дано

Закриват всеки втори дом за възрастни и болни

20-07-2022 17:04
Потребителите на 60% от тях ще бъдат пренасочени към нови услуги от резидентна и дневна грижа до 2027 г., предвижда стратегияЗакриват всеки втори дом за възрастни и болни
Clinica.bg

press@clinica.bg
Ще бъдат закрити 60% от съществуващите домове за хора с увреждания и възрастни. Това означава, че всеки втори от сега съществуващите коптори ще бъде затворен. Това предвижда Планът за действие за периода 2022-2027 г. за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа, който кабинетът в оставка прие на свое заседание.
За потребителите в тях ще бъдат създадени нови услуги от резидентна и дневна грижа. От тях ще се възползват над 8300 човека с увреждания и възрастни хора, като това ще стане до 2027 година.

Планът предвижда осигуряване

на качествена грижа и подкрепа в нови услуги в общността за минимум 2 700 хора с психични разстройства, умствена изостаналост, физически увреждания, със сетивни нарушения и с деменция, които ще бъдат изведени от специализирани институции.

 

За други над 50 000 хора

 

с увреждания и възрастни ще се осигури грижа в домашна среда и в общността, включително и чрез патронажна грижа, дистанционни услуги и асистентска подкрепа.

Оставащите домове за стари хора ще бъдат реформирани в съответствие със стандартите, определени в Наредбата за качеството на социалните услуги. За възрастните хора ще бъдат създадени и нови социални услуги за резидентна грижа.

 

В 840 от съществуващите

 

социални услуги, които се финансират от държавата, ще се подобри средата, включително и чрез мерки за осигуряване на енергийна ефективност. Основен приоритет в Плана за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа в периода 2022-2027 г. е и повишаването на професионалния капацитет на служителите и специалистите и на ефективността на системата за дългосрочна грижа в отговор на нуждите на хората.

 

За първи път ще се насочи

 

по-сериозно внимание към услуги като телекеър и телеасистенция, което ще позволи адекватна подкрепа на самотни и уязвими хора с хронични заболявания и хора с трайни увреждания в отдалечени и малки населени места.

 

Финансирането на плана

 

ще бъде подкрепено от държавния бюджет, Европейския фонд за регионално развитие (до 139,7 млн. лв.), Европейския социален фонд+ (632 млн. лв.) и Плана за възстановяване и устойчивост (753 млн. лв.).


Правата на хората с увреждания

Правата на хората с увреждания

От 28.91 до 235 лева варира финансовата подкрепа за инвалиди, документите за нея и социалните услуги се подават в общините
МЗ да плаща храни за деца с увреждания

МЗ да плаща храни за деца с увреждания

5000 българчета имат потребност от тях, ще говоря за това с д-р Асен Меджидиев, каза вицепрезидентът Илияна Йотова

26,7 млн. лв. за предприятия на хора с увреждания

26,7 млн. лв. за предприятия на хора с увреждания

С тази сума по Плана за възстановяване МТСП реализира проект, насочен към 100 кооперации и фирми, всяка ще получи по 90 000 лева
Вместо хоспис АСП обеща 350 лв. на умираща

Вместо хоспис АСП обеща 350 лв. на умираща

За да получи помощта обаче, онкологичноболната й незряща дъщеря трябва да пътува до Козлодуй

3853 безработни с увреждания вече на работа

3853 безработни с увреждания вече на работа

Те са назначени за първото полугодие на 2022-ра, 520 човека са включени в обучения за професионална квалификация
Не всички лекарства са по джоба ни

Не всички лекарства са по джоба ни

Увеличените цените, поредицата от кризи и напрегнатата обстановка даде отражение на всички сектори и хора. Как обаче тя засегна една от най-уязвимите групи - хората с увреждания, какви са основните им проблеми, попитахме Величка Драганова.
Забавяне на пенсиите с изтекъл ТЕЛК

Забавяне на пенсиите с изтекъл ТЕЛК

Хората ще получат парите си след 20 юли, защото РЗИ първо трябва да подадат информация в НОИ за всички, които са в тази ситуация
Онлайн жестов преводач в Столична община

Онлайн жестов преводач в Столична община

Тя ще служи при административното обслужване на глухи и сляпо-глухи граждани, казват от кметството
Удължиха сроковете на ТЕЛК решенията

Удължиха сроковете на ТЕЛК решенията

Тези, които са изтекли след 1 април, ще важат автоматично до края на годината

НЗОК поема помощните средства от днес

НЗОК поема помощните средства от днес

Обработката на заявленията на хората с увреждания ще отнемат до 7 дни
1 2 3 4 5 ... 51 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Септември 2022 Предишен Следващ