без край

Болничната експанзия продължава

28-07-2022 05:45
И Мед-овете правят кардиохирургия в София и Пловдив, заедно с това ще има нови клиники по лъчелечение и нуклеарна медицинаБолничната експанзия продължава
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com

Експанзията на болничния пазар продължава. Още две нови кардиохирургии са на път да се разкрият в страната. Те ще бъдат в две от болниците на едната от трите най-големи частни вериги в страната – тази на Михаил Тиков. Информацията идва само ден, след като стана ясно, че нова кардиохирургия ще има и в „Дева Мария" в Бургас.

Двете нови отделения ще са в „Пълмед" в Пловдив и „Софиямед" в столицата. Те са планувани да са с по 40 легла. Срокът за реализирането на проекта, който МЗ е дал, е 12 месеца, като те текат от юни за едната болница и от юли за другата, след което ще е и финалното разрешение за дейността им.


Успоредно с това двете болници

са получили право да развиват и отделения по лъчелечение и нуклеарна медицина. По този начин те ще затворят цикъла за активно лечение в онкологията, тъй като вече разполагат с химиотерапии. Проектите им се оказват подобни с този на „Дева Мария", където също се предвижда създаването на модерен лъчецентър. в "Пълмед" се предвижда и друга високоспециализрана дейност - неврохирургия, която също не би трябвало да се разкрива масово. 
Междувременно заявки за развитие имаше и от страна на "Сърце и мозък". Здравните власти спряха желанието им за създаване на нова болница в Казичене до София с 500 легла, но пък се похвалиха, че са разрешили ново отделение по роботизирана хирургия чрез ендоскопска роботизирана система за хирургия, съдова хирургия и урология в болницата им в Бургас.


С реализирането на последните

проекти на „Дева Мария" и Мед-овете общият брой на кардиохирургиите в страната ще стане 13, като 7 от тях ще са в столицата, две в Бургас и две в Пловдив. По една остава във Варна и Плевен. Броят на лъчецентровете ще стане близо 25, като и в София, и в Бургас, и в Пловдив вече има по няколко, като за апаратурата в държавните и общинските лечебни заведения плати обществото преди десетина години, а сега се очакват и нови инвестиции по Плана за възстановяване и устойчивост на България, както и по Националния антираков план, който все още не е окончателно разписан. Въпросът защо се прави подобно дублиране на структури и създаване на излишни обществени разходи, започва да става повече от неудобен.


Ясно е, че подобна експанзия на

обслужва интереса на пациентите, а на инвеститорите. Очевидно обаче държавата не желае да спре разрастването на болничния пазар, въпреки че има всички инструменти за тази цел. Краят на експанзията пък по всичко личи, че все още е в далече. Причината е, че трите големи частни вериги на Мед-овете, Кардиологичния институт и на Аджибадем налагат своите пазарни позиции. Това пък е свързано с ответната реакция на по-малките частни болници, както и с умишленото съсипване на държавните и общинските лечебни заведения чрез водената политика от принципала им. Всичко това ще увеличи агонията в здравната система, ще намали качеството на грижата заради фрагментацията й и ще оскъпи здравните услуги за обществото.


Транспортират две деца от сръбския автобус в Пирогов

Транспортират две деца от сръбския автобус в Пирогов

След инцидента на АМ "Тракия" в УМБАЛ "Проф. Стоян Киркович" -Стара Загора са били настанени 14 души, казва здравният министър д-р Асен Меджидиев
Още една чернодробна трансплантация

Още една чернодробна трансплантация

Тя е извършена от специалистите във ВМА на 12 август, след донорска ситуация в Плевен
370 болници за нашето население са много

370 болници за нашето население са много

Какви са очакванията от служебния министър, какви са проблемите пред общинските болници, каква е визията за развитието на Първа градска болница в София и какво трябва да се направи в сектор здравеопазване, попитахме проф. Цветомир Димитров.
Остойностяват труда на медиците

Остойностяват труда на медиците

Подобряване на профилактиката сред децата, продължаване на дейностите по антираковия план и купуването на хеликоптери

Чакаме 3.7 млрд. по Плана за възстановяване

Чакаме 3.7 млрд. по Плана за възстановяване

Парите ще дойдат идните месеци, но работата по второто плащане е доста по-сериозна, предупреди заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов
Д-р Златанов пое Надзора на НЗОК

Д-р Златанов пое Надзора на НЗОК

На него ще се падне да довърши преговорите по анекса на НРД, както и да запчоне подготовката за нов рамков договор
Директорските заплати – без промяна

Директорските заплати – без промяна

Въпреки заканите на бившият кабинет да се намали ножицата и догодина ще имаме заплати над 1 млн.

МЗ да направи анализ на болниците

МЗ да направи анализ на болниците

Какви са очакванията от служебния министър Асен Меджидиев, какви са проблемите пред общинските болници и каква е визията за развитието на МБАЛ – Свищов. Това попитахме нейния управител Илиян Венков.
Агресия и при спасителите

Агресия и при спасителите

До сблъсък с туристи се е стигнало на плажа на „Слънчев бряг" заради незачитането на червения флаг

Допълнителна линейка за всеки морски курорт

Допълнителна линейка за всеки морски курорт

За това са се разбрали министрите на туризма и здравеопазването Илиан Димитров и д-р Асен Меджидиев
1 2 3 4 5 ... 401 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ