надежда

Има ли поврат в роенето на болници

22-07-2022 11:41
Реалистичната прогноза за съжаление включва запазване на досегашната практика с едно изключение - КазиченеИма ли поврат в роенето на болници
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com

Министерство на здравеопазването преди ден оповести, че отказва да издаде разрешение за дейност на новата болница в Казичене на „Сърце и мозък", защото населението няма потребност от такава. Решението на здравния министър проф. Асена Сербезова е напълно правилно. Нещо повече, въпреки че от години говорим, как болничната мрежа у нас е раздута, тя не спираше да се разраства, на практика то е първата спирачка в тази посока, която здравните власти налагат за последните 20 години. И заслужава аплодисменти.

Има ли поврат в роенето на болници

Реалистичната прогноза за съжаление включва запазване на досегашната практика с едно изключение - Казичене

Министерство на здравеопазването преди ден оповести, че отказва да издаде разрешение за дейност на новата болница в Казичене на „Сърце и мозък“, защото населението няма потребност от такава. Решението на здравния министър проф. Асена Сербезова е напълно правилно. Нещо повече, въпреки че от години говорим, как болничната мрежа у нас е раздута, тя не спираше да се разраства, на практика то е първата спирачка в тази посока, която здравните власти налагат за последните 20 години. И заслужава аплодисменти.

Мотивите

Желанието на „Сърце и мозък“ беше да разкрият нова структура в Казичене, на 17 км. от центъра на София. Намеренията на инвеститорите бяха за лечебно заведение с 26 медицински специалности, разположени в 28 клиники и отделения с 550 легла. Само че в столицата договорните партньори на НЗОК за болнична помощ вече са 80 лечебни заведения. Дейностите, които се предлагат в тях се дублират по няколко пъти във всички медицински направления, а същевременно по обективните данни на НСИ населението на страната и на медицинските специалисти намалява. Всичко това и без особени анализи и изчисления показва, че нужда от нови структури в София няма. Така че решението на здравния министър проф. Асена Сербезова защитава обществения интерес и спомага за по-ефективното изразходване на ресурса.

Прецедент

Стойността му се увеличава още повече, защото то е първото по рода си от 20 години насам. Досега не е имало случай, в който здравните власти да откажат разрешение за дейност на нова болница. И ако в първите пет-шест години от началото на роенето им през 1991 г. това не правеше особено впечатление, то след това негативите от разрастването на болниците и откриването на нови без да се затварят стари, започнаха да стават напълно ясни – оскъпяване на грижата, увеличаване на доплащането, липса на персонал и намаляване на качеството на лечение. Въпреки това реакция от държавата нямаше. Беглите опити на здравните власти да редуцират разрастването и да преструктурират мрежата завършваха с вземането на главата на съответния здравен министър. Не помогнаха дори анализите и подкрепата на „Св. банка“, ЕК или СЗО в тази посока, а разрешенията за нови болници и дейности продължаваха да текат.

Има ли но

За съжаление да. То не засяга конкретното решение на проф. Асена Сербезова да откаже създаването на новата болница в Казичене, от която хората нямат нужда, решението е абсолютно правилно. Голямото „но“ е свързано с това, че отказът е един на фона на множество одобрения на МЗ за нови дейности, които продължават да се дават за вече съществуващи болници. От „Сърце и мозък“ вчера изброиха пет такива в „Софиямед“, „Пълмед“, „Бургасмед“, които са собственост на най-голямата частна верига у нас на Михаил Тиков, както и на частната болница „Св. София“, и на държавната „Св. Анна“. От здравното министерство потвърдиха, че това е така и допълниха списъка с нови разрешения за другата болница на „Сърце и мозък“ в Бургас, а преди дни се оказа, че има разрешение и за нова инвазивна кардиология в областната болница там, но със сигурност това не изчерпва списъка, опашката от болници за нови дейности всяка година е от няколко десетки кандидати. От МЗ обаче заявиха, че няма място за сравнение между мащаба на една клиника или отделение за още една дейност във вече съществуваща болница и създаването на изцяло ново лечебно заведение. Точно тук е и неразбирането, и проблема, който остава.

Мащабът

Да, мащабът на ново отделение с 10 или 20 легла е далече от 500, но принципът е същият – създава се нещо, което вече съществува на територията на региона в други болници и няма нужда от него. В същото време всяка нова клиника или отделение върви с нуждата от персонал, който трябва да се вземе от друга болница, която вече има такава структура. Когато разделиш недостатъчните медицински сестри на две, броят им не става по-достатъчен, напротив, което задълбочава прегарянето при тях и намалява качеството на грижите за пациентите. Намаляват и пациентите. И към момента все повече лекари се оплакват от редукция на дейността, защото тя се преразпределя към все повече на брой нови структури, само че, за да бъде един специалист добър, той трябва да има минимален обем от дейност, а често такъв няма особено за високоспециализираните дейности като кардиохирургия, неврохирургия, лъчелечение и т.н. На практика новата клиника или отделение се оказва, че не са бонус в една раздута болнична система, а негатив. Те биха били бонус, ако вървяха успоредно със затварянето на аналогична структура, която не работи добре, а такова няма. В този смисъл е крайно време държавата да внесе ред в здравеопазването и да заеме полагаемото й се място, като въведе ясни правила за това какво е болница, отделение, качество на лечение, нужда от лечебни заведения, и най-вече да започне да контролира спазването им. Защото и при сегашната нормативна база вероятно половината лечебни заведения щяха да се окажат за затваряне.

Очакванията

Можем да ги разделим на оптимистични и реалистични. В първата графа влизат надеждите, че това ще е първата стъпка от промяната на държавното безхаберие в здравеопазването с чиято помощ се толерират единствено и само интересите на шепа бизнесмени и на още толкова от най-известните ни лекари. Реалистичната прогноза за съжаление включва запазване на досегашната практика с едно изключение за болницата на „Сърце и мозък“ в Казичене, което вероятно инвеститорите ще обжалват в съда и то ще падне. И така докато повечето публични лечебни заведения в по-малките градове в провинцията се самозатворят и останат няколко частни структури в големите населени места с огромен процент на доплащане за богатите българи и още толкова държавни за бедните. Само времето ще покаже, а междувременно - нека бъдем оптимисти!

Мотивите


Желанието на „Сърце и мозък" беше да разкрият нова структура в Казичене, на 17 км. от центъра на София. Намеренията на инвеститорите бяха за лечебно заведение с 26 медицински специалности, разположени в 28 клиники и отделения с 550 легла. Само че в столицата договорните партньори на НЗОК за болнична помощ вече са 80 лечебни заведения. Дейностите, които се предлагат в тях се дублират по няколко пъти във всички медицински направления, а същевременно по обективните данни на НСИ населението на страната и на медицинските специалисти намалява. Всичко това и без особени анализи и изчисления показва, че нужда от нови структури в София няма. Така че решението на здравния министър проф. Асена Сербезова защитава обществения интерес и спомага за по-ефективното изразходване на ресурса.


Прецедент


Стойността му се увеличава още повече, защото то е първото по рода си от 20 години насам. Досега не е имало случай, в който здравните власти явно да откажат разрешение за дейност на нова болница, повечето съвестни министри не разписваха, но оставяха тези решения за по-бизнес скроените си наследници. И ако в първите пет-шест години от началото на роенето им през 1991 г. това не правеше особено впечатление, то след това негативите от разрастването на болниците и откриването на нови без да се затварят стари, започнаха да стават напълно ясни – оскъпяване на грижата, увеличаване на доплащането, липса на персонал и намаляване на качеството на лечение. Въпреки това реакция от държавата нямаше. Беглите опити на здравните власти да редуцират разрастването и да преструктурират мрежата завършваха с вземането на главата на съответния здравен министър. Не помогнаха дори анализите и подкрепата на „Св. банка", ЕК или СЗО в тази посока, а разрешенията за нови болници и дейности продължаваха да текат.


Има ли "но"


За съжаление да. То не засяга конкретното решение на проф. Асена Сербезова да откаже създаването на новата болница в Казичене, от която хората нямат нужда, решението е абсолютно правилно. Голямото „но" е свързано с това, че отказът е един на фона на множество одобрения на МЗ за нови дейности, които продължават да се дават за вече съществуващи болници. От „Сърце и мозък" вчера изброиха пет такива в „Софиямед", „Пълмед", „Бургасмед", които са собственост на най-голямата частна верига у нас на Михаил Тиков, както и на частната болница „Св. София", и на държавната „Св. Анна". От здравното министерство потвърдиха, че това е така и допълниха списъка с нови разрешения за другата болница на „Сърце и мозък" в Бургас, а преди дни се оказа, че има разрешение и за нова инвазивна кардиология в областната болница там, но със сигурност това не изчерпва списъка, опашката от болници за нови дейности всяка година е от няколко десетки кандидати. От МЗ обаче заявиха, че няма място за сравнение между мащаба на една клиника или отделение за още една дейност във вече съществуваща болница и създаването на изцяло ново лечебно заведение. Точно тук е и неразбирането, и проблема, който остава.


Мащабът


Да, мащабът на ново отделение с 10 или 20 легла е далече от болница с 500, но принципът е същият – създава се нещо, което вече съществува на територията на региона в други лечебни заведения и няма нужда от него. В същото време всяка нова клиника или отделение върви с нуждата от персонал, който трябва да се вземе от друга болница, която вече има такава структура. Когато разделиш недостатъчните медицински сестри на две, броят им не става по-достатъчен, напротив, което задълбочава прегарянето при тях и намалява качеството на грижите за пациентите. Намаляват и пациентите. И към момента все повече лекари се оплакват от редукция на дейността, защото тя се преразпределя към все повече на брой нови структури, само че, за да бъде един специалист добър, той трябва да има минимален обем от дейност, а често такъв няма особено за високоспециализираните дейности като кардиохирургия, неврохирургия, лъчелечение и т.н. На практика новата клиника или отделение се оказва, че не са бонус в една раздута болнична система, а негатив. Те биха били бонус, ако вървяха успоредно със затварянето на аналогична структура, която не работи добре, а такова няма. В този смисъл е крайно време държавата да внесе ред в здравеопазването и да заеме полагаемото й се място, като въведе ясни правила за това какво е болница, отделение, качество на лечение, нужда от лечебни заведения, и най-вече да започне да контролира спазването им. Защото и при сегашната нормативна база вероятно половината лечебни заведения щяха да се окажат за затваряне.


Очакванията


Можем да ги разделим на оптимистични и реалистични. В първата графа влизат надеждите, че това ще е първата стъпка от промяната на държавното безхаберие в здравеопазването с чиято помощ се толерират единствено и само интересите на шепа бизнесмени и на още толкова от най-известните ни лекари. Реалистичната прогноза за съжаление включва запазване на досегашната практика с едно изключение за болницата на „Сърце и мозък" в Казичене, което вероятно инвеститорите ще обжалват в съда и то ще падне. И така докато повечето публични лечебни заведения в по-малките градове в провинцията се самозатворят и останат няколко частни структури в големите населени места с огромен процент на доплащане за богатите българи и още толкова държавни за бедните. Само времето ще покаже, а междувременно - нека бъдем оптимисти!


МЗ отказа разрешение за Казичене

МЗ отказа разрешение за Казичене

Няма база за сравнение между новите дейности на петте болници и тази на "Сърце и мозък", казват от ведомството
Не сме искали нови легла

Не сме искали нови легла

Разрешението ни е единствено и само за преструктуриране на част от вече съществуващите в болницата за активно лечение, казват от УМБАЛ „Св. Анна"

„Сърце и Мозък

„Сърце и Мозък" дава здравния министър на прокуратурата

Според ръководството на болницата в последните дни властите са издали пет заповеди за нови дейности - на УМБАЛ „Софиямед", „УМБАЛ Пълмед", „МБАЛ Бургасмед", „МБАЛ Света София" и МБАЛ „Света Анна"
Казичене на път да измени закони

Казичене на път да измени закони

За да даде ИАМН положително становище за нова болница на „Сърце и мозък" в София, е бил оказан натиск върху служител

Бъдещето на системата е безрадостно без адекватни решения

Бъдещето на системата е безрадостно без адекватни решения

Добър ли е бюджетът на НЗОК, как може да бъде предолян кадровият дефицит, следва ли да се наложи мораториум върху нови дейности и правилни ли са стъпките на новите управляващи по отношение на здравеопазването. Това попитахме д-р Мими Виткова.
Ще актуализираме здравната карта

Ще актуализираме здравната карта

Измина малко повече от месец от формирането на новото правителство. Изгради ли новият екип в ресорното ведомство визията си за промени в болничната сфера, да очакваме ли ограничаване на безкрайното роене на лечебни заведения у нас и мерки за преодоляване на кадровия им дефицит, попитахме ресорният зам. министър д-р Петър Грибнев. 

Тайната на разрешенията за нови болници

Тайната на разрешенията за нови болници

Или как в оценките на агенция „Медицински надзор" се оказва, че има потребност от лечебни заведения, въпреки намаляващото население

Още няма решение за Казичене

Още няма решение за Казичене

Здравният министър ще изиска по случая нова информация от НЗОК и ИАМН

МЗ без решение за Казичене

МЗ без решение за Казичене

Към настоящия момент процедурата по издаване на заповед на министъра не е приключила с издаването на акт, казаха от ведомството
ИАМН готова с Казичене, но крие оценката

ИАМН готова с Казичене, но крие оценката

От агенцията мотивират отказа си да съобщят каква е оценката им на инвеститорското намерение с това, че са я пратили в МЗ

1 2 3 4 5 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ