надежда

Има ли поврат в роенето на болници

22-07-2022 11:41
Реалистичната прогноза за съжаление включва запазване на досегашната практика с едно изключение - КазиченеИма ли поврат в роенето на болници
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com

Министерство на здравеопазването преди ден оповести, че отказва да издаде разрешение за дейност на новата болница в Казичене на „Сърце и мозък", защото населението няма потребност от такава. Решението на здравния министър проф. Асена Сербезова е напълно правилно. Нещо повече, въпреки че от години говорим, как болничната мрежа у нас е раздута, тя не спираше да се разраства, на практика то е първата спирачка в тази посока, която здравните власти налагат за последните 20 години. И заслужава аплодисменти.

Има ли поврат в роенето на болници

Реалистичната прогноза за съжаление включва запазване на досегашната практика с едно изключение - Казичене

Министерство на здравеопазването преди ден оповести, че отказва да издаде разрешение за дейност на новата болница в Казичене на „Сърце и мозък“, защото населението няма потребност от такава. Решението на здравния министър проф. Асена Сербезова е напълно правилно. Нещо повече, въпреки че от години говорим, как болничната мрежа у нас е раздута, тя не спираше да се разраства, на практика то е първата спирачка в тази посока, която здравните власти налагат за последните 20 години. И заслужава аплодисменти.

Мотивите

Желанието на „Сърце и мозък“ беше да разкрият нова структура в Казичене, на 17 км. от центъра на София. Намеренията на инвеститорите бяха за лечебно заведение с 26 медицински специалности, разположени в 28 клиники и отделения с 550 легла. Само че в столицата договорните партньори на НЗОК за болнична помощ вече са 80 лечебни заведения. Дейностите, които се предлагат в тях се дублират по няколко пъти във всички медицински направления, а същевременно по обективните данни на НСИ населението на страната и на медицинските специалисти намалява. Всичко това и без особени анализи и изчисления показва, че нужда от нови структури в София няма. Така че решението на здравния министър проф. Асена Сербезова защитава обществения интерес и спомага за по-ефективното изразходване на ресурса.

Прецедент

Стойността му се увеличава още повече, защото то е първото по рода си от 20 години насам. Досега не е имало случай, в който здравните власти да откажат разрешение за дейност на нова болница. И ако в първите пет-шест години от началото на роенето им през 1991 г. това не правеше особено впечатление, то след това негативите от разрастването на болниците и откриването на нови без да се затварят стари, започнаха да стават напълно ясни – оскъпяване на грижата, увеличаване на доплащането, липса на персонал и намаляване на качеството на лечение. Въпреки това реакция от държавата нямаше. Беглите опити на здравните власти да редуцират разрастването и да преструктурират мрежата завършваха с вземането на главата на съответния здравен министър. Не помогнаха дори анализите и подкрепата на „Св. банка“, ЕК или СЗО в тази посока, а разрешенията за нови болници и дейности продължаваха да текат.

Има ли но

За съжаление да. То не засяга конкретното решение на проф. Асена Сербезова да откаже създаването на новата болница в Казичене, от която хората нямат нужда, решението е абсолютно правилно. Голямото „но“ е свързано с това, че отказът е един на фона на множество одобрения на МЗ за нови дейности, които продължават да се дават за вече съществуващи болници. От „Сърце и мозък“ вчера изброиха пет такива в „Софиямед“, „Пълмед“, „Бургасмед“, които са собственост на най-голямата частна верига у нас на Михаил Тиков, както и на частната болница „Св. София“, и на държавната „Св. Анна“. От здравното министерство потвърдиха, че това е така и допълниха списъка с нови разрешения за другата болница на „Сърце и мозък“ в Бургас, а преди дни се оказа, че има разрешение и за нова инвазивна кардиология в областната болница там, но със сигурност това не изчерпва списъка, опашката от болници за нови дейности всяка година е от няколко десетки кандидати. От МЗ обаче заявиха, че няма място за сравнение между мащаба на една клиника или отделение за още една дейност във вече съществуваща болница и създаването на изцяло ново лечебно заведение. Точно тук е и неразбирането, и проблема, който остава.

Мащабът

Да, мащабът на ново отделение с 10 или 20 легла е далече от 500, но принципът е същият – създава се нещо, което вече съществува на територията на региона в други болници и няма нужда от него. В същото време всяка нова клиника или отделение върви с нуждата от персонал, който трябва да се вземе от друга болница, която вече има такава структура. Когато разделиш недостатъчните медицински сестри на две, броят им не става по-достатъчен, напротив, което задълбочава прегарянето при тях и намалява качеството на грижите за пациентите. Намаляват и пациентите. И към момента все повече лекари се оплакват от редукция на дейността, защото тя се преразпределя към все повече на брой нови структури, само че, за да бъде един специалист добър, той трябва да има минимален обем от дейност, а често такъв няма особено за високоспециализираните дейности като кардиохирургия, неврохирургия, лъчелечение и т.н. На практика новата клиника или отделение се оказва, че не са бонус в една раздута болнична система, а негатив. Те биха били бонус, ако вървяха успоредно със затварянето на аналогична структура, която не работи добре, а такова няма. В този смисъл е крайно време държавата да внесе ред в здравеопазването и да заеме полагаемото й се място, като въведе ясни правила за това какво е болница, отделение, качество на лечение, нужда от лечебни заведения, и най-вече да започне да контролира спазването им. Защото и при сегашната нормативна база вероятно половината лечебни заведения щяха да се окажат за затваряне.

Очакванията

Можем да ги разделим на оптимистични и реалистични. В първата графа влизат надеждите, че това ще е първата стъпка от промяната на държавното безхаберие в здравеопазването с чиято помощ се толерират единствено и само интересите на шепа бизнесмени и на още толкова от най-известните ни лекари. Реалистичната прогноза за съжаление включва запазване на досегашната практика с едно изключение за болницата на „Сърце и мозък“ в Казичене, което вероятно инвеститорите ще обжалват в съда и то ще падне. И така докато повечето публични лечебни заведения в по-малките градове в провинцията се самозатворят и останат няколко частни структури в големите населени места с огромен процент на доплащане за богатите българи и още толкова държавни за бедните. Само времето ще покаже, а междувременно - нека бъдем оптимисти!

Мотивите


Желанието на „Сърце и мозък" беше да разкрият нова структура в Казичене, на 17 км. от центъра на София. Намеренията на инвеститорите бяха за лечебно заведение с 26 медицински специалности, разположени в 28 клиники и отделения с 550 легла. Само че в столицата договорните партньори на НЗОК за болнична помощ вече са 80 лечебни заведения. Дейностите, които се предлагат в тях се дублират по няколко пъти във всички медицински направления, а същевременно по обективните данни на НСИ населението на страната и на медицинските специалисти намалява. Всичко това и без особени анализи и изчисления показва, че нужда от нови структури в София няма. Така че решението на здравния министър проф. Асена Сербезова защитава обществения интерес и спомага за по-ефективното изразходване на ресурса.


Прецедент


Стойността му се увеличава още повече, защото то е първото по рода си от 20 години насам. Досега не е имало случай, в който здравните власти явно да откажат разрешение за дейност на нова болница, повечето съвестни министри не разписваха, но оставяха тези решения за по-бизнес скроените си наследници. И ако в първите пет-шест години от началото на роенето им през 1991 г. това не правеше особено впечатление, то след това негативите от разрастването на болниците и откриването на нови без да се затварят стари, започнаха да стават напълно ясни – оскъпяване на грижата, увеличаване на доплащането, липса на персонал и намаляване на качеството на лечение. Въпреки това реакция от държавата нямаше. Беглите опити на здравните власти да редуцират разрастването и да преструктурират мрежата завършваха с вземането на главата на съответния здравен министър. Не помогнаха дори анализите и подкрепата на „Св. банка", ЕК или СЗО в тази посока, а разрешенията за нови болници и дейности продължаваха да текат.


Има ли "но"


За съжаление да. То не засяга конкретното решение на проф. Асена Сербезова да откаже създаването на новата болница в Казичене, от която хората нямат нужда, решението е абсолютно правилно. Голямото „но" е свързано с това, че отказът е един на фона на множество одобрения на МЗ за нови дейности, които продължават да се дават за вече съществуващи болници. От „Сърце и мозък" вчера изброиха пет такива в „Софиямед", „Пълмед", „Бургасмед", които са собственост на най-голямата частна верига у нас на Михаил Тиков, както и на частната болница „Св. София", и на държавната „Св. Анна". От здравното министерство потвърдиха, че това е така и допълниха списъка с нови разрешения за другата болница на „Сърце и мозък" в Бургас, а преди дни се оказа, че има разрешение и за нова инвазивна кардиология в областната болница там, но със сигурност това не изчерпва списъка, опашката от болници за нови дейности всяка година е от няколко десетки кандидати. От МЗ обаче заявиха, че няма място за сравнение между мащаба на една клиника или отделение за още една дейност във вече съществуваща болница и създаването на изцяло ново лечебно заведение. Точно тук е и неразбирането, и проблема, който остава.


Мащабът


Да, мащабът на ново отделение с 10 или 20 легла е далече от болница с 500, но принципът е същият – създава се нещо, което вече съществува на територията на региона в други лечебни заведения и няма нужда от него. В същото време всяка нова клиника или отделение върви с нуждата от персонал, който трябва да се вземе от друга болница, която вече има такава структура. Когато разделиш недостатъчните медицински сестри на две, броят им не става по-достатъчен, напротив, което задълбочава прегарянето при тях и намалява качеството на грижите за пациентите. Намаляват и пациентите. И към момента все повече лекари се оплакват от редукция на дейността, защото тя се преразпределя към все повече на брой нови структури, само че, за да бъде един специалист добър, той трябва да има минимален обем от дейност, а често такъв няма особено за високоспециализираните дейности като кардиохирургия, неврохирургия, лъчелечение и т.н. На практика новата клиника или отделение се оказва, че не са бонус в една раздута болнична система, а негатив. Те биха били бонус, ако вървяха успоредно със затварянето на аналогична структура, която не работи добре, а такова няма. В този смисъл е крайно време държавата да внесе ред в здравеопазването и да заеме полагаемото й се място, като въведе ясни правила за това какво е болница, отделение, качество на лечение, нужда от лечебни заведения, и най-вече да започне да контролира спазването им. Защото и при сегашната нормативна база вероятно половината лечебни заведения щяха да се окажат за затваряне.


Очакванията


Можем да ги разделим на оптимистични и реалистични. В първата графа влизат надеждите, че това ще е първата стъпка от промяната на държавното безхаберие в здравеопазването с чиято помощ се толерират единствено и само интересите на шепа бизнесмени и на още толкова от най-известните ни лекари. Реалистичната прогноза за съжаление включва запазване на досегашната практика с едно изключение за болницата на „Сърце и мозък" в Казичене, което вероятно инвеститорите ще обжалват в съда и то ще падне. И така докато повечето публични лечебни заведения в по-малките градове в провинцията се самозатворят и останат няколко частни структури в големите населени места с огромен процент на доплащане за богатите българи и още толкова държавни за бедните. Само времето ще покаже, а междувременно - нека бъдем оптимисти!


КЗК отказа да се занимава със „Сърце и мозък

КЗК отказа да се занимава със „Сърце и мозък

Решението на комисията е по искането на частната болница за разглеждане на картел между лечебни заведения в Бургас

Още болници искат ред в сектора от президента

Още болници искат ред в сектора от президента

След Бургас и лечебните заведения в Плевен призовават властите да спазват здравната карта и дори да наложат мораториум за нови дейности

ТЛ строи „Мама и аз

ТЛ строи „Мама и аз" в Плевен

Тя се води за разширение на вече съществуващата болница „Сърце и мозък", за целта Общинският съвет утре ще гласува промяна в устройствения план на града
СО даде нужния терен за Детската болница

СО даде нужния терен за Детската болница

Той ще бъде приобщен към държавните имоти, които бяха избрани за изграждане на дългоочакваното лечебно заведение, каза кмета Йорданка Фандъкова
Нужен е закон за детската болница

Нужен е закон за детската болница

След поредния обществен скандал, проектът за Национална детска болница бе рестартиран от служебния кабинет. Правителството вече избра терен за нея в „Горна баня", предстои да се пусне и задание за проектирането и строежа й. Това ли е правилният път и дали ще се увенчае с успех, попитахме д-р Стоян Лазаров.

Някой има интерес от роенето на болници

Някой има интерес от роенето на болници

Писмо до президента с молба да се спазват законите и да се сложи ред в здравната система изпратиха пет болници от Бургас. Защо се стига до подобна ситуация, има ли нужда от нови легла и болници, попитахме д-р Цветомир Цветков.
Въпросът е в начина на взимане на решения

Въпросът е в начина на взимане на решения

Искаме да ни представят анализ и критерии за избора на терена за националната детска болница в Горна Баня, казва Надежда Цекулова
Меджидиев кани депутатите за промени в ЗЛЗ

Меджидиев кани депутатите за промени в ЗЛЗ

Ако констатират необходимост от подобрение на режима за разкриване на болница, те имат възможност да го инициират, казва здравният министър

Теренът е избран без обществено обсъждане

Теренът е избран без обществено обсъждане

Възможно е той да е много добър, но за да са спокойни родителите и педиатрите, това трябваше да стане след дискусия, казва д-р Таня Андреева
Болници искат ред в сектора от президента

Болници искат ред в сектора от президента

Лечебните заведения в Бургас молят Румен Радев да спре разширението на „Сърце и мозък" в областта, тъй като половината места в клиниките и сега са празни

1 2 3 4 5 ... 10 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Декември 2022 Предишен Следващ