Коментар

Тази атака е персонално срещу мен

01-07-2022 17:21
Направили сме всичко, за да се прекрати практиката на т.н. фиксиране на дете, казва д-р Васислав ПетровТази атака е персонално срещу мен
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Днес от здравно министерство съобщиха резултатите от одитите на държавните болници. Сред седемте болници с лоши резултати беше поочена и МБАЛ-Сливен. Повод за това стана прилагането на метода за фиксиране на деца в лечебното заведение. Взети ли са мерки за тези нарушения и как ще коментира констатациите на МЗ, попитахме д-р Васислав Петров, директор на МБАЛ "Иван Селимински".
Във връзки с отправените обвинения към болницата МБАЛ „Иван Селимински" – Сливен и лично към мен, искам да кажа, че действително има две проверки за фиксиране на дете в Педиатричното отделение, не в АГ-отделението, както каза доц. Васил Пандов. Става дума за Педиатрията, където на 20 февруари през нощта е направен един клип от майка на фиксирано дете без майка и действително след това се направиха много проверки от ДАЗД, от ИА „Медицински надзор" и се предприеха всички мерки, които бяха предписани тогава.

В нашия правилник не беше добре

описано как се фиксира и въобще има ли право на това. Затова след първата проверка ние подробно разработихме такива правила и ги въведохме в правилника на вътрешния ред. Затова смятам, че това е абсолютно несправедливо обвинение, защото именно в Правилника за вътрешния ред всичко трябва да бъде регламентирано. Ние подробно сме описани всички неща. Действително при втора проверка, която беше направена на 31 май, отново при проверка в отделението, беше намерено фиксирано дете, преди да бъде включен източник на вливания и тогава в самия протокол на медицинския одит ясно е написано, че санитарката по собствена инициатива е направила тази фиксация, без да бъде наредено от лекар или от медицинско лице.

Беше наказан целият екип, който беше

нощта смяна – санитарката, сестрата, лекаря. Аз разбирам, че всичко, което става в болницата е моя отговорност и не искам да бягам от нея, но смятам, че моите правомощия да създам правила в болницата, които всички работещи трябва да спазват, са изпълнени. Аз съм създал тези правила и не мога непрекъснато да бъда тук или да там, за да видя дали се нарушават. Направил съм такава система, че действително вече в Детско отделение има редовни проверки и от зам.-директора по медицинските дейности и от главната медицинска сестра, отделно се правят протоколи и старшата сестра минава дори и нощно време. Така че всичко е направено, за да се прекрати тази практика, която явно е останала от времето преди промените и да се борим не само за физическото обезпечаване, а да мислим и за тяхното психологично здраве.

По-възрастните колеги трябва да се

откажат от тези практики, които в миналото са били масови в болниците. Взели сме мерки, отстранили сме пропуските. Във вторник сутрина получихме писмо от зам.-министър Грибнев, който питаше дали Съвета на директорите е предприел мерки и ни даде пет дни срок. Днес съм пратил на МЗ нашият протокол и даже съм изненадан, че преди да видят какви мерки съм взел направиха тази пресконференция. Смятам, че тази атака е персонално срещу мен. И не толкова може би като директор на болницата, а за това, че не мълча, когато трябва да казвам мнението си в качеството си на председател на Сдружението на областните болници. За другия проблем, който се споменава, при всички проверки през последните години, които са минали, нямаме нито един акт и нито една глоба от АДФИ, нито от Вътрешния одит на Министерството, нито ИА „Медицински надзор" във връзка с икономическите неща.

Пет линейки извозват ранени към Сърбия

Пет линейки извозват ранени към Сърбия

Оперират едно от двете деца в „Пирогов", а другото вече е контактно, казва здравният министър д-р Асен Меджидиев
Транспортират две деца от сръбския автобус в Пирогов

Транспортират две деца от сръбския автобус в Пирогов

След инцидента на АМ "Тракия" в УМБАЛ "Проф. Стоян Киркович" -Стара Загора са били настанени 14 души, казва здравният министър д-р Асен Меджидиев
370 болници за нашето население са много

370 болници за нашето население са много

Какви са очакванията от служебния министър, какви са проблемите пред общинските болници, каква е визията за развитието на Първа градска болница в София и какво трябва да се направи в сектор здравеопазване, попитахме проф. Цветомир Димитров.
Остойностяват труда на медиците

Остойностяват труда на медиците

Подобряване на профилактиката сред децата, продължаване на дейностите по антираковия план и купуването на хеликоптери

Чакаме 3.7 млрд. по Плана за възстановяване

Чакаме 3.7 млрд. по Плана за възстановяване

Парите ще дойдат идните месеци, но работата по второто плащане е доста по-сериозна, предупреди заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов
Д-р Златанов пое Надзора на НЗОК

Д-р Златанов пое Надзора на НЗОК

На него ще се падне да довърши преговорите по анекса на НРД, както и да запчоне подготовката за нов рамков договор
Директорските заплати – без промяна

Директорските заплати – без промяна

Въпреки заканите на бившият кабинет да се намали ножицата и догодина ще имаме заплати над 1 млн.

МЗ да направи анализ на болниците

МЗ да направи анализ на болниците

Какви са очакванията от служебния министър Асен Меджидиев, какви са проблемите пред общинските болници и каква е визията за развитието на МБАЛ – Свищов. Това попитахме нейния управител Илиян Венков.
Допълнителна линейка за всеки морски курорт

Допълнителна линейка за всеки морски курорт

За това са се разбрали министрите на туризма и здравеопазването Илиан Димитров и д-р Асен Меджидиев
Трябва да има наказания

Трябва да има наказания

Недопустимо е да бъдат нападани лекари, мерките да са по-строги, ако трябва да се промени и законодателството, казва Наталия Маева
1 2 3 4 5 ... 367 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ