пандемия

МС прие новия пандемичен план

15-07-2022 11:48
В него се предвижда маските да са задължителни и в градския транспорт още в етап 1, а РЗИ да може да преструктурира лечебните заведения при нуждаМС прие новия пандемичен план
Clinica.bg

press@clinica.bg

Правителството при новия пандемичен план, на базата на него се очаква и заповедта от здравния министър за въвеждане на мерки в регионите с по-високо разпространение на КОВИД.

Новият план приповтаря философията на досегашния, неговото приемане се наложи заради нормативните промени, с които се дава възможност на МЗ и РЗИ да въвеждат мери и без да е въведено извънредно положение в страната.

Целта е да има предвидимост при

управлението на пандемията, да се ограничат заболяемостта и смъртността, както и натоварването върху здравната система.


Управлението на пандемията се разделя

на шест етапа, като първият е нулев, а последният пети. Те са определени въз основа на ясен математически модел, отчитащ 14-дневната заболяемост по региони, % заетост на неинтензивни и интензивни болнични легла.


Носенето на маска става задължително

за здравни заведения, социални домове и градския транспорт още в етап 1. Ограничаване присъственото обучение, дейността на заведения, театри, кина и т.н. настъпва като начало в етап 3. Документ за ваксинация пък ще се изисква само от входящи в страната граждани.


При болниците се предвижда да се

въведе система за самоконтрол на персонала, така че да няма отсъствия, също така да се осигурят повече кадри за Спешната помощ в пиковите моменти чрез вкарване на лекари, парамедици и лекарски асистенти. РЗИ ще отговаря за организацията на болниците. В началото отново пациенти ще приемат само определени лечебни заведения, от етап 3 обаче плановият прием ще спира и всички ще се занимават приоритетно с КОВИД. В етап 4 трябва да има поне 10% легла за друга патология, а в етап 5 дейността им ще се нормализира.


МЗ е осигурило и терапия за всички

лечебни заведения. За болниците е наличен ремдесивир, две моноклонални антитела - Regkirona и Casirivimab, Imdevimab), имуносупресори – RoActemra, Kineret, Tocilizumab, предстои в тази група да се включи и Olumiant. Oчаква се да стане налична и противовирусната терапия с Molnupiravir и Paxlovid, проучват се и възможностите за доставка на Evusheld за профилактика, се казва в плана. С пълния му текст можете да се запознаете тук: https://www.mh.government.bg/bg/politiki/planove/?edit&language=bg

 

 

 

Мерки от понеделник

Противоепидемични мерки ще бъдат въведени от 18 юли в региони, които са във фаза 1 от Националния оперативен план за справяне с пандемията, съобщи главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев, предаде БТА. Това към момента са около една трета от страната - София, Варна, Бургас, Добрич, Враца и Перник. По думите му има ръст и в други региони и е "очевидно за всички, че започва вълна".

Мерките включват носене на маски в здравни, лечебни и социални заведения, по възможност - работа от разстояние, максимално опит за спазване на отстояние от 1.5 метра, обясни Кунчев. По думите му те ще бъдат въведени със заповеди на директорите на съответните Регионални здравни инспекции (РЗИ), а когато един от регионите влезе във фаза 2, ще има национални мерки, важащи за територията на цялата страна.


МЗ одобри адаптираните бустери срещу К-19

МЗ одобри адаптираните бустери срещу К-19

Те са за лица на и над 12 години, и само за хора със завършен преди това имунизационен цикъл
Увеличават бюджета на 120 болници

Увеличават бюджета на 120 болници

Здравната каса предлага да им се дадат още 43 млн. лв. през октомври, три четвърти отиват в осем частни болници, една държавна и една общинска

Омикрон с нов подвариант у нас

Омикрон с нов подвариант у нас

Средната заболеваемост от КОВИД леко се увеличи и е над 101 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
Проследяваме ефекта от терапията на 32 молекули

Проследяваме ефекта от терапията на 32 молекули

За да има максимален ефект в изразходването на публичните средства и новите терапии да са достъпни за максимален брой пациенти, държавите въведоха методи като оценка на здравните технологии (ОЗТ) и проследяване на ефекта им. Какво се случва в тези две направления у нас и има ли нужда от промени, попитахме проф. Илко Гетов. 

Само две области още са в пандемия

Само две области още са в пандемия

Те са Кюстендил и Враца, средната заболеваемост продължава да намалява и вече е 101.97 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
И СЗО вижда края на пандемията

И СЗО вижда края на пандемията

През октомври ще има нова среща, на която ще се реши дали КОВИД все още представлява извънредна ситуация за общественото здраве по света
Повече пациенти, по-малко приходи за медиците

Повече пациенти, по-малко приходи за медиците

Това става ясно от данните на здравното министерство за финансовите резултати на лечебните заведения за полугодието 

Пристигнаха адаптираните ваксини срещу Омикрон

Пристигнаха адаптираните ваксини срещу Омикрон

МЗ одобри препоръки за прилагането първична имунизация и за бустерна доза срещу КОВИД, казват от ведомството
20 области са свободни от КОВИД

20 области са свободни от КОВИД

Разпространението на заразата падна под 125 на 100 000, показват междувременно актуалните данни НЦЗПБ
Нови мерки в градини и училища

Нови мерки в градини и училища

Те не включват носене на маски или дистанционни уроци, учениците трябва да се хранят по график, по възможност часовете на отделните класове да започват по различно време и др.
1 2 3 4 5 ... 463 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Септември 2022 Предишен Следващ