Помогни

В борбата за един детски живот

21-07-2022 14:53
11- годишният Денислав се бори за трети път с рака, родителите му чакат решение за финансиране от НЗОК, но не знаят кога ще дойде, затова събират сами средства за спешната трансплантацияВ борбата за един детски живот
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Денислав е едно българско момче, познало от малко болката и битката за живот. За крехката си 11-годишна възраст се сблъсква с рака за трети път. Той никога не е ходил на училище, но болничните стаи и химиотерапевтичните вливки, са му добре познати. Изправен пред поредно изпитание, сега той се нуждае от спешна трансплантация на стволови клетки. По препоръка на българските лекари тя трябва да е в израелска болница. За нея обаче трябват 130 хиляди долара и то бързо - до края на месеца.
На седем години когато Дени е трябвало да прекрачи прага на училището в първи клас, той е диагностициран с остра Т-клетъчна левкемия с миелоидни фактори. Това се случва през 2017 година.

„След едногодишно лечение

в Детска Онкохематология в Пловдив той победи рака и следваха две години на ремисия.

"През декември 2020 г. обаче се появи рецидив на остра миелоидна левкемия и трябваше да бъде проведено лечение с химиотерапия и трансплантация на стволови клетки, за която лекарите ни упътиха в чужбина. Ние заминахме за Израел", разказа майка му Жени Николова. Там на Дени са приложени три курса химиотерапия и е направена трансплантация на стволови клетки от 100% съвместим донор. Така след година престой той и майка му се завръщат в България с надеждата, че всичко е наред.

 

Но една година след трансплантацията,

 

през май 2022 година Дени получава втори рецидив. Това налага спешно лечение отново в Израел и втора трансплантация на стволови клетки, но този път донорът ще е майка му. „Лекарите дават големи надежди, тъй като ще бъде от нас - родителите, и ние се надяваме от цялата си душа да помогнем на детето си", сподели още майката на Дени.

В момента след едномесечно лечение с биологична терапия Дени е в ремисия и заедно с близките си чака предстоящата трансплантация. За цялостното лечение обаче трансплантация, лекарства, болничен престой и други са необходими около 400 000 долара. Част от сумата вече е събрана, благодарение на дарителска кампания.

 

За лечение на детето майката е подала

 

документи и към Фонда за лечение на деца преди малко повече от месец, разказа тя. По думите й до момента няма резултат - нито отказ, нито одобрение. „Едва ли ще можем да разчитаме на тяхна подкрепа, защото нямаме време, а лекарите не могат да провеждат лечението без да сме им платили. Просто не става. Досега ми изискваха първо един документ, който според мен им бе предоставен с достатъчно информация от лекуващата лекарка. Те казаха, че искат по-подробна информация и съответно изисках друг документ, който им предоставих и той пак не ги устройва и това става за месец и половина и си представям още колко неща ще се изискват. Но ние не можем да чакаме тяхното разрешение, защото до две седмици трябва да сме превели парите.", каза Жени Николова. Тя добави, че не може да се бавят и защото в момента Дени пие лекарства, които са с определен срок, след който веднага трябва да се пристъпи към трансплантация.

 

От здравната каса обясниха,

 

че им е необходима информация за медикаментите, която не са получили от майката. Искали уточнения няколко пъти, но не получили задоволителен отговор. Затова от Фонда вчера са написали писма до лечебното заведение в Израел, като молят да им предоставят информация за вида на лекарствата, схемата на тяхното прилагане и цената на медикаментите, които ще бъдат прилагани преди трансплантацията. От НЗОК заявиха, че ще разрешат трансплантацията, но чакат уточнение за лекарствата, а двете вървят заедно. Конкретен срок обаче не могат да кажат. По случая на Дени утре са поканени трансплантолозите от Експертния съвет по трансплантология, за да може по-бързо да се вземе решение, обясниха още от здравния фонд.

 

На този фон обаче близките на Дени продължават

 

дарителската кампания, защото имат десет дни, в които трябва да се внесе необходимата сума и не могат да си позволят да рискуват забавяне в лечението, защото е риск за детето.  „Събрали сме средствата за болничният престой за месец и предвидените лекарства ,но ни остават тези за самата трансплантация, които по предварителна оферта, ако няма усложнения са 150 000 долара. От тях имаме събрани 20 000 долара. Възможно е самата трансплантация да е по-скъпа, защото е хаплоидентична, все още чакаме информация за точната сума", сподели още майка му Жени Николова. Така за момента не достигат още около 130 000 долара.

 

„Отправям зов за помощ

 

към хората с големи сърца, които са непрекъснато до нас и са спасители на детето ни. Това е шанса на Дени да изживее детството си и да се докаже като победител за трети и последен път", призова тя. С документацията, хода на дарителската сметка и изобщо информация за Дени може да намерите на фейсбук страницата - ПоДари живот за Дени. 

 

 

Как да помогнем

 

Всеки, които иска и има възможност, може да дари средства за Дени по следните начини:

 

Дарителска сметка:

BG08UNCR70001524243279

Денислав Димитров Георгиев

 

Revolut: zheni3if0

0876373797

 

PayPal: sybirec123@abv.bg

 

чрез SMS с текст DMS DENISLAV на номер 17 777

 

 

Дарителска платформа https://pavelandreev.bg/kampanii/129/podari-jivot-na-deni


Натискът върху медиите у нас се увеличава

Натискът върху медиите у нас се увеличава

„Делата шамари" срещу журналисти стават повече, целта е да се окаже форма на тормоз и да се спрат неудобни разследвания, казват от Амнести Интернешънъл

Свободата е усещане за баланс

Свободата е усещане за баланс

Това е онази вътрешна мярка за уравновесеност, която дава свободата и полета на духа, казва д-р Ваня Савова
Заедно за Ивo

Заедно за Ивo

За да продължи лечението си, младият писател и семейството му имат нужда от финансова помощ
Най-важният маратон е този, в който тичаме към себе си

Най-важният маратон е този, в който тичаме към себе си

И медицинските специалисти, и писателите споделят знания, а за да бъдат успешни и едните и другите трябва да бъдат емпати и да разбират хората, казва проф. Асена Сербезова

Когато доброто стане заразно

Когато доброто стане заразно

Екип от медици и доброволци заедно преобразиха Детското отделение в УМБАЛ „Света Анна" в място, където, по дизайнерски проекти то не напомня по нищо на болница
Столът на здравния министър се клати

Столът на здравния министър се клати

Проф. Христо Хинков обяви, че се чуди дали да подаде оставка, не е изключено от ПП и ДБ да го поощрят

Надежда за Ивчо

Надежда за Ивчо

Младият писател известен като българския Стивън Кинг има нужда от помощ за набиране на средства за скъпоструващо лекарство
Защо Турция го може

Защо Турция го може

Страната е лидер в здравния туризъм, тази година очаква 1.5 млн. чужди пациенти и над $10 млрд. приходи
Да помогнем на Иво!

Да помогнем на Иво!

42-годишният мъж се бори с тежка диагноза и има нужда от подкрепа за лечение в чужбина
Диабетик на гладна стачка заради пенсия

Диабетик на гладна стачка заради пенсия

54-годишният Антонио Димитров не я е получавал четири месеца, ще протестира пред НОИ от 3 май
1 2 3 4 5 ... 55 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ