актуално

Сестрите се оказаха проблем и в САЩ

04-07-2022 05:58
Нужни са нови политики по доходите, намаляване на натоварването и осигуряване на безопасна работна среда, смятат експертиСестрите се оказаха проблем и в САЩ
Clinica.bg

press@clinica.bg

Медицинските сестри се оказват все по-дефицитен ресурс не само у нас, но и навсякъде по света. Пандемията пък допълнително осветли този проблем. Пред опасността от недостиг се изправят и болниците в САЩ. Въпреки че на този етап няма кадрови недостиг, все по-голяма част от специалистите по здравни грижи декларират желанието си да напуснат системата. За да останат, са нужни промени от страна на властите, смятат авторите на статия, публикувана в NEJM, която адресира опасностите пред кадровата обезпеченост с медицински сестри („Policy Strategies for Addressing Current Threats to the U.S. Nursing Workforce").

66% от медицинските сестри в САЩ са обмисляли да напуснат професията през 2021 г. Това показват данните от проучване на Американската асоциация на медицинските сестри в интензивните и спешните отделения. Процентът е много по-висок в сравнение с предходни години, отбелязват авторите. Според тях причините за това са липсата на безопасна среда за работа преди и по време на пандемията, които включват дефицит на адекватно защитно облекло, увеличаващо се насилие, повече работни часове, намалена подкрепа.


За да се решат тези проблеми,

са нужни промени от страна на властите, смятат авторите и предлагат някои идеи. Според тях на федерално ниво Центърът за медицински грижи и услуги (CMS) може да публикува регулации за това колко пациента максимум може да се падат на сестра, така че да има безопасна среда за работа. За да се спазват тези стандарти пък, те трябва да са съчетани с глоби за болниците, които ги нарушават, допълват авторите.


Също така Конгресът може да

задели средства за Агенцията по качество, за да намери нови работни модели, които да подобрят резултатите за специалистите и пациентите. Нужно е да се ревизират и стандартите за натоварване на работната ръка, така че да не се стига до прегаряне, което е опасно и за пациентите. Част от това е свързано и с намаляване на бумащината, която не е и критична за сигурността на пациента, отбелязват авторите. За сметка на това е критично да се намали извънмерното работно време, до което прибягват в не една болница.


Сред другите нужни политики 

за задържане на сестрите на работните им места е подкрепата за кариерното им развитие, смятат авторите. За тази цел може да се предложат финансови програми, които да облекчат семейния им бюджет и да помогнат за обучението им. В тази връзка може да се осигурят и услуги за децата им след училище. Не на последно място отделните щати могат да предлагат грантове на болниците, за да подобрят работната среда и да я направят по-безопасна. Друга посока за справяне с очертаващия се дефицит на сестри, смятат авторите, е увеличаването на производството им.


Проблемите с кадровия дефицит

сред сестрите у нас е огромен. Той стана тема в началото на годината, както на дискусия на „Индекс на болниците", така и на парламента. По време на заседанието си, депутатите задължиха здравният министър да подготви стратегия за решаването му. Тя трябваше да е готова на 1 юли, какво се предлага в нея, очакваме да разберем в следващите дни.


Ваксинация за полиомиелит в Лондон

Ваксинация за полиомиелит в Лондон

Дозата се предлага извънредно на деца от една до девет години, след като здравните власти откриха наличие на вируса в канализацията
Всеки трети ще развие неврологичен проблем

Всеки трети ще развие неврологичен проблем

Затова от СЗО публикуваха насоки как човек може да се грижи за здравето на мозъка си

Израел спира приема на чужди студенти по медицина

Израел спира приема на чужди студенти по медицина

Причината е недостигът на лекари и необходимостта повече тамошни младежи да учат в страната си
Обмислят „щадящи дози

Обмислят „щадящи дози" за маймунската шарка

Причината са оскъдните доставки, в САЩ вече приеха нов подход, при който се използва една пета от количеството от един флакон
 Все повече избират да живеят без деца

Все повече избират да живеят без деца

Предполага се, че между 40 и 50 милиона американци съзнателно и по собствено желание остават без потомство
САЩ влага в по-евтини лекарства

САЩ влага в по-евтини лекарства

Американският Сенат одобри историческата инвестиция от 369 млрд. долара за борба с климатичните проблеми
Още западнонилска треска в Гърция

Още западнонилска треска в Гърция

Случаите скочиха от 13 на 25, засегнати са районите Солун, Халкидики и Лариса
Байдън назначи двама за маймунската шарка

Байдън назначи двама за маймунската шарка

Президентът на САЩ посочи висши федерални служители, които ще координират реакцията на администрацията му
HERA ще купува протеинова ваксина срещу К-19

HERA ще купува протеинова ваксина срещу К-19

Органът на ЕК за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации подписа рамков договор за обществени поръчки с производителя
Калифорния в извънредно положение заради маймунската шарка

Калифорния в извънредно положение заради маймунската шарка

С този ход губернаторът Гавин Нюсъм се надява да повиши интереса къ ваксинациите срещу инфекцията
1 2 3 4 5 ... 69 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ