одит

7 са държавните болници с лоши показатели

01-07-2022 15:43
За шест месеца здравно министерство е направило 81 проверки, резултатите за 18 от тях са пратени на компетентните органи7 са държавните болници с лоши показатели
Clinica.bg

press@clinica.bg

81 проверки е извършило здравното министерство в лечебните заведения, за които отговаря през последните шест месеца, 18 от тях са пратени към компетентните органи. Общият размер на дълговете на държавните и областните болници възлиза на 600 млн. лв., като просрочени са 113 млн. Най-тежко е положението в седем от тях, където са констатирани и редица нарушения, нови уволненения на директори обаче засега няма. Това стана ясно по време на пресконференцията на здравните власти за състоянието на лечебните заведения в страната.

Седемте болници с влошени показатели са Пирогов, „Александровска, СБАЛХЗ и „Св. Екатерина" в София, УМБАЛ-Канев в Русе, МБАЛ-Сливен. Проверката в „Майчин дом" продължава. Детайли за повечето одити представи началникът на кабинета на здравния министър доц. Васил Пандов.

Така например в русенската болница „Канев" е установено, че са сключвани граждански договори, вместо трудови за възнаграждение от по 3500 лв. без провеждане на ЗОП. Също така има констатирани 12 нарушения за избора на екип от пациенти.

В МБАЛ-Сливен доц. Пандов припомни за нарушенията при фиксирането на деца в АГ-отделението. Проверката на ИАМО е установила, че този метод е утвърден в правилника на лечебното заведение. Това е измъчване на новородените деца и по ЗЛЗ директорът носи цялата отговорност за мениджмънта, обясни доц. Пандов.


В УМБАЛ „Св. Екатерина", където

за последните 10 години е направена само една проверка, властите са установили, че има плащания към контрагенти без да са спазени всички изисквания за по законите за суми над 50 и 30 хил. лв. Също така властите са констатирали, че има нарушения в договорите за медицински изделия и апаратура, където първо е сключен договор с доставчик, а после с МЗ. В болницата няма и система за финансово управление и контрол, няма критерии за разпределяне на ДМС сред служителите, обясни доц. Пандов. В същото време директорът на болницата проф. Генчо Начев е получил 952 хил. лв. от 2019 г. до 30 април т.г. по граждански договори за дейност в болницата. Те са за медицински услуги, за ръководител на екип, кардиохирургични операции, тоест за медицински дейности, поясни доц. Пандов. Въпреки това според одитиращите има нарушения, тъй като тези граждански договори са скрити трудови, а по според договора за управление и на закона за публичните предприятия, директорът на болницата няма право на друга дейност по трудово правоотношение. С тези граждански договори заплатата на директора е била средно месечно 22 хил., а основната заплата за лекар - 1700 лв., казаха още властите.


В СБАЛХЗ, където вече смениха

директора, те са открили високи стойности на бракувани лекарства - 178 хил. лв. за 2021 г. Също така по 19 договора не е приложена системата на двоен подпис, имало е и значително превишение на просрочените задължения, което води до декапитализация на болницата.

В двете болници в най-тежко състояние – „Александровска" и Пирогов, са назначени прокуристи, за да стабилизират финансовото им състояние, припомни още проф. Асена Сербезова.

„Станахме свидетели на фрапантни резултати в управлението на тези болници. В „Александровска" основната причина за лошото състояние са неизгодните договори, сключени от предишното ръководство, където лихвите за неустойки са над 20% на годишна база", обясни Пламен Милев. Той добави, че при Пирогов проблемът за увеличение на просрочията от 9 на 16 млн. лв. за година е друг.

Там просрочията за медицински

изделия вече са 17.4 млн. в момента, в същото време в сметките на болнициата има 6 млн. лв., а няма погасяване, тоест има избирателно плащане на дългове, обясни Милев. Той допълни, че е получил 100 писма от кредитори с молба за среща, на която такава е била отказвана досега. Ако в „Александровска" има опити да се решат проблемите, да се обединят кредити и държавата да помогне , за да се отпусне заем, то за Пирогов няма такива опити, обобщи още той. Резултатите от всички проверки са пратени на комптентните органи, казаха още властите, а смяна на мениджъри засега няма.


Пет линейки извозват ранени към Сърбия

Пет линейки извозват ранени към Сърбия

Оперират едно от двете деца в „Пирогов", а другото вече е контактно, казва здравният министър д-р Асен Меджидиев
Транспортират две деца от сръбския автобус в Пирогов

Транспортират две деца от сръбския автобус в Пирогов

След инцидента на АМ "Тракия" в УМБАЛ "Проф. Стоян Киркович" -Стара Загора са били настанени 14 души, казва здравният министър д-р Асен Меджидиев
Още една чернодробна трансплантация

Още една чернодробна трансплантация

Тя е извършена от специалистите във ВМА на 12 август, след донорска ситуация в Плевен
370 болници за нашето население са много

370 болници за нашето население са много

Какви са очакванията от служебния министър, какви са проблемите пред общинските болници, каква е визията за развитието на Първа градска болница в София и какво трябва да се направи в сектор здравеопазване, попитахме проф. Цветомир Димитров.
Остойностяват труда на медиците

Остойностяват труда на медиците

Подобряване на профилактиката сред децата, продължаване на дейностите по антираковия план и купуването на хеликоптери

Чакаме 3.7 млрд. по Плана за възстановяване

Чакаме 3.7 млрд. по Плана за възстановяване

Парите ще дойдат идните месеци, но работата по второто плащане е доста по-сериозна, предупреди заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов
Д-р Златанов пое Надзора на НЗОК

Д-р Златанов пое Надзора на НЗОК

На него ще се падне да довърши преговорите по анекса на НРД, както и да запчоне подготовката за нов рамков договор
Директорските заплати – без промяна

Директорските заплати – без промяна

Въпреки заканите на бившият кабинет да се намали ножицата и догодина ще имаме заплати над 1 млн.

МЗ да направи анализ на болниците

МЗ да направи анализ на болниците

Какви са очакванията от служебния министър Асен Меджидиев, какви са проблемите пред общинските болници и каква е визията за развитието на МБАЛ – Свищов. Това попитахме нейния управител Илиян Венков.
Агресия и при спасителите

Агресия и при спасителите

До сблъсък с туристи се е стигнало на плажа на „Слънчев бряг" заради незачитането на червения флаг

1 2 3 4 5 ... 401 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ