достъп

Болниците актуализираха ценоразписите

30-06-2022 14:00
Лечебните заведения се оказаха по-консервативни във вдигането на доплащането, но в някои отношения като медицинските изделия, то е неприлично високо от годиниБолниците актуализираха ценоразписите
Clinica.bg

press@clinica.bg

Болниците традиционно актуализираха ценоразписите си и за тази година, а някои дори ги официализираха и публикуваха на сайта на здравно министерство, както по закон трябва да направят всички. В повечето от тях няма драстичен скок на доплащането за осигурените български пациенти, но пък сумите, които те трябва да дават от години за повечето медицински изделия остават все така неприлично високи, а здравните власти все така не бързат с регулирането им.

Ценоразписите на болниците съдържат цени на всички дейности за пациенти, които не са здравно осигурени или пък са чужди граждани. На практика те почти не се ползват. В ценоразписите обаче има и някои допълнителни услуги, които формират доплащането. Сред тях са така наречените битови условия, избора на екип, а от последните години и на медицински сестри и санитари. Също така различни административни такси. Реално съществено увеличение в цените им няма, прави впечатление обаче, че, ако в началото те бяха запазена марка само за частните болници, сега се предлагат и от по-големите държавни клиники. Най-съществената част от средствата, които пациентите трябва да вадят от джоба си при лечение в болница обаче, са свързани с медицинските изделия, които или не се покриват изобщо от касата, или се оказва, че цените им в болниците са в пъти по-високи от това, което тя плаща. Ето и конкретните примери за всеки вид от най-разпространените форми на доплащане.


Индивидуално обслужване


Тук влизат предоставянето на самостоятелни или ВИП-стаи, както и наличието на индивидуални услуги от сестра или санитар, които станаха особено дефицитни заради кадровата криза у нас. Първоначално за тези екстри се плащаше само в частните болници, но все по-често те се предлагат и в държавните. Така например в „Лозенец" в София, където тази година не са променяли цените от миналата, индивидуален пост от медицинска сестра на час е 40 лв., а за 12 часа през деня – 100 лв. За през нощта таксата се вдига с 20 лв., а за 24 часа става 240 лв. При санитарите индивидуалният пост за 12 часа през деня е 70 лв., а за през нощта – 90 лв. Един ВИП-апартамент пък е 750 лв., а самостоятелната стая – 300 лв. Консултация с външен специалист при хоспитализация е 200 лв., а за придружител без храноден се дават 130 лв.

Аналогични услуги има и в друга от най-големите държавни болници - „Майчин дом". Според цените от миналата година, защото болницата още не е публикувала новия си ценоразпис, престоят в самостоятелна стая варира от 43 лв. до 120 лв. на ден, а за апартамент – 180 лв. Индивидуалните грижи за новородено до 12 часа струват 100 лв., а за индивидуален акушерски пост се дават още 300 лв. и т.н.
В „Александровска" обаче цените за същите услуги са много различни. За индивидуален пост от сестра на час се искат 4 лв., а за придружител 15 лв. на ден.

За подобрени битови условия на ден таксата в държаваната УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив е 40 лв. , а за придружител с легло – 25 лв., като има изключения за хора с увреждания и деца. За самостоятелен сестрински пост на час се плаща 3.50 лв. , а за санитар – 2 лв. ВИП-родилна зала пък струва 200 лв. и включва индивидуален акушерски пост.
В частната „Софиямед" пък самостоятелната стая за денонощие е 120 лв., а платеният болничен престой за лечение в терапевтично отделение на ден варира от 50 лв. до 140 лв. Ако пациентът е нетърпелив и иска да го хоспитализират без да включване в листата на чакащите, ще плати също 100 лв. Индивидуалният сестрински пост на час е 20 лв., санитарният – 10 лв. Таксата за придружител с ползване на легло във ВИП-апартамент е 100 лв. на ден.

В друга частна болница - „Доверие", самостоятелен сестрински пост за 1 час е 28 лв., а на санитар 15 лв. За стая с подобрени битови условия на ден се дават 210 лв., а за самостоятелна за денонощие – 89 лв. Операцията с робота Да Винчи пък струва 18 000 лв. По 120 лв. се дава и в „Сърце и Мозък" за придружител в обща стая с храна за ден, толкова струва и леглоден по желание.


Други услуги


Тук влизат медицинския транспорт, различни документи и т.н. Така например при транспорт обикновено има първоначална такса от около 15 лв., а след това се начислява по 2-3 лв. на километър. Ако има и медицински екип пък, таксата става по-висока. За медицинско обикновено таксата е 50 лв., а за копие на историята на заболяването навсякъде искат между 90 и 100 лв., за оценка от онкокомитет пък се искат около 80 лв.

Някои болници дават и залите си за мероприятия. Така например в „Лозенец" отдаване под наем на аулата за провеждане на обучения и презентации е 1500 лв. на ден, а по-малките са на по-ниски цени. В „Майчин дом" пък наемът за зала е до 1500 лв., а за справка за точен час на раждане се дават 20 лв. и т.н. В частната болница – „Доверие", копието на история на заболяването е 100 лв., ползването на медицински транспорт в града също толкова, наемът за конферентна зала за час е 190 лв.

Много болници са въвели и такса за административно обслужване на договор със здравноосигурителните дружества, която е около 600 – 700 лв. Таксите за разглеждане на документацията от етичната комисия за клинични проучвания също е различна – от 700 лв. до над 2 000 лв.


Прегледи и пакети


Въпреки че цените са за хора без здравни осигуровки, на много места човек не може да иде на преглед без да си плати, защото здравната каса дава смешни пари за тази дейност. От тази гледна точка актуалните цени за визита при специалист са важни. В „Лозенец" например платените прегледите варират от 60 лв. до 100 лв., ако лекарят е професор. При консултация за кардиолог пък се дават 150 лв. В болницата са направили и „преференциални пакети", в които предлагат комплексни услуги. Така например детска консултация от 0 до 12 месечна възраст е 700 лв. и включва прегледи от неонатолог, ортопед, имунизации и редица изследвания. При децата до 3 години пакетът е 650 лв., а за „дамите" и „господата" по 500 лв. В „Майчин дом" пък цените от миналата година за преглед са от 30 лв. до 120 лв. Прегледите в друга държавна болница - „Александровка", обаче са от 35 до 90 лв., а в частната „Доверие" - 75 лв. В най-голямата болница в страната - „Св. Георги" в Пловдив, прегледите при специалист са от 40 до 100 лв. Ако се вика доцент или професор по договор с друга болница пък, цената стига до 200 лв. В „Сърце и Мозък" в Плевен пък те са между 85 лв. и 160 лв.


Избор на екип или лекар


Тук няма разлика, пределната му стойност остава 900 лв., а като услуга присъства във всяка болница. Къде и кога е по желание на пациента обаче, е трудно да се каже.


Медицинските изделия


Те са основното перо, с което се натоварват пациентите. Много голяма част от тях изобщо не се плащат от здравната каса, а при тези, които се реимбурсират, пациентите заплащат най-малко още толкова. Така се оказва, че когато ти се наложи да влезеш в болница със счупен крак, глава или болно сърце, сметката лесно може да стигне и дори да надмине 10 хиляди. Цените на доплащането не са малки и в други области – коремна хирургия, офталмология и т.н. Още по-интересното е, че варират значително в различните болници. Тук ще приведем актуални примери от ценоразписа на една голяма многопрофилна болница, с уговорката, че има както по-евтини, така и по-скъпи случаи.

Неврохирургията е една от областите, където очаквано изделията са най-скъпи, лошото е, че те не са напълно реимбурсирани. Така например за вид къса транспедикуларна стабилизация с 4 винта за минимално инвазивна техника, касата плаща 2710 лв., а пациентът може да доплати - 6000 лв., защото крайната цена понякога стига до 8710 лв. При аналогична средна транспедикуларна стабилизация с 6 винта крайната цена е в дадената болница е 11 111 лв., от които пациентът плаща 8300 лв. За поставяне на клапа за хидроцефалия с фиксирано налягане пациентът трябва да даде около 1900 лв., а НОЗК – 1080 лв. Ако човек иска по-добра програмируема клапа НЗОК пак ще даде 1080 лв., а пациентът на касата на болницата - 4900 лв. Микрокатетър за емболизация на мозъчни аневризми струва на НЗОК - 2300 лв., а на пациента - 1500 лв. За задна шийна винтова стабилизация с 6 винта НЗОК дава 3200 лв., а пациентът – 5000 лв., като има стабилизации, чиято цена за касата е 2 329 лв., а за пациента още над 11 хил. лв. и т.н.

Друга от областите със скъпи медицински изделия е кардиологията, където за стент НЗОК дава 5000 лв., а от пациента може да се поискат и 3000 лв. Ортопедията също е област с високи цени на медицинските изделия. За двуполюсна безциментна ендопротеза НЗОК дава 1080 лв., а на пациента може да се поискат над 2000 лв. При коленните ендопротези НЗОК дава 2700 лв., а в някои случаи на пациента може да се наложи да доплати 6190 лв., за раменна ендопротеза НЗОК дава 1440 лв., а пациентът - 4160 лв. и т.н. Цените за тези, които са си счупили тазобедрената става може да надминат дори 6000 лв.

За съжаление не е ясно, докога подобен тип доплащания ще бъдат вменявани на българските пациенти, след като те нямат реално възможност дори да се възползват от допълнителното здравно осигуряване. На този етап, доколкото то съществува, е достъпно само за корпоративни клиенти. Друг нерешен проблем от години е в пълната липса на регулация на цените на медицинските изделия. Заради това в тяхната крайна стойност обикновено са калкулирани редица утеженения, като приходи за болниците и допълнителни хонорари на част от екипа им, които по неволя плаща всеки болен човек, а държавата услужливо си затваря очите. Дали това трябва да е така, е отделен въпрос. 


Редакционни бележки


Конкретните примери, които представихме в материала, взехме от официалните ценоразписи на едни от най-големите държавни и частни болници в страната, които сa длъжни да публикуват и на сайта на МЗ. Не малко от тях обаче, като Пирогов, Токуда, „Св. Екатерина", не бяха обявили новите си цени за тази година, въпреки че вече е средата на годината. Така пък пациентите няма как да се ориентират какво ги чака в „безплатното" ни здравеопазване. Дори и да са дадени цените обаче, това не е гаранция, че няма да има изненади заради задължителното начисляване на определени такси и услуги, които иначе се водят свободно избираеми. Крайно време е властите да сложат ред в тази сфера и да е ясно кое колко струва, както и кой го плаща. Тогава платеното лечение може да се окаже, че ще излезе на пациентите по-евтино от сегашната „безплатна и гарантирана" медицинска помощ, която получават.


Пет линейки извозват ранени към Сърбия

Пет линейки извозват ранени към Сърбия

Оперират едно от двете деца в „Пирогов", а другото вече е контактно, казва здравният министър д-р Асен Меджидиев
Транспортират две деца от сръбския автобус в Пирогов

Транспортират две деца от сръбския автобус в Пирогов

След инцидента на АМ "Тракия" в УМБАЛ "Проф. Стоян Киркович" -Стара Загора са били настанени 14 души, казва здравният министър д-р Асен Меджидиев
Още една чернодробна трансплантация

Още една чернодробна трансплантация

Тя е извършена от специалистите във ВМА на 12 август, след донорска ситуация в Плевен
370 болници за нашето население са много

370 болници за нашето население са много

Какви са очакванията от служебния министър, какви са проблемите пред общинските болници, каква е визията за развитието на Първа градска болница в София и какво трябва да се направи в сектор здравеопазване, попитахме проф. Цветомир Димитров.
Остойностяват труда на медиците

Остойностяват труда на медиците

Подобряване на профилактиката сред децата, продължаване на дейностите по антираковия план и купуването на хеликоптери

Чакаме 3.7 млрд. по Плана за възстановяване

Чакаме 3.7 млрд. по Плана за възстановяване

Парите ще дойдат идните месеци, но работата по второто плащане е доста по-сериозна, предупреди заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов
Д-р Златанов пое Надзора на НЗОК

Д-р Златанов пое Надзора на НЗОК

На него ще се падне да довърши преговорите по анекса на НРД, както и да запчоне подготовката за нов рамков договор
Директорските заплати – без промяна

Директорските заплати – без промяна

Въпреки заканите на бившият кабинет да се намали ножицата и догодина ще имаме заплати над 1 млн.

МЗ да направи анализ на болниците

МЗ да направи анализ на болниците

Какви са очакванията от служебния министър Асен Меджидиев, какви са проблемите пред общинските болници и каква е визията за развитието на МБАЛ – Свищов. Това попитахме нейния управител Илиян Венков.
Агресия и при спасителите

Агресия и при спасителите

До сблъсък с туристи се е стигнало на плажа на „Слънчев бряг" заради незачитането на червения флаг

1 2 3 4 5 ... 401 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ