност, невероятен човек. За мен той беше като баща", подчертава още веднъж Ира Иванова и допълва, че България тепърва ще го преоткрива и ще се говори и пише за него.

И прибавя с огорчение, че у нас е така – призната те, когато вече те няма на този свят. По думите й по нашите ширини се пренебрегва и тази част от Хипократовата клетва, в която се казва да бъдат уважавани учителите.

 

Хипократ и уважението към учителя

 

Един от учениците на проф. Александър Чирков – проф. Димитър Петков, доскорошен заместник-директор на УМБАЛ „Света Екатерина" обаче не е от тези, които а забравили своя учител. Нещо повече, той храни към него невероятен пиетет. Трудно му е да споделя спомени за проф. Чирков. Казва, че общуването с него, човекът на духа, винаги е оставяло трайна следа, която е трудно да проседят другите освен този, който я носи със себе си години след това. И я съхранява. „Той е учител на всички ни. Ние сме негови деца, той ни създаде като кардиохирурзи, но и ни надгради като хора. Дължим му огромна благодарност", казва проф. Петков. Той е работил със своя учител в продължение на петнадесет години, за които казва, че всеки един ден от тях е била новост, знание и придобито умение.

За разлика от него проф. Пламен Панайотов – началник на Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ „Света Марина" във Варна не е бил ученик на проф. Александър Чирков. Той не е работил с него, но го познава от различни форуми, а в последните години от живота на професора са общували във Варна, където той е избрал да живее в последно време и където издъхна на 24 ноември 2020 –та, на 82-годишна възраст. Той сякаш избра да си отиде от този свят точно на датата, когато се чества паметта на Света Екатерина. Пази от него отлични впечатления. Не иска да се ангажира с коментар за това, трябва ли да бъде преименувана болницата или не. „Доколкото знам, проф. Чирков сам е избрал тя да е наречена на името на Света Екатерина. Затова и не искам да казвам дали едно преименуване на негово име е правилно или не. Във всички случаи обаче, това е човекът с огромен принос към българската кардиохирургия, пред когото всички благоговеем", каза проф. Пламен Панайотов.

 

Християнинът, който не криеше вярата си

 

Не само като човек с философски възглед към живота, естет, ерудит и професионалист, но и като вярващ християнин го определя почетният президенти основател на КТ „Подкрепа" д-р Константин Тренчев. Двамата са се познавали много добре. И той, както и проф. Чирков, е в инициативния комитет, поканил цар Симеон Сакскобургготски да посети България през 1996 година. Той си спомня, че едно от любимите му места е бил Самоковският манастир, където истинско приятелство го е свързвало с покойната вече сестра Теодосия, също жена с богата култура и близка със семейство Сакскобургготски. И също, като нея уважавал изключително света Екатерина. „Проф. Чирков беше от хора, които не крият своето мнение. Изразяваше го независимо, че някому можеше и да не се хареса. Беше честен човек, затова и не се страхуваше от силните на деня. Казваше това, което мисли, а като виждаше някои неща в България, беше и критичен. Той заслужава болницата да носи неговото име. Освен това, хората в миналото я наричаха точно така – Чирковата болница", казва д-р Константин Тренчев. Разказва още, че когато е водел свой познати при него и е чакал пред кабинета му е виждал, как се отнася с останалите. „Готов да обясни, да вдъхне спокойстие, да окуражи болния. Той внесе доброто отношение към пациентите в България. Проф. Чирков заслужава много, не само създадената от него болница да носи неговото име", казва д-р Тренчев.


Да ти дойде доктор на крака в село

Да ти дойде доктор на крака в село

Лекар и парамедик обхождат като доброволци самотни старци, сънародници в Англия купуват ЕГК, глюкомери храна за хората
С мотив да си полезен на другите

С мотив да си полезен на другите

16-годишният ученик от САЩ Стефан Радойчев стана доброволец в реанимацията на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново
В плен на везните и епруветките

В плен на везните и епруветките

Магистър фармацевт Димитрия Стайкова взе голямата награда на Българските фармацевтични дни, обича билките и вярва, че всеки може да реализира мечтата си
Когато кръвта говори

Когато кръвта говори

Неврохирургът д-р Асен Цеков зарази хората от Софийското мото общество с каузата кръводаряване, помагат заедно на юноши от домове
Колегите на барон Мюнхаузен в действие

Колегите на барон Мюнхаузен в действие

Прокуристите Владимир Георгиев и Пламен Милев имат срок от 6 месеца, за да стабилизират финансово Александровска болница и „Пирогов"
Като Пепеляшка в медицината

Като Пепеляшка в медицината

Д-р Ирена Йорданова е номинирана за балканска награда заради новия й подход към терапия на пандемични инфекции
Княгиня в основата на „Майчин дом”

Княгиня в основата на „Майчин дом”

За изграждането му съпругата на княз Фердинанд – Мария-Луиза, дарява зестрата си от 2 млн. франка, но не дочаква завършването му
Споделеното знание

Споделеното знание

В магията на микроорганизмите проф. Радостина Александрова е намерила хоби в работата, предизвикателствата в науката разказва в свой блог
В ритъма на сърцето

В ритъма на сърцето

Медицината не е за самотни бегачи, казва проф. Мария Миланова, която тези дни получи наградата на името на проф. Константин Чилов
Предизвикателството да успееш

Предизвикателството да успееш

Доц. Ася Консулова залага на мултидисциплинарността в лечението на рака и е решена да въведе световните стандарти в тази сфера
1 2 3 4 5 ... 6 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ