власт

Разпускат парламента без отсрочка

28-07-2022 10:18
БСП върна третия мандат, президентът Румен Радев призова НС да избере председател на КЕВР до края на седмицатаРазпускат парламента без отсрочка
Clinica.bg

press@clinica.bg
Президентът Румен Радев няма да отлага разпускането на парламента. Това стана ясно днес, след като БСП върна третия мандат за съставяне на правителство неизпълнен. Както вече стана ясно вчера, България отива на нови предсрочни избори, но не е ясно дали междувременно депутатите ще успеят да решат проблема с шефа на КЕВР.
Преди да върне мандата председателя на ПГ на БСП Георги Свиленски обяви, че партията е положила всички усилия да състави кабинет, като е съставена и управленска програма, но от ИТН са оттеглили подкрепата си. Така тя няма необходимата парламентарна подкрепа.

Затова от партията връщат мандата неизпълнен.

 

Президентът Румен Радев поздрави левицата за усилията за съставяне на кабинет. „Днес вашата партия връща този мандат, но заедно с неизпълнения мандат за съставяне на правителство, управляващата коалиция завещава на служебния кабинет и хаоса в енергетиката", каза държавният глава. По думите му кризата в сектора, която може да прерасне в колапс в социалната система и икономиката е най-тежкото наследство на това правителство.

 

Затова Румен Радев призова депутатите

 

към отговорност и намиране на решение за председател на КЕВР по възможност още днес.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък заяви, че от партията са положили всички усилия да се удължи работата на НС, за да се реши този проблем, и попита президентът има ли намерение той да удължи работата на НС, за да се избере председател на КЕВР.

 

„Още веднъж призовавам НС да намери

 

решение на този изключително важен казус до края на тази седмица", отговори лаконично от своя страна Радев. Така той не отговори директно на въпроса, но от думите му става ясно, че вероятно парламентът ще бъде разпуснат другата седмица. Това решение е в ръцете на президента, като работата на 47-ото НС ще бъде прекратена след като той издаде указ. Той пожела успех на предстоящите избори на всички политици, които "милеят за България". Избори за нов парламент пък могат да се насрочат не по-късно от два месеца след разпускане на предишното.

 

"Нов председател не може да се избере

 

за два дни и президентът много добре го знае", каза Корнелия Нинова на излизнае от Дондуков 2. Според нея той бързал да "влезе властта" и се вървяло към връщане на предишния председател на КЕВР - Иван Иванов. Вчера обаче лидерът на ДБ - Христо ИВанов, обясни, че са внесли проект за промяна в закона за енергетиката, който дава възможност да се избере от КЕВР временно изпълняващ длъжността председател. Според него проектът може да се приеме до понеделник при наличието на политическа воля от парламента.

Нинова обвини и Румен Радев, че е част

от групата, която е свалила действащото правителство. "Президентът не е спрял да критикува правителството от първия му ден, въпреки че той създаде основната партия в него - "Продължаваме промяната". Заедно с ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане" не ни дадоха 100 дни. Смятаме, че той е част от групата, която свали действащото правителство", посочи Нинова. Относно участието на представители на БСП в предстоящия кабинет, тя заяви, че Румен Радев не е поставял такъв въпрос официално, но допуска, че той можел да вземе представители на социалистите зад гърба им.  Относно проблемите на бизнеса с компенсациите на тока тя обясни, че тези въпроси трябва да се отнесат към ГЕРБ, ДПС, Възраждане и ИТН, които са гласували вота на недоверие.


НС пак се мести в бившия партиен дом

НС пак се мести в бившия партиен дом

Това ще стане след изтичане на лятната ваканция на депутатите
Местните избори – на 29 октомври

Местните избори – на 29 октомври

Държавният глава Румен Радев подписа указа, с който ги насрочи за тази дата, съобщиха от президентството
Проф. Генка Петрова е зам. министър в МОН

Проф. Генка Петрова е зам. министър в МОН

Тя заема тази длъжност за четвърти път, като преди това е била на поста в две служебни и в едно редовно правителство

Избраха кабинета „Денков-Габриел

Избраха кабинета „Денков-Габриел"

Предложеното правителство събра нужната подкрепа с гласове на ГЕРБ, ПП–ДБ и ДПС
Гласуват кабинета във вторник

Гласуват кабинета във вторник

Това ще стане на извънредно заседание на Народното събрание на 6 юни
Денков връчи мандата за кабинет

Денков връчи мандата за кабинет

По най-бързия начин ще издам указ, за да внеса вашето предложение в Народното събрание, каза президентът Румен Радев
ГЕРБ и ПП успяха с кабинета

ГЕРБ и ПП успяха с кабинета

Папката с имената ще бъде при президента в понеделник, а има и 160 гласа за конституционна реформа, казаха Мария Габриел и Николай Денков

Радев връчи втория мандат

Радев връчи втория мандат

Държавният глава обаче призова акад. Николай Денков да преосмисли изцяло целесъобразността от оползотворяването му
Радев връчва втория мандат днес

Радев връчва втория мандат днес

Вероятността да се състави редовен кабинет с него обаче намаля през последните дни

Служебният кабинет се отчита другата седмица

Служебният кабинет се отчита другата седмица

Не се наемам да прогнозирам до какво ще доведе поредното преобръщане в отношенията между първите и вторите в политическата система, каза Гълъб Донев
1 2 3 4 5 ... 29 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какви са очакванията ви от Методиката на МЗ за изработване на нова здравна карта?

Септември 2023 Предишен Следващ