кампания

Хората с рак са по-рискови за КОВИД

18-07-2022 12:30
Опасностите за здравето им растат пропорционално с увеличаване на броя на заразените, предупреждава д-р Мариана АтанасоваХората с рак са по-рискови за КОВИД
Clinica.bg

press@clinica.bg

Хората с онкологични заболявания са изложени на по-висок риск спрямо КОВИД. Затова предупреждава д-р Мариана Атанасова – началник на Отделението по медицинска онкология към Клиниката по медицинска онкология в УМБАЛ „Царица Йоанна"–ИСУЛ, в интервю за кампанията на МЗ „Плюс мен".

„Рисковете за здравето на пациенти с онкологични заболявания растат пропорционално с увеличаване честотата на случаите на КОВИД-19. В сравнение с общата популация тези пациенти са изложени на по-висок риск при евентуално заразяване с коронавирус. Самó по себе си онкологичното заболяване води до влошаване на общото състояние на организма.", казва д-р Атанасова.

Тя подчертава, че състоянието на пациенти на активно лечение се влошава допълнително при наслагване на инфекция със SARS-CoV-2.

„Отчита се по-лошо протичане на

КОВИД-инфекцията при имунокомпрометираните пациенти. Вече е ясно, че тези пациенти, които на фона на лечението се разболяват от КОВИД-19, се възстановяват много по-бавно. Заради късните усложнения понякога лечението се преустановява за по-дълъг период или се стига до намаляване на дозите на лекарството. Всичко това може да бъде една от причините индиректно да се влоши прогнозата за преживяемост при тези пациенти", обяснява началникът на Отделението по медицинска онкология.

Тя цитира резултати от ретроспективно проучване, в което са включени 29 152-ма души с рак.

„Участниците в проучването са

със завършен ваксинационен курс, а като резултат се доказва добър клиничен ефект от ваксините. При 57% от пациентите, които са били на химиотерапия, при 76% от тези на ендокринна (хормонална) терапия и при 85% от хората, при които не се провежда лечение, ваксината е ефективна. Това е доказателство, че след ваксинацията пациентите имат ефективна анти-КОВИД защита", посочва д-р Атанасова.

„Няма основания поведението на пациентите с онкологични заболявания по отношение на ваксините да е по-различно от това на общата популация. Приложението на ваксините трябва да се персонифицира – да бъде индивидуално преценено за всеки пациент, но няма противопоказания, заради които при точно определен вид тумор да се избягва ваксинация", подчертава д-р Атанасова. Тя уточнява още, че е важен периодът, в който пациентите на активна химиотерапия е добре да си поставят ваксина.

„При невъзможност временно да

се преустанови лечението с цел ваксинация, бустерната ваксина следва да се отложи за след химиотерапията. Но, трябва да се има предвид нещо много важно – курсовете химиотерапия понякога продължават доста дълго във времето. Затова, ако пациентът желае да се ваксинира, трябва да се избере подходящ времеви интервал, дори и да се забави следващото вливане, за да може той да се възстанови и да се ваксинира. Съветвам всеки пациент да консултира своята ваксинация с наблюдаващия го лекар и екип", казва още началникът на Отделението по медицинска онкология.


Тя е категорична, че пациентите

с онкологични заболявания трябва да се имунизират, защото дори да се разболеят от КОВИД-19 ще прекарат боледуването значително по-леко. „Проучванията доказаха, че след бустерните дози имунният отговор към всички варианти на SARS-CoV-2, включително и Омикрон, е значително по-добър. Категорична съм – всеки трябва да се ваксинира, въпреки антиваксърските настроения, които се опитват да замъглят здравия разум и да „превземат" обществото ни."

Цялото интервю на д-р Мариана Атанасова можете да прочетете тук: https://plusmen.bg/interviews.


И Варна намали срока на мерките

И Варна намали срока на мерките

Областта вече е в етап 1 на пандемията, по данните на НЦЗПБ средната заболеваемост в страната продължава да бележи лек спад до 325.65 на 100 000 души
КОВИД днес намалява

КОВИД днес намалява

От ПП искат отмяната на пандемичните мерки в София, а омбудсманът връщането на добавките за първа линия

КОВИД препъва новия анекс

КОВИД препъва новия анекс

От БЛС искат болниците да имат право да разкриват допълнителни интензивни легла извън тези в договора им, от НЗОК не са съгласни

КОВИД може да доведе до язва на стомаха

КОВИД може да доведе до язва на стомаха

Ваксинацията е вариантът, който предпазва от усложнения, да не се пренебрегва и бустерната доза, казва д-р Станислав Чурчев
276 млн. за КОВИД за медиците

276 млн. за КОВИД за медиците

Ръстът на средствата в СИМП-а за шестте месеца на годината спрямо същия период на миналата е 159%, отчитат от НЗОК

Втора бустерна доза и за ваксинирани с Янсен

Втора бустерна доза и за ваксинирани с Янсен

Тя ще може да се поставя на пълнолетни, които след еднодозовата имат и първа доза РНК ваксина, казват от МЗ
Връщат маските на закрито и в София

Връщат маските на закрито и в София

Ограничават свижданията в болници и хосписи, ще ги допускат само при пациенти с над 5 дни престой и по лекарска преценка
С маска в закритите обекти във Варна

С маска в закритите обекти във Варна

От днес защитното средство за лице е задължително в обществените места
И София в Етап 2

И София в Етап 2

Според плана на МЗ за борба с пандемията маски трябва да се носят в обектите на закрито
МЗ пусна нова карта за КОВИД

МЗ пусна нова карта за КОВИД

Тя е по области и съответства на актуализирания план за борба с пандемията, според нея Варна влезе в етап 2
1 2 3 4 5 ... 446 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ