Пак

Обвинение срещу ексшефка на СЗОК

30-06-2022 17:32
Биляна Пенева бе отстранена от поста заради натиск върху служители да изготвят документи с невярно съдържаниеОбвинение срещу ексшефка на СЗОК
Clinica.bg

press@clinica.bg
Повдигнато е обвинение на бившата директорка на Столична здравно осигурителна каса (СЗОК) Биляна Пенева-Стоянова Както clinica.bg вече писа, тя бе отстранена от поста през 2017 година, именно заради натиск върху служители за попълване на невярно съдържание, свързано с проверки на три болници. Обвинение имаше и тогава, а пет години по-късно Софийска градска прокуратура (СГП) внесе нов обвинителен акт в Софийски районен съд (СРС).
През 2017 г. стана ясно, че с изготвянето на документи с невярно съдържание са били толерирани три болници. Сегашното обвинение е отново за извършени три престъпления според текстове от Наказателния кодекс.

 

Според събраните по делото

 

доказателства е установено, че между 15 май 2016 г. и 7 юни 2017 в гр. София, като директор на СЗОК, Б. С. е принудила трима служители на СЗОК, против волята им да отразят неверни обстоятелства в документи във връзка с проверки на три различни столични болници. В първото лечебно заведение е бил завишен или отнет броят на точките на определени индикатори и по този начин е завишен броят на легловата база.

 

Във второто е намален броят

 

на надвишените хоспитализации, като по този начин е вменено да се възстановят на Здравната каса сумите, получени само на две надвишени хоспитализации, вместо получените суми за десет такива. В третото лечебно заведение е съставен документ с невярно съдържание, че резервационната система е същата като лист на чакащи, вместо, че са нарушени условията и редът за оказване на болнична помощ.

 

Чрез съставянето на протоколи с невярно

 

съдържание, относно установеното от контролните органи при тези проверки, обвиняемата Б. С. не е дала възможност да се отрази действителното положение в столичните болници.

Разследването по делото е проведено от Следствен отдел – СГП. В хода му са събрани доказателства в подкрепа на обвинението, като са разпитани свидетели, извършен е медицински одит на документи, счетоводна експертиза и др. Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото от СРС.


Пет линейки извозват ранени към Сърбия

Пет линейки извозват ранени към Сърбия

Оперират едно от двете деца в „Пирогов", а другото вече е контактно, казва здравният министър д-р Асен Меджидиев
Транспортират две деца от сръбския автобус в Пирогов

Транспортират две деца от сръбския автобус в Пирогов

След инцидента на АМ "Тракия" в УМБАЛ "Проф. Стоян Киркович" -Стара Загора са били настанени 14 души, казва здравният министър д-р Асен Меджидиев
370 болници за нашето население са много

370 болници за нашето население са много

Какви са очакванията от служебния министър, какви са проблемите пред общинските болници, каква е визията за развитието на Първа градска болница в София и какво трябва да се направи в сектор здравеопазване, попитахме проф. Цветомир Димитров.
Остойностяват труда на медиците

Остойностяват труда на медиците

Подобряване на профилактиката сред децата, продължаване на дейностите по антираковия план и купуването на хеликоптери

Чакаме 3.7 млрд. по Плана за възстановяване

Чакаме 3.7 млрд. по Плана за възстановяване

Парите ще дойдат идните месеци, но работата по второто плащане е доста по-сериозна, предупреди заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов
Д-р Златанов пое Надзора на НЗОК

Д-р Златанов пое Надзора на НЗОК

На него ще се падне да довърши преговорите по анекса на НРД, както и да запчоне подготовката за нов рамков договор
Директорските заплати – без промяна

Директорските заплати – без промяна

Въпреки заканите на бившият кабинет да се намали ножицата и догодина ще имаме заплати над 1 млн.

МЗ да направи анализ на болниците

МЗ да направи анализ на болниците

Какви са очакванията от служебния министър Асен Меджидиев, какви са проблемите пред общинските болници и каква е визията за развитието на МБАЛ – Свищов. Това попитахме нейния управител Илиян Венков.
Допълнителна линейка за всеки морски курорт

Допълнителна линейка за всеки морски курорт

За това са се разбрали министрите на туризма и здравеопазването Илиан Димитров и д-р Асен Меджидиев
Трябва да има наказания

Трябва да има наказания

Недопустимо е да бъдат нападани лекари, мерките да са по-строги, ако трябва да се промени и законодателството, казва Наталия Маева
1 2 3 4 5 ... 367 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ