реформа

МЗ слива две болници в София

04-07-2022 11:55
Белодробната „Св. София" става част от УМБАЛ „Св. Ив. Рилски", гласи решение на здравния министър проф. Асена СербезоваМЗ слива две болници в София
Clinica.bg

press@clinica.bg

Министерство на здравеопазването слива две държавни болници в една. Специализираната белодробна клиника „Св. София" ще стане част от УМБАЛ „Св. Ив. Рилски", гласи решение на ресорния министър проф. Асена Сербезова от миналата седмица.

Двете болници се намират една до друга в столицата и са ключови в областите, в които работят. „Св. София" се занимава с белодробни болести, включително и лечение на туберкулоза. „Св. Ив. Рилски" е многопрофилна болница и е водеща за страната в областта на неврохирургията, също така в ревматологията, а през последните години набра сериозни позиции и в онкологията.


Вливането на „Св. София" ще стане

при пълното запазване на дейността й, както и на материалния й фонд. По търговския регистър срокът за приключване на процедурата е до 6 месеца. Отговорник по нея пък ще бъде директорът на „Св. Ив. Рилски" - д-р Дечо Дечев, който през годините се доказа като един от най-успешните болнични мениджъри в страната.


Причините за вливането на двете

лечебни заведения не са посочени в решението на здравния министър, но от години в страната се говори за нуждата от оптимизиране на лечебните заведения особено в столицата и останалите големи градове. Пандемията, кадровият дефицит и непрекъснатото роене на нови частни структури увеличиха тази необходимост в последните години. „Св. София" бе и една от болниците, които бе превърната изцяло в КОВИД-клиника по време на изминалите две години. Това се отрази на дейността и приходите на лечебното заведение, като допълнително ги редуцира. Вероятно с вливането й в „Св. Ив. Рилски" принципалът – държавата, очаква тези показатели да се подобрят.


Сливането на двете болници няма

да е прецедент, въпреки че досега имаше редица неуспешни опити от предишни здравни министри да се обединят всички държавни болници в карето около тези две в един медицински холдинг. За сметка на това обаче преди години успешно беше реализирано друго сливане на държавни структури - Детската онкохематология премина в „Царица Йоанна"-ИСУЛ. Ако сливането на „Св. София" и „Св. Ив. Рилски" се финализира, то ще бъде друг пример за възможността за успешно преструктуриране на лечебните заведения у нас. Подобни стъпки обаче не са достатъчни, за да се решат наболелите проблеми в болничната система. Без сериозно преструктуриране на този сектор и спиране на възможностите за отваряне на нови лечебни заведения без населението да има нужда от тях, обричат пациентите на все по-скъпо, недостъпно и некачествено здравеопазване.

 

По-късно от МЗ обявиха,

 

че със сливането се цели осигуряване на качествена и достъпна медицинска помощ на пациентите, както и да се постигне в най-пълна степен защита на държавния интерес и в двете лечебни заведения. Също така вливането няма да засегне наличните медицински структури и персонал, а ще способства за разширяването на дейностите и по-доброто им менажиране. Преобразуването на двете болници е в отговор на водената политика по оптимизиране на лечебните заведения за болнична помощ на територията на гр. София и търсенето на баланс и ефективно използване на наличните финансови ресурси, обясниха още от МЗ.


Пет линейки извозват ранени към Сърбия

Пет линейки извозват ранени към Сърбия

Оперират едно от двете деца в „Пирогов", а другото вече е контактно, казва здравният министър д-р Асен Меджидиев
Транспортират две деца от сръбския автобус в Пирогов

Транспортират две деца от сръбския автобус в Пирогов

След инцидента на АМ "Тракия" в УМБАЛ "Проф. Стоян Киркович" -Стара Загора са били настанени 14 души, казва здравният министър д-р Асен Меджидиев
370 болници за нашето население са много

370 болници за нашето население са много

Какви са очакванията от служебния министър, какви са проблемите пред общинските болници, каква е визията за развитието на Първа градска болница в София и какво трябва да се направи в сектор здравеопазване, попитахме проф. Цветомир Димитров.
BA.5 домира на 73.2%

BA.5 домира на 73.2%

Такъв дял от последните секвенирани проби принадлежат към този вариант на Омикрон, показват данните на НЦЗПБ
Направление за тест от джипи до седмица

Направление за тест от джипи до седмица

Хората могат да се изследват безплатно и в РЗИ-тата, Експертен съвет ще решава за мерките на всеки седем дни
Остойностяват труда на медиците

Остойностяват труда на медиците

Подобряване на профилактиката сред децата, продължаване на дейностите по антираковия план и купуването на хеликоптери

Чакаме 3.7 млрд. по Плана за възстановяване

Чакаме 3.7 млрд. по Плана за възстановяване

Парите ще дойдат идните месеци, но работата по второто плащане е доста по-сериозна, предупреди заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов
Д-р Златанов пое Надзора на НЗОК

Д-р Златанов пое Надзора на НЗОК

На него ще се падне да довърши преговорите по анекса на НРД, както и да запчоне подготовката за нов рамков договор
И София мина в зелената зона

И София мина в зелената зона

Средната заболеваемост в страната падна под 300 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
Директорските заплати – без промяна

Директорските заплати – без промяна

Въпреки заканите на бившият кабинет да се намали ножицата и догодина ще имаме заплати над 1 млн.

1 2 3 4 5 ... 771 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ