парадокс

МЗ не подкрепя парите за „Св. Екатерина" и „Св. Георги"

07-07-2022 11:41
Въпреки това депутатите са гласували предложението на ГЕРБ да налеем още 55 млн. лв. в двете болници, а парите за увеличение на заплатите в сектора са едва с 1 млн. повечеМЗ не подкрепя парите за „Св. Екатерина
Clinica.bg

press@clinica.bg

Здравно министерство не подкрепя наливането на още 55 млн. лв. в две от най-големите държавни болници – УМБАЛ „Св. Георги" и УМБАЛ „Св. Екатерина", което гласуваха депутатите при актуализацията на държавния бюджет преди дни. Това става ясно от официален отговор на ресорното ведомство на въпроси на clinica.bg.

25 млн. лв. за апаратура в „Св. Георги" и още 30 млн. за „Св. Екатерина" гласуваха да бъдат отпуснати народните представители на второ четене на бюджета на държавата миналата седмица. Предложението, което бе подкрепено в зала и от управляващата коалиция, е направено от проф. Костадин Ангелов, проф. Асен Балтов и доц. Лъчезар Иванов от ГЕРБ. И не е било подкрепено от здравното министерство, което е принципал на тези лечебни заведения, както и органът, който задава политиката в сектора. Въпреки това депутатите щедро са приели новите разходи.


„Предвидените в Закона за изменение и

допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. средства в размер на 55 млн. лв., за УМБАЛ „Св. Георги"и за УМБАЛ „Света Екатерина" са по предложение на народни представители между първо и второ гласуване на закона в Народното събрание с № 47-254-04-243/23.06.2022 г. Министерството на здравеопазването не е подкрепило направеното предложение", казаха от ресорното ведомство за clinica.


Според актуализацията на държавния бюджет

25-те млн. трябва да идат за строителство на нови структури по педиатрия и онкология на УМБАЛ "Св. Георги". 30-те млн. за УМБАЛ "Света Екатерина" пък са за обзавеждане на новия блок, който се строи от години. Досега в него се наляха над 20 млн. лв.


Модернизирането на държавните болници

и поддържането им в добро състояние е задължително, въпросът е дали това се прави разумно и с оглед на потребностите на населението. България е държавата с най-много болници и легла на глава от населението в ЕС. Към момента все още не е ясна концепцията на държавата за болничната сфера. Не се знае как ще се развива детското здравеопазване, а инвестирането в онкологична структура в Пловдив става на фона на очакваното приемане на раков план за страната, който трябва да зададе политика в тази сфера и на фона на непрекъснатото откриване на нови онкологии навсякъде.

При „Св. Екатерина" проблемите са аналогични.

В нея се предвижда да се изгради център за мозъчно-съдови заболявания при положение, че в момента в плана за развитие е заложено да се направят 12, а специалистите от водещите болници в София и Варна в това отношение предупредиха, че толкова няма и в Германия.


Наливането на още 55 млн. в болниците се

случва успоредно и със задълбочаването на кадровата криза у нас. С актуализацията на бюджета на държавата обаче народните представители гласуваха едва с милион повече – общо 56 млн. лв., за увеличение на заплатите на всички агенции и контролни органи под опеката на МЗ, както и на Спешна помощ, на психиатричните болници. От тези структури обаче се очаква да въведат ред в системата или да лекуват. При така очертаните приоритети не е чудно защо здравната ни система е в такова положение, а българите получават скъпа, но некачествена услуга.


Променят устройствения правилник на ИАМН

Променят устройствения правилник на ИАМН

Вменяват нови дейности на дирекции, за да има по-добър контрол, пускат парите за ремонтите на ЦСМП-та
Детската болница пак е доникъде

Детската болница пак е доникъде

Още не е ясно как ще изглежда, нито кога ще започне да се изгражда
Смени в борда на Майчин дом

Смени в борда на Майчин дом

Здравното министерство обяви конкурс за независим член и представител на държавата

Домът на лекаря e на финалната права

Домът на лекаря e на финалната права

Сделката за придобиването на новата сграда от БЛС беше за 3.6 млн. евро е в заключителен етап

Е-профилактика у нас би сработила трудно

Е-профилактика у нас би сработила трудно

Българинът трудно ход на лекар, би трябвало глобите за пропуснат преглед да се вържат с данъците, казва д-р Георги Миндов
Е-идентификацията на пациентите е подценена

Е-идентификацията на пациентите е подценена

В момента се предвижда тя да се осъществява чрез архаични методи, като подпис с химикал, това трябва да се промени, предупреждават от НСОПЛБ

Медиците за проф. Николай Габровски

Медиците за проф. Николай Габровски

Съсловните организации определят избора на ГЕРБ той да стане министър-председател за добър, залагат на диалогичността му
Субсидията за областните болници е належаща

Субсидията за областните болници е належаща

Ние изпълняваме и редица социални функции, за които никой не ни плаща, затова трупаме дългове, казва д-р Кети Ценова
Още едно лекарство в списъка с неразрешени

Още едно лекарство в списъка с неразрешени

То е за лечение на рак на меките тъкани, с него броят на тези медикаменти вече стана 87 и тепърва ще расте

Промени в ръководството по онкология

Промени в ръководството по онкология

Те засягат лечението при близо десет локации, става ясно от обнародвания документ в „Държавен вестник"

1 2 3 4 5 ... 426 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Декември 2022 Предишен Следващ