иновации

Нов метод за рак на гърдата в ИСУЛ

15-07-2022 11:29
Той се нарича интраоперативна радиотерапия и бе представен от д-р Славяна Ушева по време на световен форум в ГерманияНов метод за рак на гърдата в ИСУЛ
Clinica.bg

press@clinica.bg
Резултати от иноватовен метод за лечение на рак на гърдата представи д-р Славяна Ушева от Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ". Това се случи по време на световен форум в Германия. Методът се нарича интраоперативна радиотерапия (ИОРТ) при лечение на ранен карцином на гърдата. Той позволява да се запази самата гърда и спестява допълнителното облъчване на пациентите, което иначе продължава 4 седмици. Към момента в България методът се прилага само в ИСУЛ.
В Международна научна конференция ILEXIUM (International Low Energy X-ray IORT User Meeting) се включиха повече от 23 държави с над 100 участника, сред които водещи международни експерти в сферата на ИОРТ. Единствен представител за Югоизточна Европа д-р Славяна Ушева. Специален гост-лектор на събитието беше проф. JayantVaidya – хирург-онколог от University College London, пионер в приложението на ИОРТ и един от тримата учени, разработили техниката през 1998 г. Той съобщи последните данни за дългосрочни резултати и локален контрол след приложение на метода. Те са получени от проспективното рандомизирано клинично проучване TARGIT-A с над 10-годишен период на проследяване, в което участва и УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ". Проф. Vaidya изтъкна преимуществата на ИОРТ, сред които са:

 

  • Съвременна, иновативна, лесноприложима, безопасна и икономически ефективна методика с отлични терапевтични и козметични резултати;
  • ИОРТ е едноетапна процедура, извършена по време на самата оперативна интервенция;
  • ИОРТ осигурява индивидуализиран подход, който намалява смъртността, дължаща се на други придружаващи заболявания;
  • ИОРТ спестява време и ресурси и позволява повече пациенти да избегнат извършването на мастектомия(отстраняване на млечната жлеза при рак на гърдата);
  • С помощта на ИОРТ са успешно лекувани повече от 45 000 пациенти в над 250 центъра в 38 държави.

 

Какво представлява метода

 

С извършването на първата органосъхраняваща операция на гърдата с едновременна ИОРТ на 15.12.2015 г. в УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ", Медицински Университет, София от екип, ръководен от Доц. Теофил Седлоев, България се превръща в първата страна от Югоизточна Европа, където методът е въведен успешно в рутинната клинична практика при лечение на ранен рак на гърдата при добре подбрани пациенти. При ИОРТ се извършва лъчелечение по време на самата операция за премахване на тумора на гърдата. Методиката използва еднократна висока доза нискоенергийни Х-лъчи (max 50kV), приложени в туморното ложе веднага след хирургичното отстраняване на тумора. Едно от главните предимства на иновативната техника е, че успява изключително прецизно да насочи и достави необходимата лъчетерапевтична доза само на мястото на отстранения тумор. По този начин се запазват околните здрави тъкани от всички вредни последствия, които се проявяват при стандартното облъчване. Процедурата е не само по-щадяща, но и пести времето на пациентите, тъй като по този начин се избягва по-нататъшното лъчелечение, което иначе продължава 25 дни.

 

На колко пациенти е приложен

 

Досега мултидисциплинарният екип на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ"е приложил успешно ИОРТ при повече от 100 болни като част от комплексната терапия при ранен рак на млечната жлеза. Строгата селекция на пациентките се извършва въз основа на международно признати критерии от екип начело с Доц. Теофил Седлоев (Клиника по Хирургия) и включва Д-р Славяна Ушева (Клиника по Хирургия), Д-р Илия Габровски (Клиника по Медицинска Онкология – Отделение по Лъчелечение и Метаболитна брахитерапия), инж. Георги Иванов (Клиника по Медицинска Онкология – Отделение по Лъчелечение и Метаболитна брахитерапия), Д-р Иван Терзиев (Отделение по Обща и клинична патология), Д-р Йордан Спирдонов (Клиника по Образна диагностика).

 

Перспектива за приложение на метода в България

 

Според Националния Раков Регистър ежегодно в България над 4000 жени заболяват от рак на млечната жлеза. Значителна част от тях са диагностицирани в ранен стадий и са подходящи за приложение на ИОРТ. УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ" разполага и с Лаборатория по молекулярна биология, която е оборудвана с последно поколение апаратура. В нея се определя мутационния статус на карцинома на млечната жлеза, каква е вероятността от рецидив и на базата на това се определя най-подходящата терапия, в това число и дали дадената болна е подходяща за ИОРТ, която да замести или подпомогне традиционната лъчетерапия.


Спасиха млад мъж със сложна операция в Пловдив

Спасиха млад мъж със сложна операция в Пловдив

36-годишният пациент е страдал от тежка инфекция на мозъка, интервенцията е извършена в УМБАЛ „Св. Георги"
Спасиха крака на мъж с трансплантация на кост

Спасиха крака на мъж с трансплантация на кост

Тя е от трупен донор, а иновативната операция е извършена в ИСУЛ, казаха от лечебното заведение
ЕМА препоръча 8 нови лекарства

ЕМА препоръча 8 нови лекарства

Те са за терапия на рак, редки заболявания, кожни проблеми и други диагнози
Българка учи лекарствата да са по-ефикасни

Българка учи лекарствата да са по-ефикасни

Д-р Ивалина Трендафилова от БАН разработи иновативни порести наноразмерни силикати за по-добро действие на медикаментите
Кръвен тест определя преживяемостта при рак

Кръвен тест определя преживяемостта при рак

Резултатите стават ясни 24 часа след началото на химиотерапията при лечение на остра миелоидна левкемия
Премахнаха тумор от бъбрек с лазерен лъч

Премахнаха тумор от бъбрек с лазерен лъч

Благодарение на тулиум терапията медиците в УМБАЛ-Бургас спасиха органа на 75-годишен мъж
ЕМА одобрява още четири лекарства

ЕМА одобрява още четири лекарства

Три от тях са генерични, отхвърля медикамент, ползван от пациенти с нарушение на дейността на антидиуретичния хормон
Във Варна оперират с роботизиран микроскоп

Във Варна оперират с роботизиран микроскоп

Той е единствената в България и е предназначен за неврохирургични интервенции, съобщиха от УМБАЛ "Св. Марина"
Нова надежда срещу Алцхаймер

Нова надежда срещу Алцхаймер

FDA одобри Leqembi, това е вторaта терапия, която повлиявя самия дегенеративен процес, а не потушава само симптомите
2022 донесе нови терапии за редки болести

2022 донесе нови терапии за редки болести

Две бяха одобрените от ЕМА за пациентите с Хемофилия, сред останалите са тези за болестта на Ниман-Пик и Прогерия

1 2 3 4 5 ... 31 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ