Признание

Изобретиха медицински робот за астронавти

04-07-2022 14:41
С този проект студенти от МУ-Варна са сред петте победители в конкурс на Европейската космическа агенцияИзобретиха медицински робот за астронавти
Clinica.bg

press@clinica.bg
Екип с участието на студенти от МУ-Варна изобрети робот, който ще осигурява медицинските нужди на екипажа по време на полет в Космоса. Проектът бе високо оценен в конкурса на Европейската космическа агенция The Student Aerospace Challenge, която се проведе в Музея на аерокосмическите науки в Париж. Така студенти от МУ-Варна се наредиха сред петте победители в състезанието. Това разказа Габриел Дичев, част от екипа SpaceDoctors, извоювал успеха.
Отборът

Тимът е съставен от студенти на Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов" и Висшето Военноморско Училище „Н. Й. Вапцаров". Те са Мелани Пиргова 4 курс, спец. Военен лекар от ВВМУ, Габриел Дичев 5курс, спец. Медицина от Медицински Университет, Антон Атанасов 1 курс, специалност Киберсигурност (ВВМУ), Бора Доган 1 курс, специалност Медицина (МУ - Варна) и Гергана Младенова 4 курс, специалност Военен лекар (ВВМУ). Международният форум събира едни от най-реномираните университети от цяла Европа.

 

Състезанието

 

„The Student Aerospace Challenge е мултидисциплинарно изпитание за млади умове в сферата на космическото обучение и инженерство, сподели Антон Атанасов. Има много теми като „Защита", „Инфраструктура на гориво", „Дизайн" и др. Има общо 12 теми, като нашата беше „Медицина". „Задача ни беше да съставим модулна система на робот, който да осигурява медицинските нужди на екипажа по време на полета", каза той.

 

Проектът

 

Наградените студенти са се събрали през декември 2021 г с общата идея да кандидатстват с проекта за състезанието. Те са имали около месец и половина, за да представят напредъка по него. В последствие най-добрите идеи в дадена сфера преминават одобряване на форума в Париж

„Ние работим за суборбитални полети*, които са не по-дълги от 90 минути. Подбрахме за най-голяма сигурност възможно най-голям обхват от хора с различни нужди. Избрахме най-малкия космолет, който може да превози до 6-ма пътници. Нашата идея би могла да се ползва от най-голям диапазон хора, които не е нужно да са експерти или космонавти. Те могат да бъдат космически туристи", разказа Антон Атанасов.

По думите на студентите, в момента здравните протоколи, които позволяват пътуване в Космоса са доста стриктни, за да се осигури максимално качествена медицинска грижа по време на полет. Избират се хора, които нямат никакви медицински проблеми. Само така има възможност да се реагира и да се спаси човешкия живот, ако възникне проблем по време на полета. Има кратък период на преглед и обучение преди самия полет, който цели да сортира хора, имащи затруднение с полета. „Част от нашата система са залепващи малки апарати, които следят постоянно състоянието на организма чрез сензори за температура, сърдечен ритъм, кръвна захар и основни жизнени показатели, подчерта Антон Атанасов.

Той разказа още, че част от тези залепващи се апарати имат възможността да прилагат малки количества медикамент през кожата, а при нужда - да подадат по-голямо количество препарат. При необходимост роботът е напълно способен да намира венозен път и да инжектира на собствен ход. „Вярваме, че автоматизирането на медицинските грижи по време на полети ще спасява човешкия живот. Вече са се изпълнявали тестови мисии в световен мащаб. Дори 80 годишен човек е участвал в тестовете", каза още студентът.

Ако има възможност да излети в Космоса, той би искал да посети звездна система с 6 планети в обитаемата зона. „За всички се предполага, че биха могли да поддържат живот, но за тях е известно, че имат различен състав. Би било интересно, ако има живот на тях, защото всяка една би изглеждала съвсем различно със собствените си форми. Тази галактика е близо в космически мащаб до нашата, но също така е много по-далеч от най-близката звезда. Така, че това си остава просто една моя мечта", допълни Антон Атанасов.

 

Отличието

 

„Неописуемо е усещането да получиш такова признание за труда, който сме вложили, сподели Габриел Дичев. Наградиха ни за иновативност и инженерство на проекта, който се отличи дори преди спонсорирания екип на Торино, Италия. Благодарим на нашите ментори и консултанти на проекта, които много ни помогнаха – проф. Любомир Алексиев – председател на Българското сдружение по авиационна, морска и космическа медицина, доц. Веселка Радева и д-р Тургай Калинов за подкрепата и рамото", каза още Габриел Дичев.

Екипът на Space Doctors е сред петте отличени най-добри проекти и получи престижната награда на голямата авиационна компания Dassault Aviation с проекта „Semi-Autonomous Resuscitation Space Robot", в заключителната конференция Suborbital day на Конкурса на Европейската космическа агенция The Student Aerospace Challenge в Музея на аерокосмическите науки - Париж. Суборбитален космически полет е такъв космически полет, при който летателния апарат не достига, т. нар. „първа космическа скорост" (7,9 км/сек.) и не излиза в околоземна орбита, т.е. не се превръща в изкуствен спътник на Земята.


Световен кардиолог обучава в УМБАЛ „Проф. Ал. Чирков

Световен кардиолог обучава в УМБАЛ „Проф. Ал. Чирков"

За два дни бяха третирани 8 пациента с хронични коронарни оклузии от цяла България с пълен процедурен успех и без сериозни усложнения
ЕМА препоръча 9 нови лекарства

ЕМА препоръча 9 нови лекарства

Сред тях са медикаменти за лечение на атопичен дерматит, онкологични заболявания, генерализирана миастения гравис и др.
България влезе в ELLIS

България влезе в ELLIS

Страната ни е първата от Източна Европа, която се присъединява към най-авторитетната мрежа за развитие на изкуствения интелект

Смениха аортна клапа по ендоскопски път

Смениха аортна клапа по ендоскопски път

Иновативната операция се извърши за първи път в България от екип на „Аджибадем Сити Клиник"

INSAIT у нас разшири екипа си

INSAIT у нас разшири екипа си

С привличането на двама Вaутер Фан Хансбеке и Данда Паудел се разрастват възможностите за работа в областта на компютърното зрение
Стволови клетки дават надежда за Паркинсон

Стволови клетки дават надежда за Паркинсон

Тя е експериментална и облекчава симптомите на болестта, показват резултати от ранно проучване
Спасиха мъж с разкъсване на аортата

Спасиха мъж с разкъсване на аортата

Спешната операция е извършена от специалистите в Националната кардиологична болница, съобщиха оттам
Апарат с ИИ за прецизна колоноскопия в

Апарат с ИИ за прецизна колоноскопия в "Тракия"

Иновативната техника открива и най-труднозабележимите промени в човешката тъкан, с нея вече са извършени над 100 манипулации, казва д-р Иван Сираков
Спасиха шестима от ампутация с нов метод

Спасиха шестима от ампутация с нов метод

На пациентите са направени ендоваскуларни процедури с мултифункционален катетър, съобщиха от НКБ
Рядка операция с Да Винчи във Варна

Рядка операция с Да Винчи във Варна

С последното поколение роботизирана система в УМБАЛ „Св. Марина" бе премахнат карцином от ректума на 35-годишен мъж
1 2 3 4 5 ... 34 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какви са очакванията ви от Методиката на МЗ за изработване на нова здравна карта?

Септември 2023 Предишен Следващ