власт

Разпускат парламента без отсрочка

28-07-2022 10:18
БСП върна третия мандат, президентът Румен Радев призова НС да избере председател на КЕВР до края на седмицатаРазпускат парламента без отсрочка
Clinica.bg

press@clinica.bg
Президентът Румен Радев няма да отлага разпускането на парламента. Това стана ясно днес, след като БСП върна третия мандат за съставяне на правителство неизпълнен. Както вече стана ясно вчера, България отива на нови предсрочни избори, но не е ясно дали междувременно депутатите ще успеят да решат проблема с шефа на КЕВР.
Преди да върне мандата председателя на ПГ на БСП Георги Свиленски обяви, че партията е положила всички усилия да състави кабинет, като е съставена и управленска програма, но от ИТН са оттеглили подкрепата си. Така тя няма необходимата парламентарна подкрепа.

Затова от партията връщат мандата неизпълнен.

 

Президентът Румен Радев поздрави левицата за усилията за съставяне на кабинет. „Днес вашата партия връща този мандат, но заедно с неизпълнения мандат за съставяне на правителство, управляващата коалиция завещава на служебния кабинет и хаоса в енергетиката", каза държавният глава. По думите му кризата в сектора, която може да прерасне в колапс в социалната система и икономиката е най-тежкото наследство на това правителство.

 

Затова Румен Радев призова депутатите

 

към отговорност и намиране на решение за председател на КЕВР по възможност още днес.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък заяви, че от партията са положили всички усилия да се удължи работата на НС, за да се реши този проблем, и попита президентът има ли намерение той да удължи работата на НС, за да се избере председател на КЕВР.

 

„Още веднъж призовавам НС да намери

 

решение на този изключително важен казус до края на тази седмица", отговори лаконично от своя страна Радев. Така той не отговори директно на въпроса, но от думите му става ясно, че вероятно парламентът ще бъде разпуснат другата седмица. Това решение е в ръцете на президента, като работата на 47-ото НС ще бъде прекратена след като той издаде указ. Той пожела успех на предстоящите избори на всички политици, които "милеят за България". Избори за нов парламент пък могат да се насрочат не по-късно от два месеца след разпускане на предишното.

 

"Нов председател не може да се избере

 

за два дни и президентът много добре го знае", каза Корнелия Нинова на излизнае от Дондуков 2. Според нея той бързал да "влезе властта" и се вървяло към връщане на предишния председател на КЕВР - Иван Иванов. Вчера обаче лидерът на ДБ - Христо ИВанов, обясни, че са внесли проект за промяна в закона за енергетиката, който дава възможност да се избере от КЕВР временно изпълняващ длъжността председател. Според него проектът може да се приеме до понеделник при наличието на политическа воля от парламента.

Нинова обвини и Румен Радев, че е част

от групата, която е свалила действащото правителство. "Президентът не е спрял да критикува правителството от първия му ден, въпреки че той създаде основната партия в него - "Продължаваме промяната". Заедно с ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане" не ни дадоха 100 дни. Смятаме, че той е част от групата, която свали действащото правителство", посочи Нинова. Относно участието на представители на БСП в предстоящия кабинет, тя заяви, че Румен Радев не е поставял такъв въпрос официално, но допуска, че той можел да вземе представители на социалистите зад гърба им.  Относно проблемите на бизнеса с компенсациите на тока тя обясни, че тези въпроси трябва да се отнесат към ГЕРБ, ДПС, Възраждане и ИТН, които са гласували вота на недоверие.


Изборите ще струват 70.5 млн.

Изборите ще струват 70.5 млн.

При необходимост министърът на здравеопазването, съгласувано с главния държавен здравен инспектор, следва да определи временни противоепидемични мерки за тях

Служебният кабинет пое властта

Служебният кабинет пое властта

Справяне с енергийната криза и недопускане на въвличане на България във война са сред основните задачи, които президентът Румен Радев очерта пред новото правителство
Служебният кабинет поема властта утре

Служебният кабинет поема властта утре

Премиер ще е Гълъб Донев, а здравен министър - д-р Асен Меджидиев, отиваме на избори на 2 октомври
Закриха 47-мия парламент

Закриха 47-мия парламент

На прощаване депутати от различни партии изчетоха финални декларации с критики, равносметки и благодарности
България отива на нови избори

България отива на нови избори

БСП връща мандата утре, управленската им програма не влезе в дневния ред на парламента

БСП решават за кабинета до петък

БСП решават за кабинета до петък

Утре ще предложим на Националния съвет два варианта за действие, каза Георги Свиленски
Парламентът остава поне до 12 август

Парламентът остава поне до 12 август

Причината е, че тогава най-рано може да се гласува нов председател на КЕВР, обясни лидерът на БСП Корнелия Нинова

Тупат топката за новия кабинет

Тупат топката за новия кабинет

БСП обяви два кръга преговори с коалиционните партньори, първият за политики, вторият за имена

БСП с последния мандат

БСП с последния мандат

Преговорите за кабинет започват от утре, първи ще са разговорите с "Продължаваме промяната", казва Корнелия Нинова
Три партии готови за мандата

Три партии готови за мандата

БСП, "Демократична България" и "Има такъв народ" се застъпиха за преговори за кабинет в рамките на разпадналата се четворна коалиция
1 2 3 4 5 ... 23 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Септември 2022 Предишен Следващ