парламент

Поправят бюджета на НЗОК

30-06-2022 17:37
Депутатите от бюджетната комисия искат 14-те млн. за лечение на децата, които гласуваха във вторник да се вземат от резерва на касата, а не от трансфер на МЗПоправят бюджета на НЗОК
Clinica.bg

press@clinica.bg

Депутатите поправят актуализацията на бюджета на здравната каса, която приеха преди два дни, преди още дори да е обнародвана. Причината за това се оказаха набързо приетите предложения на Костадин костадинов от „Възраждане".

С първото се добавяха още 2 млн. лв. за заплати на работещите в НЗОК. То ще остане и занапред. Второто обаче предвижда да се увеличат парите за лечение на деца и възрастни в чужбина по Закона за здравето от 37 млн. на 51 млн. лв. или с 14 млн. лв. Тези средства на практика се дават трансплантации, които не се правят у нас или за други заболявания, за които здравната каса не плаща терапията, както и за медикаменти, които не се внасят в страната.


Според Костадинов промяната

се налага, защото няма достатъчно пари за болните малчугани. Според председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански и повечето му колеги обаче това не е така, в същото време промените противоречат на Закона за публичните финанси. Затова вчера те са приели текстове, с които да редактират промяната, така че да няма законови противоречия. Тепърва ще стане ясно дали средствата ще се махнат или просто ще се смени източника им на произход. 


Единственият спор, който решиха

до момента народните представители е, че това няма да стане с промени в закона за бюджета на НЗОК, защото те вече са приети, а с преходните и заключителни разпоредби в закона за актуализацията на държавния бюджет, който тече в момента. Междувременно пък Костадин Костадинов поиска свикване на председателски съвет, който ще продължи до 18.00 ч.

В крайна сметка се оказа, че това,

което предлага бюджетната комисия е, средствата да не се махнат, а да се смени източника им. Вместо да се дават с трансфер от здравно министерство, да се вземат от резрва на касата. Затова депутатите искат размерът му да се увеличи до 177 млн. лв. и да се заложи изрично, че 14 млн. от тях ще отидат за лечение на децата. По-късно тази редакция в бюджета на НЗОК бе одобрена през преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет.

Фондът за лечение на деца

бе прехвърлен към НЗОК през 2019 г. За последната година, през която той работеше - 2018, са дадени малко над 14 млн. лв. за лечение в чужбина, отделно обаче фондът плащаше и за методи и лекарства, които касата не покрива в България още 5-6 милиона. Така обичайно последните му разходи за година бяха около 20 млн. лв. Тези за възрастни бяха в пъти по-малки. Одобреният бюджет за т.г. за двете групи към момента е малко над 37 млн. лв. Въпреки че финансовата рамка изгледжа достатъчна на пръв поглед, в много случаи кандидатите срещат откази. Причините обаче са други - обяснението е, че терапията се предоставя и в България. Ако родителите обаче нямат доверие на медицината у нас, започват да набират средства, за да лекуват децата си в други държави. За това доколко успешни са резултатите пък, официални данни няма. Пет линейки извозват ранени към Сърбия

Пет линейки извозват ранени към Сърбия

Оперират едно от двете деца в „Пирогов", а другото вече е контактно, казва здравният министър д-р Асен Меджидиев
Транспортират две деца от сръбския автобус в Пирогов

Транспортират две деца от сръбския автобус в Пирогов

След инцидента на АМ "Тракия" в УМБАЛ "Проф. Стоян Киркович" -Стара Загора са били настанени 14 души, казва здравният министър д-р Асен Меджидиев
Още една чернодробна трансплантация

Още една чернодробна трансплантация

Тя е извършена от специалистите във ВМА на 12 август, след донорска ситуация в Плевен
370 болници за нашето население са много

370 болници за нашето население са много

Какви са очакванията от служебния министър, какви са проблемите пред общинските болници, каква е визията за развитието на Първа градска болница в София и какво трябва да се направи в сектор здравеопазване, попитахме проф. Цветомир Димитров.
Остойностяват труда на медиците

Остойностяват труда на медиците

Подобряване на профилактиката сред децата, продължаване на дейностите по антираковия план и купуването на хеликоптери

Чакаме 3.7 млрд. по Плана за възстановяване

Чакаме 3.7 млрд. по Плана за възстановяване

Парите ще дойдат идните месеци, но работата по второто плащане е доста по-сериозна, предупреди заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов
Д-р Златанов пое Надзора на НЗОК

Д-р Златанов пое Надзора на НЗОК

На него ще се падне да довърши преговорите по анекса на НРД, както и да запчоне подготовката за нов рамков договор
Директорските заплати – без промяна

Директорските заплати – без промяна

Въпреки заканите на бившият кабинет да се намали ножицата и догодина ще имаме заплати над 1 млн.

МЗ да направи анализ на болниците

МЗ да направи анализ на болниците

Какви са очакванията от служебния министър Асен Меджидиев, какви са проблемите пред общинските болници и каква е визията за развитието на МБАЛ – Свищов. Това попитахме нейния управител Илиян Венков.
Агресия и при спасителите

Агресия и при спасителите

До сблъсък с туристи се е стигнало на плажа на „Слънчев бряг" заради незачитането на червения флаг

1 2 3 4 5 ... 401 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ