коментар

Аптечната карта ще покаже диспропорциите

30-06-2022 06:54
Тя трябва да се превърне в инструмент за правене на политики, които да осигуряват достъпа на населението до фармацевтични услуги, казва Светослав КрумовАптечната карта ще покаже диспропорциите
Clinica.bg

press@clinica.bg

Здравно министерство стартира процеса по изработване на Национална аптечна карта. Кога би могла да бъде готова тя и какво се цели със създаването й, попитахме маг. фармацевт Светослав Крумов от БФС, който участва в работната група, създала Методологията за изработването й.

Целите


Изработването на регионалните и на Националната аптечна карта (НАК) имат няколко задачи. Първата е да се заснеме актуалното състояние на аптечната мрежа по видове дейности, информацията сега се съдържа в много различни институции – МЗ, НЗОК, ИАЛ, и не дава ясна картина за разпределението на аптеките и дейностите в тях.

Втората задача е да се определи броят на магистър фармацевтите и помощник фармацевтите, които реално практикуват в тези аптеки. На трето място очакваме да се заложат изисквания за минимален брой аптеки и специалисти, които да ги обслужват, така че да е осигурено населението с лекарствени продукти. На четвърто място, когато цялата информация се събере на едно място в НАК, трябва да се определят критерии за недостига на аптеки на база потреблението на съответните фармацевтични услуги. Тоест, там ще се заложат изисквания като отстояние до аптеката, време за достигане до денонощна аптека или друга услуга. Тогава ще се види дали съществува недостиг или излишък от фармацевтични услуги в страната.

На този етап картата ограничава действието си до това да определи реалното положение на аптеките и услугите, които те изпълняват. Основната цел е да се определи минималното изискване за брой аптеки спрямо различни географски и демографски критерии, като брой население, тип на района. Събирането на цялата тази информация в реално време, така че винаги да имаме обективна преценка за състоянието на аптечната мрежа, е възможност картата да се превърне в инструмент за правене на политики, които да осигуряват достъпа на населението до фармацевтични услуги. На нейна база трябва да се погледне дали има нужда от критерии за ограничаване на аптеките или за стимулиране на откриването им в райони, където е установен недостиг по съответната методология.


Таймингът


В момента стартира процеса по изготвяне на регионалните аптечни карти, които трябва да се изработят в тримесечен срок. Ако се спази този срок, следващата стъпка е сформирането на комисия на национално ниво, която да обобщи данните и да изготви критериите за недостиг на аптеки. Това може да се случи до още три месеца, ако няма сътресения, свързани с политическата обстановка.


Очакванията


Те са картата да покаже разлики спрямо данните, с които сега разполагаме. През последната година и половина по различни фактори станахме свидетели как регистърът на разкритите аптеки от 4200 спадна на 3200. Това е така заради аптеки, които реално не функционират, но поради липсата на ясен режим за закриването им, са се натрупали в годините. Очакваме, че броят им ще се редуцира с още 100-200 аптеки и общият брой ще е 3000. Ако извадим 200 болнични, 2800 ще са тези в извънболничната помощ.

Очакваме да се покаже и един недостиг на аптеки и специалисти в по-слабо населените райони на страната. Защото по отношение осигуреността с кадри, България е на едно много добро ниво. За разлика от положението при лекарите, при нас има около 10 фармацевта на 100 000 души при средна осигуреност от 9.7 за ЕС. Тоест, ние сме малко над средния брой. Проблемът с аптеките и магистър фармацевтите е, че те са съсредоточени в големите гардове и оттам идват диспропорциите.

Друго, което очакваме да видим е, че в големите градове, въпреки многото аптеки, има недостиг на дейности, които те осъществяват. Например такива, които работят денонощно , със здравната каса, както и такива, които да предлагат скъпоструващи лекарства или да обслужват ветерани от войните. Това трябва да стане ясно, за да се мислят стимули, за да се подобри услугата до пациента. На базата на тези данни се надяваме да се изгради и един софтуерен продукт, който да показва тази информация в реално време и тя да е общодостъпна за всеки, който се интересува от нея.


Е-аптеките станаха 100

Е-аптеките станаха 100

От 2020 г., когато започна пандемията досега, са се появили 48, показват данните на ИАЛ

Вендинг лекарства и в Търговище

Вендинг лекарства и в Търговище

Два автомата ще продават медикаменти без рецепта денонощно, те са поставени в територията на аптеки

Автоматите за лекарства в приемната на аптеките

Автоматите за лекарства в приемната на аптеките

С обнародваните промени в Наредба 28 на МЗ се уточнява, че и студенти по фармация и здравни грижи могат да работят там в рамките на стажа си
Забраната за райски газ е факт от днес

Забраната за райски газ е факт от днес

Вече е възможно и прилагането на офф лейбъл лекарствата за деца, ще се плащат с публични средства
БАТЕЛ срещу промените в СЕСПА

БАТЕЛ срещу промените в СЕСПА

Според тях оповестяването на липсите на медикаменти в складовете им се квалифицират като търговска тайна

Държавата ще плаща за off-lable лекарства

Държавата ще плаща за off-lable лекарства

Те ще са само за деца с онкологични проблеми, предвиждат изменения в Закона за лекарствата, днес здравната комисия ще ги разгледа на първо четене
EМА препоръча 11 нови лекарства

EМА препоръча 11 нови лекарства

Европейската агенция разреши и приложението на ваксината Imvanex срещу маймунска вариола
Още 35 млн. за Ремдесивир

Още 35 млн. за Ремдесивир

Кабинетът одобри и 20.3 млн. лв. за увеличаване на заплатите на персонала в системата на социалното министерство
Спешно да се реши проблема с лекарствата за деца

Спешно да се реши проблема с лекарствата за деца

Постъпват десетки жалби, свързани с проблеми в детското здравеопазване, което по безспорен начин доказва, че има нужда от незабавни мерки, казва проф. Диана Ковачева
Доплащането в България е проблем

Доплащането в България е проблем

Ние имаме водещ разход за болнична помощ, който с нищо не е оправдан, казва проф. Георги Михайлов
1 2 3 4 5 ... 110 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ