ТЕРАПИЯ

Кални бани лекуват артрит и жлъчка

09-05-2017 07:46
Загряващите процедури чистят токсините и усилват метаболизма, обяснява рехабилитаторът Симеон КостовКални бани лекуват артрит и жлъчка
Соня
Соня
Василева
s_spasova@yahoo.com
Да влезеш в локва и да се нацапаш с кал от глава до пети - кое хлапе не мечтае за това? А тазгодишната дъждовна пролет е просто перфектна за подобни пакости. Калта обаче върши далеч по-големи "чудеса" от това да докарва майките до истерия и да пълни пералнята с почерняло пране. Как и кога се прилага калолечението? Clinica.bg попита Симеон Костов, главен рехабилитатор в медицински център „Медика–експерт", клон Нареченски бани.

Калолечението (пелоидотерапия – от гр. пелос – кал, тиня) е ефективен метод за лечение, който е бил ползван още в дълбока древност и се прилагал от старите египтяни, римляни, гърци, индийци. За него се споменава още 1800 години пр.н. е. в прочутия папирус “Кахун”. Според документа, хората по цялото поречение на Нил са ползвали калта, за да церят ставните си болежки, а благодарение на нея жените успявали да поддържат кожата си гладка и еластична. 

ВИЗИТКА
 

Симеон Костов завършва Медицинския колеж към МУ-Пловдив през 2012 г. В момента учи магистърска програма по „Рехабилитация, уелнес, СПА и балнеолечение" с направление „Управление на здравни грижи". В Медицински център „Медика – експерт" работи от 2012 г., като от миналата година е главен рехабилитатор.

В основата на лечебното й действие стоят три фактора – термичен, химичен и механичен, обяснява Симеон Костов. Благодарение на загряването на калта, която се нанася върху тялото, съдовете и капилярите се разширяват, температурата на организма се повишава, а обменните процеси се ускоряват. Чрез кожата, а от там и дълбоко в клетките на цялото тяло, навлизат различни полезни вещества и микроелементи -

като калций, йод, фосфор,калий, магнезий, сяра, желязо

затова говорим за химичен фактор. Механичното действие на калта пък се получава, благодарение на нейната тежест върху тялото. Натискът й усилва разпространението на топлината и се засилва кръвообращението, обяснява рехабилитаторът.

„Ние използваме за лечение лиманна кал, добита от района на Поморие,” уточнява Костов. Този вид е известен с богатия си на сяра и желязо състав. Популярни сред рехабилитаторите са още и торфената и минералноизворна кал.

Калолечението се препоръчва при различни заболявания на опорно-двигателната система – като коксартоза, дискова херния и артрит, както и на периферната и централната нервна система. Терапията

помага при проблеми с мъжката и женската пикочно-полова системи

както и при заболявания на стомашно-чревния тракт, черния дроб и жлъчните пътища, кръвоносните съдове. Благодарение на нейното действие, отровите и токсините излизат по-бързо и лесно от тялото.

Преди да се прибегнете до калолечение обаче е необходимо да се посъветвате с вашия лекар. „Строго противопоказно е да го прилагате при възпаления или повишена температура, защото калта е топла и така неразположението може да се увеличи”, предупреждава Симеон Костов. Терапията не бива да се прилага и при  инфекциозни заболявания, злокачествени тумори, както и

след инфаркт на миокарда или мозъчен инсулт

Противопоказанията включват и тежки заболявания на белите дробове. Бременните също не бива да се подлагат на подобно лечение.

В България се прилагат различни методи на калолечение, като сред най-популярните са калните вани и апликациите. При първите лепкавата каша се разрежда с минерална или морска вода при температура около 38 градуса. Човек ляга във ваната, където престоява 15-20 минути. Процедурата се прави два дни, а на третия се почива.

Друг вариант е да се приложи апликация – калта се нагрява на водна баня до 36-40 градуса и след това с нея се намазва участъка от тялото, който трябва да бъде третиран, обяснява Костов, чийто екип работи именно по този метод. След това пациентът се покрива с найлон и кърпа, за да се задържа топлината и се оставя на спокойствие.

Процедурата обикновено трае около 20 минути

след това е препоръчително да се вземе душ, а после да се почива. При този метод топлинният фактор при апликациите действа по-силно, а водоразтворимите съставки на калта проникват в тялото е по-слабо, в сравнение с калните вани, уточнява Костов.

 Не е добре да се яде поне час-два преди и след процедурата, а алкохолът е забранен. Обикновено терапията се провежда два пъти годишно – в серия от 6 до 10 процедури. При по-сериозни заболявания и по преценка на лекарите, е допустимо да се направят и до 15 процедури (в рамките на 15 дни). Може да се третира цялото тяло или различни части от него – крака, пояс, лице, врат.

Правилният подбор на процедурите, както и това колко ще продължат и колко пъти ще бъдат повторени е много важен, за да може човек да се почувства по-добре и да помогнат за по-бързото му възстановяване. Затова всеки пациент се преглежда преди сеансите от специалист по физикална и рехабилитационна медицина, обобщава Костов.

 

ПЪРВА ПОМОЩ


Върши чудеса, ако ви ужили пчела
 Калта помага и при ужилване от пчела, оса или други насекоми. Лепкавата каша не само ще облекчи неприятните симптоми след пробождането, но и ще извлече жилото, ако е останало в тялото.

Черна кал от крайбрежието на Мъртво море пък се препоръчва за почистване на кожата. Нейното действие е антимикробно, отстранява мъртвите клетки, а веществата, които съдържа (магнезий, калий, калций и множество други минерали) подхранват кожата, придават й еластичен и здрав вид.


Държавата е длъжник за балнеопрофилактиката

Държавата е длъжник за балнеопрофилактиката

Тази година ще се проведе Десетия конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА-туризъм. Какви са ресурсите ни, достатъчно ли е финансирането на клинините пътеки, има ли кадрова криза в балнеолечението и рехабилитацията, попитахме д-р Сийка Кацарова.
Искат рехабилитация за кисти на Тарлов

Искат рехабилитация за кисти на Тарлов

След 7-годишна борба с рядката болест Моника Маринова отново ходи и иска да помогне на други българи в нейното положение

Не превръщайте болния в диктатор

Не превръщайте болния в диктатор

Какво обаче се случва, ако член на семейството научи, че страда от тежка болест? Как се променят отношенията, как да преодолеем трудните моменти, разговаряме със семейния терапевт Стоян Георгиев.

Алкохолът – начин на употреба

Алкохолът – начин на употреба

Колко от нас пият? И ... в какви количества? Какво означава диагнозата "алкохолна болест" и до какви увреди води, разказва д-р Георги Джупанов.

Масажът като афродизиак

Масажът като афродизиак

Свети Валентин почти чука на вратата ни и освен радостно нетърпение, ни носи и леко безпокойство – за това как да изненадаме любимия човек. Ако все още не сте намерили вярната идея, помислете над тази - любовен масаж. 

Тайните на масажа

Тайните на масажа

Масажът понижава кръвното налягане, стимулира и мускулната дейност. Най-ефективен е в комбинация с аромотерапия. Къде се крие "вълшебството", споделя рехабилитаторът Симеон Костов.
Ваната помага на сърцето и нервите

Ваната помага на сърцето и нервите

Да се отпуснеш сред морските вълни през лятото е не просто почивка, това може и да ни лекува. Как може водата да ни помага през цялата година, попитахме Симеон Костов.
Гимнастика пред телевизора

Гимнастика пред телевизора

Даже и да сте имали спортна програма за лятото, през есента и зимата става все по-трудно да я спазвате. Има начин да не се обезвижвате съвсем. Може да правите гимнастика в офиса и вкъщи, казва Диляна Костова.
Депресия след отпуска – нормално

Депресия след отпуска – нормално

Даже и добре да си поживее човек, отпуската все някога свършва. Какво да правим и как да се спасим от бездната на депресията след нея, попитахме проф. Захарина Савова.

Чистят тялото с отрицателни йони

Чистят тялото с отрицателни йони

Йонната детоксикация е един вариант да изчистим тялото си от вредни вещества. Как става това, какво представлява този метод, обяснява Симеон Костов.
1 2 3 4 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ