ескалация

„Сърце и Мозък" дава здравния министър на прокуратурата

21-07-2022 11:46
Според ръководството на болницата в последните дни властите са издали пет заповеди за нови дейности - на УМБАЛ „Софиямед", „УМБАЛ Пълмед", „МБАЛ Бургасмед", „МБАЛ Света София" и МБАЛ „Света Анна"„Сърце и Мозък
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com

Частната болница „Сърце и Мозък" е подала днес сигнал до прокуратурата и КПКОНПИ срещу министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова. Той е за „съмнения за корупция, злоупотреба със служебно положение, търговия с влияние и конфликт на интереси", съобщиха от лечебното заведение. От министерство на здравеопазването в края на деня изпратиха позиция по темата, в нея се казва, че властите отказват разрешение за дейност на болницата, а обвиненията срещу министъра са неверни.

Поводът за сигнала в прокуратурата е липсата на разрешение за новата структура на веригата болници „Сърце и мозък" в София. Както вече clinica.bg нееднократно писа, желанието на инвеститорите е да направят огромна болница с над 500 легла в Казичене, точно на 17 км. от центъра на столицата, в нея трябва да има отделения по всякакви специалности, включително високоспециализирани като кардиохирургия, неврохирургия, също така медицинска онкология и лъчелечение.


Частният случай


Въпреки че представители на всички медицински дружества в тези направления заявиха ясно, че няма нужда от нова структура в София, тъй като и сегашните са много повече от нужното и нямат дори достатъчно обем дейност, РЗИ, столичната лекарска колегия, НЗОК и ИАМН дадоха положително становище за разкриването на болницата. Заради силния негативен обществен отзвук, новият здравен министър проф. Асена Сербезова съвсем правилно разпореди проверки на тези доклади. Действията й бяха подкрепени и от мнението на повечето депутати по време на обсъждане на темата „Казичене" в зала.


Двоен аршин


Заключението, че в София няма нужда от нови клиники и отделения, защото има вече по няколко от всяко направление в близо 80-те болници в града, не е относимо само за Казичене, а за всички инвеститори – и частни, и държавни. Според твърденията на собствениците на „Сърце и мозък" обаче се оказва, че нещата не седят точно така, което, ако е вярно, би означавало, че е налице двоен аршин. Според ръководството на „Сърце и мозък" в последните дни министър Сербезова е издала пет заповеди за нови дейности - на УМБАЛ „Софиямед", „УМБАЛ Пълмед", „МБАЛ Бургасмед", „МБАЛ Света София" и МБАЛ „Света Анна" за същите медицински дейности, за които самите те чакат повече от година.

„Болниците „Софиямед", „Пълмед" и „Бургасмед" са собственост на Михаил Тиков, известен с контрола си върху Българския лекарски съюз посредством бившия директор на болница „Пълмед" д-р Иван Маджаров", казват още от „Сърце и мозък". И добавят, че „МБАЛ „Света Анна" е тясно свързана с бившия министър на здравеопазването Петър Москов", който работи в нея, по-късно от лечебното заведение изпратиха своя позиция, в която заявиха, че не са искали нови легла, а промените са в рамките на наличните. Според "Сърце и мозък" при петата болница - "Св. София", собствениците й - "семейство Мазнейкови, са в близки отношения с министър Сербезова".

Така на практика се получава, че има двоен аршин. „Това не може да не породи основателни съмнения за корупция, търговия с влияние и конфликт на интереси на министър Сербезова, като в този процес винаги има най-малко две страни", допълват от „Сърце и мозък". 
В края на деня от МЗ обясниха, че няма да дадат разрешение за дейност на лечебното заведение, защото мащабът на дейността е много различен от тази на петте визирани болници (пълната позиция на ведомството може да видите тук.)
Всъщност, петте болници със сигурност не са единствени и няма да останат само те. И досега няма отговор защо в "Св. Екатерина" здравните власти преди време разрешиха да се направи неврохиругия при наличието на такава и в Пирогов, и в "Св. Ив. Рилски", и в "Св. Анна", да не говорим за частните клиники в столицата. Не е ясно защо отново преди време се разреши разшерението на "Вита" и т.н., тъй като има още много подобни случаи за държавни, общински или частни болници. Въпреки че са прецеденти, не липсват и случаи на отказани разрешения.


Когато няма държавна политика


Силните на деня в здравеопазването - и политици, и бизнесмени, ще са все по-чести гости на Съда и Прокуратурата, тъй като частните интереси са подменили отдавна държавната политика в сектора. Заради липсата на ясна общественополезна визия и правила в сектора, както и заради нежеланието на властта веднъж завинаги да сложи ред в болничния пазар у нас, където средствата само от здравни вноски са вече близо 3 млрд., се получава така, че някои болници получават разрешение, а други не и всички – здравни власти и инвеститори, винаги са уязвими. 


Може ли да се поправят нещата


Да. От години слушаме мантрата, че болниците ни са много, но е трудно, невъзможно дори, проблемът да се реши, затова нека да се задълбочи. Защото така става, като продължаваме по същата политика на издаване на безкрайни разрешения за нови дейности. Всъщност, не е вярно, че няма решение. Вярно е, че то става все по-трудно, заради нарастващия брой частни болници, които не могат да бъдат закрити от държавата, защото не са нейна собственост. Тя обаче може да направи няколко елементарни неща:
1. Да ограничи роенето на нови – и частни, и държавни (изключения винаги ще има, но само за дейностите, които досега не са налични у нас). В основата на положителните оценки, които издава ИАМН не само за болницата на „Сърце и мозък", а за всяко лечебно заведение, стои методиката в Националната здравна карта за изчисление на потребностите на населението от медицински услуги. Както вече clinica писа, тя е напълно неадекватна и условно казано дава възможност да се разкриват толкова повече легла в един регион, колкото има в него и то при намаляващо население и медици. За да се спре властовото толериране на ненужното разрастване на болниците у нас, както и възможностите за прилагане на „двоен аршин", е крайно време държавата да се намеси, да преразгледа методиката за изработване на Национална здравна карта.
2. Държавата трябва не само да актуализира картата, но и да накара здравната каса да съобразява финансирането на болниците с нея и с изискванията в закона за лечебните заведения, където е казано, че се сключват договори само с тези, които осигуряват най-доброто и комплексно лечение за пациентите, докато се покрият нуждите за региона или страната. Въпрос на преразглеждане е и тук да се намери най-добрия начин, така че да се отсее зърното от плявата.
3. Държавата, ако не може да закрие частните болници, може да спре отварянето на нови, както и да преструктурира своите и общинските лечебни заведения. Няма спор, че те са изключително важни и не трябва да се допуска затриването им, но, ако продължаваме по този начин ще постигнем точно това. По-добре е те да се обединят целенасочено и разумно, отколкото да се самозатворят. Защото, тогава няма да има кой да лекува ромите – така ценния електрорат за не една политическа сила, нито да гаси пожари по време на пандемия. И не само – с доходите, които по-голямата част от грамотното ни население има, то няма как да си позволи частно здравеопазване без дори да съществува правото му да се осигурява в частните здравни фондове.


Последиците


Докато това не стане, здравните ни вноски ще потъват в определени – малко на брой – джобове, без милиардите от тях да носят добро здраве за обществото, качествена грижа за болните хора и удовлетворение за медицинските специалисти.


Още болници искат ред в сектора от президента

Още болници искат ред в сектора от президента

След Бургас и лечебните заведения в Плевен призовават властите да спазват здравната карта и дори да наложат мораториум за нови дейности

ТЛ строи „Мама и аз

ТЛ строи „Мама и аз" в Плевен

Тя се води за разширение на вече съществуващата болница „Сърце и мозък", за целта Общинският съвет утре ще гласува промяна в устройствения план на града
СО даде нужния терен за Детската болница

СО даде нужния терен за Детската болница

Той ще бъде приобщен към държавните имоти, които бяха избрани за изграждане на дългоочакваното лечебно заведение, каза кмета Йорданка Фандъкова
Нужен е закон за детската болница

Нужен е закон за детската болница

След поредния обществен скандал, проектът за Национална детска болница бе рестартиран от служебния кабинет. Правителството вече избра терен за нея в „Горна баня", предстои да се пусне и задание за проектирането и строежа й. Това ли е правилният път и дали ще се увенчае с успех, попитахме д-р Стоян Лазаров.

Някой има интерес от роенето на болници

Някой има интерес от роенето на болници

Писмо до президента с молба да се спазват законите и да се сложи ред в здравната система изпратиха пет болници от Бургас. Защо се стига до подобна ситуация, има ли нужда от нови легла и болници, попитахме д-р Цветомир Цветков.
Въпросът е в начина на взимане на решения

Въпросът е в начина на взимане на решения

Искаме да ни представят анализ и критерии за избора на терена за националната детска болница в Горна Баня, казва Надежда Цекулова
Меджидиев кани депутатите за промени в ЗЛЗ

Меджидиев кани депутатите за промени в ЗЛЗ

Ако констатират необходимост от подобрение на режима за разкриване на болница, те имат възможност да го инициират, казва здравният министър

Теренът е избран без обществено обсъждане

Теренът е избран без обществено обсъждане

Възможно е той да е много добър, но за да са спокойни родителите и педиатрите, това трябваше да стане след дискусия, казва д-р Таня Андреева
Болници искат ред в сектора от президента

Болници искат ред в сектора от президента

Лечебните заведения в Бургас молят Румен Радев да спре разширението на „Сърце и мозък" в областта, тъй като половината места в клиниките и сега са празни

Частната детска болница на пауза

Частната детска болница на пауза

Документите по проекта на „Търговска лига" са върнати за корекции, заради констатирани пропуски, обясниха от здравното министерство
1 2 3 4 5 ... 10 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Ноември 2022 Предишен Следващ