важно

Бизнесът напомня за скъпия ток

27-07-2022 12:54
Без спешната намеса на МС, от 1 август дори училищата и болниците ще плащат непосилни сметки, предупреждават от АОБРБизнесът напомня за скъпия ток
Clinica.bg

press@clinica.bg

Въпреки че парламентът прие бизнесът да получава компенсации за скъпия ток до цена от 250 лв. на мвтч., правителството в оставка все още не е привело решението в действие и не е сключило нужните договори. Ако това не стане до края на седмицата, от 1 август всички сме иправени пред колапс, предупреждават от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР).

За пореден път Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) е принудена да алармира за тежък проблем, чието решение е оставено на политическото безвремие, в което българският управленски елит постави икономиката и обществото ни.

Повече от година високите енергийни цени тероризират небитовите потребители, а косвено и цялото общество, което вече бере горчивите плодове на инфлационните процеси.


Месеци наред пишем писма,

правим разчети, предлагаме механизми, организираме срещи, призоваваме за разум и прагматизъм, но почти без резултат. Единственият резултат до момента е гласуваната от Народното събрание актуализация на Държавния бюджет, чрез която беше планирана компенсация на ел.енергията над прага от 250 лв./МВтч. С тази изстрадана, но необходима стъпка, обаче, не се изчерпаха отговорностите на държавата към икономиката и обществото!


За да бъде приложен Законът

за държавния бюджет, Министерският съвет трябва да приеме решение за определяне на допълнителните вноски във Фонд „Сигурност на електроенергийната система", с които да се финансира програмата за компенсиране на небитовите потребители на ел.енергия за периода юли-декември 2022 г. Такова решение липсва, а отговорният вицепремиер е в отпуск!

Липсата на такова решение възпрепятства сключването на договори между Министерството на енергетиката и търговците на ел.енергия, което означава, че последните ще начислят в месечните фактури на небитовите потребители пълния размер на цената, без очакваната компенсация.


Казано иначе, само след два

работни дни, на 1 август ще започне фактурирането към небитовите потребители и в тези фактури няма да има нито стотинка компенсация, а фактурираната цена ще е в пъти над икономически поносимата. Така всички български предприятия и всички обществени институции (болници, училища, детски градини, музеи, театри, общински администрации и т.н.) ще трябва да плащат политическото безхаберие на забравили своя дълг управленци!


Всеки разумен човек ще

разбере какво всъщност следва от това – следват ликвидни проблеми, невъзможност за плащане на непосилните енергийни сметки, фалити на предприятия и закриване на обществени институции, хиляди безработни, висока инфлация, обедняване, икономически крах!

Напомняме, че като представители на бизнеса, който е и коректен данъкоплатец, сме работодатели на всички участници в управлението на страната. Именно като техни работодатели настояваме да си вършат работата отговорно и в срок.

Уви, не виждаме подобно

старание от тяхна страна. Виждаме множество дефицити на умения и огромен „производствен брак", влияещ разрушително на икономиката ни. Няма разумен работодател, който би търпял дълго това! И нашето търпение се изчерпа!

Настояваме за СПЕШНО решение на Министерския съвет за прилагане на гласуваните чрез Закона за държавния бюджет компенсации на високите ел.енергийни цени. В противен случай, икономическата ситуация в страната ще бъде взривена, а последиците ще бъдат за ВСИЧКИ!


ГОСПОДА УПРАВЛЕНЦИ,


Вашето пребиваване във властта е временно, но икономиката и обществото са постоянни величини, които функционират не от мандат до мандат, не от избори до избори. Икономиката и обществото се нуждаят от отговорно управление, стабилност и предвидимост! Разчитаме поне за кратко да загърбите политическите си битки за оцеляване и да помислите за оцеляването на българската икономика, защото тя трябва да остане и след Вас!


Увеличават щата на ГИТ със 180 бройки

Увеличават щата на ГИТ със 180 бройки

В агенцията да се създаде и позицията „заместник изпълнителен директор", предвижда новия Устройствен правилник, който кабинетът одобри
Новите пенсии - ясни на 3 октомври

Новите пенсии - ясни на 3 октомври

Оттогава хората ще могат да проверят преизчислените си суми, те ще се изплащат между 7 и 20 октомври
Болните станаха „клиенти

Болните станаха „клиенти

Отпадането на задължението за лицата без доход да правят здравноосигурителни вноски е едно от належащите условия за общодостъпно здравеопазване, казват от КТ "Подкрепа"
КНСБ праща писма за заплатите

КНСБ праща писма за заплатите

По този начин синдикатът продължава кампанията си за по-високи доходи, иска предприятията да ги попълнят
НОИ консултира 464 души във Варна

НОИ консултира 464 души във Варна

Те посетиха българо-германските дни, на които експерти от института и Германското осигуряване отговаряха на въпросите им
Приеха линията на бедност от 504 лв.

Приеха линията на бедност от 504 лв.

Толкова ще бъде тя през 2023 година, а стойността й се повишава с 91 лв., спрямо стойността й през 2022 г.
14.6% ръст на разходите на работодателите за заплати

14.6% ръст на разходите на работодателите за заплати

Той варира от 22.8% при административни и спомагателни дейности до 1.8% при хуманно здравеопазване и социална работа, показват данните на НСИ
България дала 22 млрд. за социални плащания

България дала 22 млрд. за социални плащания

Най-много са разходите за пенсии – 9.289 млрд. лв., следвани от тези за настъпили здравословни проблеми – 6.587 млрд. лева

КНСБ блокира част от Триъгълника на властта

КНСБ блокира част от Триъгълника на властта

Синдикатите излязоха на първата протестна акция за по-високи доходи, след което представиха исканията си пред премиера Гълъб Донев
90 работодатели разкриват 730 места за студенти

90 работодатели разкриват 730 места за студенти

Такава готовност е заявена за учебната 2022/2023 година, казва икономическият министър Никола Стоянов
1 2 3 4 5 ... 71 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Септември 2022 Предишен Следващ